test

Meripelastajat automatisoivat saarikiinteistön lämmityksen

01/11/2019
Ajankohtaista

TIEDOTE 11.1.2019

Kun rannikolla tai sisävesillä on hätätilanne, apuun rientävät usein Suomen Meripelastusseuran vapaaehtoiset. Suurelta osin vapaaehtoisista koostuvassa organisaatiossa panostetaan laadukkaaseen koulutukseen ja säästetään siellä, missä mahdollista. Bågaskärin toimintakeskukseen asennettu OptiWatti-älyjärjestelmä auttaa säästämään sähköä karsimalla turhaa lämmitystä.

Iso saarikiinteistö etähallintaan

Suomen Meripelastusseuran päätehtävänä on ihmishenkien ja huviveneiden pelastaminen, mutta meripelastustaitoja harjoitellaan myös ympäristövahinkojen varalta. Inkoon ulkosaaristossa sijaitseva Bågaskärin toiminta- ja koulutuskeskuksessa koulutetaan vuosittain lähes 400 vapaaehtoista meripelastajaa. 28 henkeä majoittava keskus tarjoaa sopivan ympäristön ja nykyaikaiset varusteet monipuoliselle meripelastuskoulutukselle.

Suomen Meripelastusseuran vt. toimitusjohtaja Jori Nordström kertoo kiinteistön sähkölämmityksen kuluttaneen yli 19 000 euroa vuodessa, joten säästömahdollisuus kiinnosti. Syyskuussa 2018 asennettu lämmityksen ohjausjärjestelmä onkin selvästi parantanut rakennusten energiatehokkuutta.

– Ennen ohjausjärjestelmän hankintaa teimme markkinakartoituksen. OptiWatti osoittautui kehittyneimmäksi ja pisimmälle suunnitelluksi järjestelmäksi, joka sopii isojenkin kokonaisuuksien hallintaan. Ehdottoman hienoa siinä on huonekohtainen säätömahdollisuus, etähallinta sekä lämpö- ja kosteusrajojen hälytykset, kertoo Jori Nordström.

Talviajaksi huonekohtainen ylläpitolämmitys

Saarikiinteistö on täydessä käytössä koko veneilykauden ja tyhjillään joulukuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin. Tyhjäkäyttöaikana riittää ylläpitolämmöksi majoitustiloissa 15 astetta ja huoltotiloissa 10 astetta.

OptiWatin toiminta perustuu oppivaan automaatiojärjestelmään, jolla ohjataan lämmitystä huonekohtaisesti. Älyjärjestelmä oppii eri huoneiden reagoinnin lämmitykseen huomioiden ulkolämpötilan ja jopa sääennusteen.

OptiWatti Oy:n toimitusjohtaja Ari Tolosen mukaan älykäs energianhallinta eri tyyppisissä kiinteistöissä lisääntyy jatkuvasti. Säästöjen lisäksi hiilidioksidipäästöjen vähentäminen kiinnostaa tänä päivänä niin kuluttajia, yrityksiä, seurakuntia kuin kolmannen sektorin toimijoita.

– Etähallittava lämmityksen ohjaus sopii hienosti Bågaskärin kaltaisiin, ei jatkuvasti käytössä oleviin kiinteistöihin, joissa ei ole tarvetta ylläpitää tasaista lämpöä ympäri vuoden. OptiWatin avulla saavutetaan tyypillisesti 30–40 prosentin säästö lämmityskuluissa. Suomen Meripelastusseuran taloudelle säästö on merkittävä, sillä se auttaa keskittämään resurssit olennaiseen eli pelastustoimintaan, sanoo Ari Tolonen.

Älytekniikka ympäristön asialla

Saarikiinteistö sijaitsee syväväylän takana avomerellä, 15 kilometrin päässä Inkoon kirkonkylältä, joten kulkeminen sinne on talviaikaan hankalaa. Jori Nordströmin mukaan ihanne on, että kun keskuksen ovet laitetaan talveksi kiinni, ei saareen ole tarvetta mennä kuin vasta keväällä. Lämmityksen etähallinta sekä kameravalvonta auttavat huolehtimaan kiinteistöstä mantereelta käsin. Jos tarvetta ilmenee, saareen pääsee toki helikopterilla tai moottorikelkalla jäätä pitkin kiertäen.

Meripelastuksessa toimitaan luonnon keskellä, joten ympäristöarvot ovat automaattisesti mielessä. Pelastustyössä ei hevosvoimia säästellä, mutta muussa toiminnassa tehdään niitä ympäristötekoja, mitä voidaan. Järkevä, energiatehokkuutta parantava investointi on juuri tällainen.

– Älytekniikka auttaa pitämään kiinteistön tilat hyvässä kunnossa ja säästämään sähköä. Jokainen säästetty kilowattitunti säästää ympäristöä, kun päästöjä ilmakehään ei synny, kiteyttää Jori Nordström.

Lisätietoja:

Ari Tolonen, toimitusjohtaja, OptiWatti Oy, 044 044 1001, ari.tolonen@optiwatti.fi

Sadri Wirzenius, tiedotuspäällikkö, Suomen Meripelastusseura, 0400 438 090, sadri.wirzenius@meripelastus.fi

Suomen Meripelastusseura on vuonna 1897 perustettu meri- ja järvipelastusyhdistysten keskusjärjestö, jonka toiminta perustuu vapaaehtoisten meripelastajien auttamishaluun ja pyyteettömään työhön. Meripelastajat auttavat joka vuosi vesillä yli kolmeatuhatta ihmistä, joista noin parikymmentä pelastetaan todennäköiseltä menehtymiseltä. Vapaaehtoisyksiköiden ympärivuorokautinen päivystys avovesikaudella sitoo vuosittain yli 730 miestyövuotta (noin 34 M€). www.meripelastus.fi

Kuntamarkkinat 2023: Kiinteistöjen energiaoptimointi osaksi kannattavaa ilmastotyötä

Kiinteistöjen energiaoptimointi on tehokas keino leikata kunnissa energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä. Olemme mukana Kuntamarkkinoilla 13.-14.9.2023 Helsingin…

Pörssisähkön huonekohtaisella optimoinnilla lisätehoa energiakustannusten hallintaan

Pörssisähkön huonekohtainen optimointi mahdollistaa ison säästön sähkön hinnassa. OptiWatti hoitaa ohjauksen automaationa.  OptiWatti toi tänä…

OptiWatilta uusi energianhallinnan kokonaisratkaisu aurinkosähkön tuotannon arvon maksimointiin

TIEDOTE 29.3.2023 Aurinkosähkön arvon maksimointiin kokonaisratkaisu Kotimainen älykkääseen energianhallintaan keskittynyt OptiWatti on kehittänyt pientaloille tavan…