Kysymyksiä?

OptiWatin soveltuvuus
Minkä tyyppisiä lämmitysratkaisuja OptiWatilla voi ohjata?
OptiWatilla voi ohjata suorasähkölämmityksellä toimivia patteri-, lattia-, katto- ja ikkunalämmityksiä, ilmalämpöpumppuja, lämminvesivaraajia sekä auton lämmittimiä. Uusia ohjattavia kohteita lisätään järjestelmään jatkuvasti.
Minkä tyyppisten ja merkkisten lämmityslaitteiden kanssa OptiWatti toimii?
OptiWatti ei ole sidonnainen johonkin laitemerkkiin tai –tyyppiin sillä se toimii kaikkien kanssa.
Voiko OptiWatilla ohjata vanhoja lämmityspattereita?
Voi ohjata, eikä toimintakuntoisia lämmityspattereita tarvitse uusia. Asennuksen yhteydessä tarkastetaan pattereiden toimivuus, ja mahdolliset havainnot kirjataan asennusraporttiin.
Edellyttääkö OptiWatti jonkin tietyn tyyppisen sähkösopimuksen?
Ei edellytä. OptiWatti toimii kaikkien sopimustyyppien kanssa. Pörssisähköä käytettäessä ohjataan lämmitysajankohdat automaattisesti halvimmille tunneille. Voit halutessasi vaihtaa sähkösopimustyyppiä ja jatkaa lämmityksen ohjaamista OptiWatilla.
Voiko OptiWatilla ohjata jokaista huonetta erikseen?
Voi. Suurin säästö ja paras viihtyvyys saadaan aikaiseksi, kun lämmitystä ohjataan ja optimoidaan huonekohtaisesti. Huoneiden käyttötavat vaihtelevat suuresti samoin kuin niiden lämmityksen tarve.
Voiko OptiWatilla ohjata useita huoneita yhtenä tilana?
Voi ohjata, mutta sitä ei suositella, koska asuinmukavuus heikkenee. Ohjattaessa useita huoneita yhtenä alueena on usein lopputuloksena joissain huoneissa liian kuuma ja toisissa liian kylmä.
Voiko OptiWatilla ohjata kylpyhuoneen lattialämmitystä?
Voi ohjata, ja sen on myös suositeltavaa. Märkätilojen lattialämmitykset kuluttavat usein erittäin paljon sähköä, koska tilojen lämpötilaa pidetään korkealla. OptiWatin avulla saat märkätiloihin optimaalisen lämmityksen ohjauksen sekä lisäksi seurannan huoneen ilmankosteuden määrästä.
Asennus
Kuka asentaa OptiWatin?
Asennuksen suorittaa OptiWatin valtuuttama sähköurakoitsija. OptiWatin kumppanit ovat korkeatasoisia ammattilaisia.
Kuinka kauan asennus kestää?
Keskikokoisen omakotitalon asennus kestää keskimäärin 4-5 tuntia. Suurempiin kohteisiin kannattaa varata lisäaikaa.
Kuinka nopeasti OptiWatti on käytettävissä?
Optiwatin saa käyttöönsä heti asennuksen valmistuttua. Käyttöönotto on helppoa.
Pitääkö minun olla asennuksessa mukana?
Ei välttämättä, mutta se on suositeltavaa ainakin asennustyön alussa, jolloin kohteen asennukset suunnitellaan.
Mitä jos asennuksen aikana havaitaan kohteessa puutteita?
Mikäli asennuksen yhteydessä havaitaan lämmityslaitteissa tai muissa sähkökohteissa puutteita, informoidaan asiakasta näistä, ja korjauksista sovitaan erikseen. Huomiot kirjataan myös asennusraporttiin, joka toimitetaan asiakkaalle.
Voiko asennuksen yhteydessä tehdä muitakin sähkötöitä?
Voi tehdä, mutta asia sovitaan erikseen.
Mitä vaatimuksia asennuskumppanille on?
Tinkimätön asiakaspalvelu, korkea ammattitaito, tarvittavat asennusluvat sekä positiivinen asenne.
Tekniikkaa
Mitä laitteita OptiWattiin kuuluu ja mitä ne tekevät?
Laitteisto koostuu seuraavista osista: • Keskusyksikkö: ohjaa lämmitystä ja muodostaa yhteyden internetiin • Releet: ohjaavat lämmityslaitteita • Anturit: mittaavat kunkin huoneen lämpötilaa ja ilmankosteutta • Infrapunaohjaimet: ohjaavat ilmalämpöpumppuja • Vesivuotoanturit: hälyttävät vesivuodosta
Miten tieto kulkee keskusyksikön, releiden ja antureiden välillä?
Laitteiden välisessä kommunikaatiossa käytetään langatonta radiotekniikkaa. Taajuus on 868 MHz.
Kuinka pitkä radiosignaalin kantama on?
Kantama on riittävä kiinteistöautomaation toteuttamiseen, ja tarvittaessa signaalia voidaan vahvistaa.
Mitä hyötyä langattomuudesta on?
Langattomuuden ansiosta kohteeseen ei tarvitse tehdä kalliita ja epäesteettisiä johdotustöitä. Lisäksi lämpötilaa mittaavat anturit saadaan joustavasti sijoitettua kussakin huoneessa juuri oikeaan paikkaan. Langattomuus tekee myös helpoksi vaihtaa anturin paikkaa, mikäli siihen tulee myöhemmin tarve.
Miksi on tärkeää sijoittaa lämpötilaa mittaava anturi juuri oikeaan paikkaan?
Anturi pitää olla huoneen siinä kohdassa, jonka lämpötilan perusteella ohjaus halutaan tehdä, jotta saadaan aikaan paras mahdollinen lämpötilan hallinta. Huoneiden välillä on suuria eroja, ja oikea anturin paikka määritetään asennuksen aikana.
Mitä haittaa on, jos patterin ohjauksessa käytettävä anturi on patterin välittömässä läheisyydessä?
Tästä syntyy kaksi ongelmaa: 1) patteri on yleensä huoneen kylmimmässä kohdassa, mikä johtaa helposti turhaan lämmittämiseen 2) patterin tuottama lämpö voi sotkea anturin mittaustuloksia
Miten OptiWatti ratkaisee tämän anturin paikkaan liittyvän ongelman?
OptiWatin anturi on langaton, minkä ansiosta sitä ei tarvitse sijoittaa patterin välittömään läheisyyteen.
Mitä tapahtuu jos internet-yhteys katkeaa?
Kohteessa olevaan keskusyksikköön on tallennettu kunkin huoneen viikko-ohjelma. Jos internet-yhteys katkeaa, OptiWatti ohjaa huoneiden lämmitystä viimeisimpien asetusten mukaan. Kun internet-yhteys palaa takaisin, OptiWatti tarkistaa, onko käyttäjä tehnyt uusia asetuksia katkon aikana ja ottaa ne käyttöön mikäli näin on tapahtunut.
Lämmityksen ohjaaminen
Mitä lämmityksen ennakointi tarkoittaa?
Ennakointi tarkoittaa sitä, että huoneen lämmitys jaksotetaan oikea-aikaisesti, jotta tiettyyn ajankohtaan säädetty ja haluttu lämpötila saadaan aikaiseksi.
Miten OptiWatti osaa ennakoida lämmitystä?
OptiWatti mittaa jatkuvasti huonekohtaista lämpötilaa ja siihen kuluvaa energiaa. Datan perusteella OptiWatti oppii, kuinka nopeasti huoneen lämpötilat muuttuvat ja kuinka kauan eri lämpötilojen aikaansaaminen kestää. Huoneen datan lisäksi huomioidaan ulkolämpötila sekä sääennuste. Tätä kautta OptiWatilla saa huoneisiin aina halutut lämpötilat ja sitä kautta parannetaan asumisen mukavuutta.
Tarvitseeko minun tehdä jotain OptiWatin opettamiseksi?
Ei tarvitse, OptiWatti oppii automaattisesti.
Miten ilmalämpöpumpun ohjaaminen toimii?
Ilmalämpöpumppu voi toimia OptiWatti-järjestelmän osana sekä lämmityksessä että viilentämisessä. Pumppua ohjataan infrapunalähettimellä, joka simuloi kaukosäätimen komennot. Käytettävät komennot riippuvat pumpun merkistä ja mallista. OptiWatin avulla saat ilmalämpöpumpun integroitua osaksi muuta lämmitystä, mikä helpottaa lämmityksen hallintaa ja saat myös ilmalämpöpumpun etähallintaan.
Mitä ilmalämpöpumppuja OptiWatti tukee?
OptiWatti tukee kaikkia yleisimpiä merkkejä ja malleja. Tarvittaessa lisäämme uuden mallin tuettavien pumppujen joukkoon.
Miten muita lämmityslaitteita ohjataan silloin kun ilmalämpöpumppu viilentää?
Muiden lämmityslaitteiden lämmitys saadaan automaattisesti kytkettyä pois viilennyksen ajaksi.
Miten lämminvesivaraajaa voi ohjata?
Voit valita haluamasi tunnit, jolloin varaajaa lämmitetään. Jos käytät tuntihintaista pörssisähköä, voit antaa OptiWatin automaattisesti hakea lämmitykseen aina halvimmat tunnit.
Miten auton lämmitystä ohjataan?
Määrität kellonajan, jolloin haluat auton olevan lämmin. OptiWatti huomioi ulkolämpötilan ja ajoittaa lämmityksen siten, että auto on lämmin haluttuna ajankohtana.
Miten vesivuotoja vahditaan?
OptiWattiin voi kytkeä langattomia vesivuodon tunnistavia antureita. Vahingon tapahtuessa anturi ilmoittaa ongelmasta äänimerkillä sekä käyttöliittymään ja sähköpostiin tulevalla ilmoituksella.
Mikä on sopiva sisäilman kosteusprosentti?
OptiWatin sisäanturit mittaavat lämpötilan lisäksi huoneilman suhteellista ilmankosteutta. Talvella huoneilma on melkein aina kuivaa ja kovilla pakkasilla ilman suhteellinen kosteus voi laskea jopa alle 20 %. Hengitysliiton mukaan sopivana huoneilman suhteellisena kosteutena pidetään talviaikaan 20−40 %. Jos kosteus on yli 45 %, syynä on yleensä ihmisen toiminta (ruuanlaitto, pyykinpesu jne.) ja huonosti toimiva ilmanvaihto. Kosteus alkaa tiivistyä ikkunoihin, muihin kylmiin pintoihin ja pahimmassa tapauksessa rakenteiden sisään. Kesällä huoneilman kosteus vaihtelee ulkoilman kosteuden mukaan ja suhteellinen kosteus vaihtelee välillä 50-70 %. OptiWatin käyttöliittymästä huonekohtaiset kosteusprosentit on helppo tarkistaa. Lisätietoja aiheesta löytyy Hengitysliiton-sivuilta >