Lämmityksen etäohjaus käytön ja tarpeen mukaan

Tampereen seurakuntayhtymä hyödyntää OptiWattia Niihamassa sijaitsevassa Luhtaanrannan leirikeskuksessa. Noin sataneliöinen rakennus on vaihtelevassa kokouskäytössä, ja erityisen suuri hyöty koituu siitä, että lämmitystä voi säätää tietokoneen tai puhelimen kautta, käymättä kokoustilassa.

”Luhtaanrannan keskus on noin vuoden ikäinen uudisrakennus, ja OptiWatti asennettiin kohteeseen heti sen valmistuessa. Siksi sen kohdalla ei ole aikaisempaa lämmityskustannusten seurantatietoa. Sähkön kulutus on ollut ensimmäisen vuoden aikana noin 36 000 kilowattituntia. Rakennuksessa on myös takka, mutta satunnaisen käytön takia sillä ei ole merkitystä lämmityksessä. Leirikeskukselle tyypillisesti tilojen käyttö vaihtelee paljon, ja etänä tapahtuva säätö säästää sekä energiaa että työaikaa.” kertoo tekninen isännöitsijä Jukka Sirén.

Tampereen seurakuntayhtymä päätyi OptiWattiin verrattuaan sitä muihin, samantapaisiin säätöohjelmistoihin. Tietoa eri vaihtoehdoista oli tullut monelta eri kanavalta.

Luhtaanrantaan ei ole vielä hankittu ilmalämpöpumppua, mutta se on suunnitelmissa, samoin sen kytkeminen OptiWatin ohjaukseen.

Seurakunnan kannalta tärkeintä on ollut järjestelmän etäohjaus ja itseoppivuus sekä avoin tiedonkulku läpi rajapintojen. Sirén näkee paljon etuja siinä, että ohjaus voidaan myöhemmin integroida osaksi tilojen varausjärjestelmää. Silloin lämmitys ja lukitus hoituvat ilman eri toimenpiteitä aina sen mukaan, milloin leirikeskus on varattu johonkin toimintoon.

Lue lisää älykkäästä sähkölämmityksen ohjauksesta seurakunnille >

Lisää aiheesta Kotimaa Pro -sivulla “Kun äly ohjaa sähkölämmitystä, säästyy leirikeskusten ylläpidossa rahaa” (6.2.2018) >