test

Asiantuntijajulkaisu: Älykkäällä ohjauksella maksimihyödyt irti

09/17/2021
Ajankohtaista

Kuva:Talouselämä-lehden yhteydessä 17.9.2021 julkaistussa Rakentaminen ja Infrastruktuuri – Energia & Ympäristö -toimialan liitteessä syvennyttiin elinkaari- ja ympäristölähtöisiin rakentamisen ratkaisuihin, kestävän kehityksen kulttuuriin & teknologioihin rakentamisessa ja kiinteistöissä. OptiWatin toimitusjohtaja Mikko Heinonen kertoo julkaisussa seuraavasti.

Voimatel kasvoi osin OptiWatti-yrityskaupan myötä energia- ja älykkään sähköverkon palveluiden edelläkävijäksi ja hiilineutraalien palveluiden edistäjäksi taloudellisesti järkevällä tavalla. Eniten asiakkaillemme on hyötyä siitä, että kulutus ja tuotanto optimoidaan automaatiolla, jolloin muun muassa aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö hyödynnetään optimoidusti siellä, missä se on taloudellisesti järkevintä.

Voimatel Oy siirtyi vuoden alusta yrityskaupalla suomalaisen kasvuyrityksen OptiWatti Oy:n pääomistajaksi. ”OptiWatin ja Voimatelin osaamiset yhdistämällä pystymme tarjoamaan pitkäjänteisen, kokonaisvaltaisen ratkaisun kiinteistön energiahallintaan ja -optimointiin”, sanoo Voimatelin uusista palveluista vastaava johtaja Mikko Heinonen, joka johtaa nyt OptiWattia.

Säätöprofiilit tunnin tarkkuudella

”Täydennämme tyypillisesti olemassa olevaa kiinteistöautomaatiota tuomalla kiinteistöön energian hallintaan tarkempaa tekoälyyn pohjautuvaa ohjausta, jolla kyetään aika- ja huonekohtaisesti ohjaamaan kiinteistön lämmitystä ja ohjaamaan energian kulutusta joustavuutta mahdollistavissa järjestelmissä. Tarkka olosuhde- ja energianoptimointi mahdollistaa ilmastotavoitteiden saavuttamisen taloudellisesti järkevästi”, Heinonen lisää.

OptiWatti toi ensimmäisenä Suomessa markkinoille älykkään aurinkosähkön tuotannon, kulutuksen ja varastoinnin OptiWatti Solar -ohjausjärjestelmän. ”Ideana on minimoida verkkoon myytävän sähkön osuus ja käyttää tai varastoida energia kiinteistöakkuihin myöhempää käyttöä varten. Eikä akkuja edes välttämättä tarvita. Ylijäämäenergian varastointiin käyvät esimerkiksi lämminvesivaraaja tai lattialämmitys, jolloin järjestelmä osaa hallita miten energian varastointia ohjataan järkevästi. Milloin siis kannattaa esimerkiksi varastoida energia lattiaan ja milloin se priorisoidaan muuhun käyttöön. Näin aurinkoenergia saadaan kätevästi osaksi kiinteistöjen kokonaisvaltaista energianhallintaa ja ennen kaikkea osaksi ennakoivaa ohjausta”, Heinonen kuvailee.

Sekä lyhyen että pitkän tähtäimen hyötyjä

Kiinteistön energiatehokkuus ja kulutuksen optimointi nopeuttavat merkittävästi myös aurinkopaneelien takaisinmaksua ja nostavat kiinteistön arvoa sekä käyttömukavuutta.

Kiinteistöjen lämmitys on edelleen suurin CO²-päästöjen aiheuttaja. ”OptiWatin energiaohjaus on tehokkain ja mitattava tapa pienentää merkittävästi kiinteistön hiilijalanjälkeä. Sähkönjakeluverkkoon on lähitulevaisuudessa tulossa paljon regulaatiomuutoksia, joiden myötä sähkönkäyttäjien rooli muuttuu ja energiaverkoista tulee asiakaskeskeisempiä, jolloin myös energiaälykkäiden ja joustavien kiinteistöjen merkitys kasvaa.”

”Hiilineutraaliustavoitteiden saavuttaminen on myös liiketoiminnallisesti järkevää.”

Alkuperäinen julkaisu täällä

Koko julkaisu luettavissa Rakentaminen ja Infrastruktuuri – Energia & ympäristö, Talouselämä-lehden liitteenä 17.9.2021

Tekoäly auttaa myös energiansäästössä

Mikko Heinosen mukaan selkeimmät säästöt yrityskiinteistöjen energialaskuun saadaan lämmitysjärjestelmien älykkäällä ohjauksella. Kuva: Marko Paakkanen Kuinka…

Asiantuntijajulkaisu: Lämmitätkö tyhjiä huoneita? – OptiWatti minimoi lämmityskustannukset puolestasi

Kuva: Kauppalehden yhteydessä julkaistiin 27.9.2021 Tulevaisuuden koulu -liite, jossa OptiWatin toimitusjohtaja Mikko Heinonen tarkastelee oppimisympäristöjä…

Asiantuntijajulkaisu: Älykkäällä ohjauksella maksimihyödyt irti

Kuva:Talouselämä-lehden yhteydessä 17.9.2021 julkaistussa Rakentaminen ja Infrastruktuuri - Energia & Ympäristö -toimialan liitteessä syvennyttiin elinkaari-…