test

Ilmalämpöpumppu on sähkölämmityksen paras kaveri

08/18/2018
sähkölämmitys

Artikkeli päivitetty 9.11.2022

Ilmalämpöpumppujen suosio on kasvanut huomattavasti viime vuosina, ja vallitseva energiakriisi on vain lisännyt kiinnostusta niitä kohtaan. Ilmalämpöpumppu tuo kustannussäästöjä ja lisää asumismukavuutta etenkin taloissa, joissa on suora sähkölämmitys. Lämpöpumppu ei silti riitä yksinään lämmittämään koko taloa, mutta se toimii tehokkaana lisänä.

Energian hinnannousu on saanut monet miettimään, kuinka saada helpotusta korkeisiin sähkölaskuihin. Asuminen ja kiinteistöt vievät huomattavan paljon energiaa, ja lämmityksen tehostaminen on merkittävä, konkreettinen energiansäästöteko.

Lämmityskustannuksissa säästäminen on painava syy panostaa kodin ja kiinteistöjen energiatehokkuutta parantavaan tekniikkaan. Siksi yhä useampi pientaloasuja on päätynyt ilmalämpöpumpun hankintaan ja liittänyt sen osaksi koko talon älykästä lämmityksen ohjausta.

Ilmalämpöpumppu lämmittää, viilentää ja puhdistaa

Lämpöpumpun avulla voit sekä hallita talosi tai asuntosi lämpötilaa että puhdistaa sisäilmaa. Näin voit ilmalämpöpumpun avulla parantaa asumismukavuutta eri vuodenaikoina:

Ilmalämpöpumppu talon lämmityskäytössä

Ilmalämpöpumppu toimii tyypillisesti tukilämmitysmuotona, eli sillä voi täydentää esimerkiksi patteri- tai lattialämmitystä. Ilmalämpöpumpun teho riittää (riippuen asunnon ja huoneiden koosta) kattamaan noin 40–60 prosenttia talon tilojen lämmityksestä.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö pystyy lämmittämään tai viilentämään noin 20–100 neliömetrin kokoisen alueen. On kuitenkin hyvä huomioida, että huonejako ja rakenne vaikuttavat ilman liikkumiseen talossa.

Ilmalämpöpumppu soveltuu talon lämmitykseen monissa eri sääolosuhteissa. Kovimmilla paukkupakkasilla voi ilmalämpöpumpusta saatava hyöty jäädä vähäiseksi. Ilmalämpöpumppua valitessa onkin hyvä tutustua laitteiden tiedoissa ilmoitettuihin lämpökertoimiin. SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) -kerroin kuvaa ilmalämpöpumpun vuosihyötysuhdetta. Esimerkiksi kolmanneksi korkeimman energialuokan A+ saavuttaakseen ilmalämpöpumpun SCOP-arvon tulee olla 4,0–4,6. Lue lisää täältä > Energian säästö ja lämpökertoimet.

Ilmalämpöpumppu talon viilennyskäytössä

Kesähelteillä kodin tai vapaa-ajan asunnon huoneet voivat lämmetä jopa tuskallisen kuumiksi. Tällöin pelkkä ikkunan avaaminen tai tuulettimen käyttö ei varsinaisesti helpota tilannetta.

Ilmalämpöpumppu tuo helpotusta kovemmallakin helteellä. Jo muutaman asteen sisälämpötilan lasku tuntuu heti miellyttävämmältä. Lisäksi ilmalämpöpumppu myös poistaa huoneilmasta kosteutta, joka on useimmiten syy sille, että sisällä tuntuu tuskaisen kuumalta.

Ilmalämpöpumpun lämmitys- ja viilennystehoon vaikuttaa tilan ja itse lämpöpumpun ominaisuuksien lisäksi merkittävästi sisäyksikön sijainti. Siksi ilmalämpöpumpun asennuksessa kannattaa luottaa ammattilaisen apuun. Näin varmistat, että sekä pumpusta saatava taloudellinen hyöty, että asuinmukavuus ovat parhaalla mahdollisella tasolla.

Huoneilman puhdistaminen ilmalämpöpumpulla

Huoneilman laadulla on tutkitusti vaikutusta terveyteen ja viihtyvyyteen. Puhdas huoneilma voi muun muassa parantaa unen laatua, vähentää allergiaoireita ja ennaltaehkäistä hengitystieinfektioita.

Vaikka ilmalämpöpumppu ei varsinaisesti ole ilmanpuhdistin, on siitä monesti hyötyä myös huoneilman parantamisessa. Ilmalämpöpumppu kierrättää huoneilmaa suodattimiensa läpi, jotka poistavat ilmasta mm. suuremmat pölyt. Kesäisin huoneilmaan pääsee myös vähemmän pölyä, kun huoneilma viilennetään ilmalämpöpumpun avulla eikä avaamalla ikkunoita.

Suora sähkölämmitys + ilmalämpöpumppu = energiatehokas yhdistelmä

Ilmalämpöpumppu toimii esimerkiksi pientalossa päälämmitysjärjestelmän tukena. Yleensä ilmalämpöpumpun kaverina on suora sähkölämmitys.

Monesti sähkölämmityksen ja ilmalämpöpumpun välinen jako voi olla 50–50, eli 50 prosenttia talon kokonaislämmityksestä hoituu sähkölämmityksen avulla ja 50 prosenttia ilmalämpöpumpulla.

Suoran sähkölämmityksen ja ilmalämpöpumpun yhdistelmän puolesta puhuvat myös kustannussäästöt. Suora sähkölämmitys on investointina edullinen, mutta sähkön hinnannousu on saanut yhä useammat kiinnostumaan sähkölämmityksen tehostamisesta modernin teknologian avulla.

Teknologian tutkimuskeskus VTT on tutkinut ilmalämpöpumppujen energiakulutusvaikutuksia pientaloissa, ja tutkimus puhuu vahvasti ilmalämpöpumppujen käytön puolesta. Energiatehokkuusvaatimusten kiristyessä ja ihmisten kiinnostuessa entistä enemmän energiakustannusten pienentämisestä ilmalämpöpumput ovat entistä tärkeämpi osa etenkin pientalojen lämmitystä.

Ilmalämpöpumppu voidaan integroida toimimaan optimaalisen tehokkaasti muun lämmityksen kanssa hyödyntämällä OptiWatin älykästä ohjausta. Näin muut lämmönlähteet kytkeytyvät päälle vasta niissä tilanteissa, kun ilmalämpöpumppu ei riitä yksinään pitämään haluttua lämpötilaa yllä. 

Lämmityksen älyohjaus kokonaisuutena OptiWatilla on tehokkain tapa hyödyntää ilmalämpöpumppua. Merkittävän lisähyödyn sähköstä maksettavan hinnan optimointiin tuo pörssisähkön eli spotsähkön ohjausmahdollisuus.

Kysy ilmalämpöpumpun yhdistämisestä lämmityksen älykkääseen optimointiin!

Vesikiertoinen lämmitys + ilmalämpöpumppu 

Monissa suurissakin kiinteistöissä on käytössä lisälämmönlähteenä ja viilentäjänä ilmalämpöpumppu, vaikka se ei  yksinään riitäkään tekemään kiinteistöstä energiatehokasta.

Optimaalinen energiatehokkuus kiinteistöissä saadaan aikaan liittämällä ilmalämpöpumppu älykkääseen ohjaukseen koko muun lämmitysjärjestelmän kanssa.

OptiWatti-älyjärjestelmä ohjaa ja optimoi tehokkaasti myös vesikiertoista lämmitystä – sekä sen ohella ilmalämpöpumppua.

Vesikiertoisen lämmityksen ohjaus OptiWatilla on saatavilla yritysten ja yhteisöjen kiinteistöihin.

Älykkäässä ohjauksessa vesikiertoinen lämmitys ja ilmalämpöpumppu ovat lyömätön yhdistelmä, kun tavoitellaan energiatehokkuutta, helppoa säädettävyyttä ja pieniä CO2-päästöjä.

Ilmalämpöpumppu osaksi älykästä lämmityksen ohjausta

OptiWatin avulla ilmalämpöpumppu voidaan integroida osaksi lämmitystä. Käytännössä voit ohjata OptiWatin avulla ilmalämpöpumpun toimintaa osana koko huoneistosi tai talosi lämmitystä, mistä ja milloin vain.

Näin varmistat, että ilmalämpöpumppu ei ole irrallinen muusta lämmitysjärjestelmästä, vaan kaikki osa-alueet ”keskustelevat” keskenään. Esimerkiksi jos asetat ilmalämpöpumpun viilennykselle, kytkee OptiWatti automaattisesti lämmityksen pois sähköpattereista.

Tutustu älykkääseen OptiWatti-järjestelmään ja säästä jopa 40 prosenttia sähkölämmityksen kuluissa!

Tutustu kokemuksiin OptiWatista ja älyohjauksella saavutettavista säästöistä!

Lataa OptiWatti Sähkölämmitysopas ja tee sähkölämmityksestä pienellä vaivalla energiatehokas!

Ilmalämpöpumpun toiminta pähkinänkuoressa

Ilmalämpöpumpun toiminta perustuu lämpöenergian siirtoon ulko- ja sisäyksikön välillä. Ilmalämpöpumppu käyttää ilmassa olevaa lämpöenergiaa. Itse lämpöpumpun toiminta perustuu jäähdytystekniikkaan, ja toimintaperiaate on hyvin samanlainen kuin jääkaapissa. Sekä ulko- että sisäyksikössä on kennot, joissa on kylmäainetta. Ilmalämpöpumpun toiminta perustuu tämän kylmäaineen olomuodon muutokseen.

Ilmalämpöpumpun toiminnan perusperiaate

Lämmitys: 1: Ulkoyksikön kennossa oleva kylmäaine muuntuu nesteestä höyryksi ja sitoo itseensä lämpöä. 2: Höyry siirretään sisäyksikköön, jossa höyry tiivistyy takaisin nesteeksi ja vapauttaa samalla lämpöä. 3: Vapautunut lämpö puhalletaan sisäyksiköstä huoneilmaan. Viilennys: 1: Sisäyksikön kennossa oleva kylmäaine höyrystyy ja kenno kylmenee. 2: Sisäyksikössä oleva puhallin kierrättää kennon läpi sisäilmaa, ja kylmä kenno viilentää lävitse kulkevan ilman. 3: Ulkoyksikössä höyry tiivistyy nesteeksi ja vapauttaa sisäyksiköstä saadun lämpöenergian ulkoilmaan. Ilmalämpöpumpun toimintaperiaate on siis lämmitys- ja viilennyskäytössä päinvastainen.

Kuntamarkkinat 2022: Energiaoptimoinnin hyödyt kiinteistöissä – kuinka OptiWatti säästää energiaa ja tekee vastuullisuudesta kannattavaa?

Autamme kuntia säästämään energiaa ja tekemään kannattavaa ilmastotyötä. Rakennusten energiatehokkuuden parantaminen, energiaoptimointi eli energiankulutuksen leikkaaminen…

Ilmastonmuutos ja sähkölämmitys – mitä yhtälöstä pitäisi tietää?

Viime syksynä julkaistu IPCC:n ilmastoraportti oli karua luettavaa: vielä emme ole myöhästyneet lämpenemisen rajaamisesta 1,5…

Sapettaako sähkölasku? Laita lämmityskulut kuriin!

Kannattaako sähkölämmitteisen talon osto? Kuluttaako yrityksen tai julkisyhteisön kiinteistö liikaa sähköä lämmitykseen? Voiko sähkölämmitteistä kiinteistöä…