Omakotitalon sähkönkulutus kuriin
09/24/2018
omakotitalon sähkönkulutus
Sähkönkulutus on yleensä omakotiasujan suurin säännöllinen menoerä. Etäluettavien mittarien tultua käyttöön laskut alkavat paisua syksyllä, saavuttavat huippunsa tammi-helmikuussa ja laskevat kevättä kohden hitaasti. Syy tähän on selvä: sähkölämmitys on ylivoimaisesti suurin energiasieppari. Se haukkaakin nykyään yli puolet kotien koko sähkönkulutuksesta.
Olisiko asialle tehtävissä jotain, vai pitäisikö koko lämmitysmuoto laittaa vaihtoon?
Sähkönkulutuslaskuri kertoo, missä mennään
Sähkönkulutuslaskurilla saat selville, minkälainen kulutus vastaavilla neliöillä ja lämmitysmuodolla asunnoissa keskimäärin pitäisi olla. Jos saatu lukema vaikuttaa alhaiselta omaan toteutuneeseen kulutukseesi verrattuna, kannattaa erityisesti sähkölämmitys ottaa suurennuslasin alle.
Vaikka kulutuksesi olisikin keskiarvoon verrattuna kohtuullista, voit etenkin sähkölämmittäjänä säästää huomattavia summia suitsimalla turhaa ylilämmitystä. Useimpien kotitalouksien lämmityslaskua on nimittäin helppoa karsia asumismukavuuden siitä lainkaan kärsimättä. Vähintään kannattaa vilkaista, minkälaisen säästön voisit saada aikaiseksi älykkäällä lämmityksenohjauksella.
Kokeile säästää säädöillä ennen suuria investointeja
Yllättävän suuri sähkölasku voi viedä sähköllä lämmittävän omakotitaloasujan paniikkiratkaisujen äärelle. Tavallisimmin tulee suunniteltua laajoja ikkuna- ja eristysremontteja tai pohdittua investointia kokonaan uuteen lämmitystapaan, kuten maalämpöpumppuun.
Ennen tuhansien tai kymmenientuhansien eurojen satsausta on kuitenkin fiksua kokeilla, minkälaisiin tuloksiin päästään leikkaamalla ylimääräiset pois sähkölämmityskuluista. Kannattaa myös tehdä tai teettää laskelma siitä, minkälaisessa ajassa investointi huoltokuluineen maksaa itsensä takaisin – jos samalla summalla lämmittää taloa vaivatta kymmenenkin vuotta, voi olla järkevää pohtia myös muita vaihtoehtoja.
”Sammutellaan lamppuja, siitä se säästö syntyy.” Vai syntyykö?
Suomalaisen ryhtyessä säästämään sähköä hän yleensä aloittaa kampanjansa valaisimista – ehkä, koska ne ovat helposti hallittava ja kaikille tuttu kohde.
Valoja sammuttelemalla toki saadaan aikaiseksi säästöä, mutta tulokset sähkölaskussa voivat olla pettymys. Valaistuksen osuus kotitalouksien sähkönkulutuksesta oli vuonna 2016 enää 2,5 % (Tilastokeskus 2017), kiitos energiatehokkaiden lamppujen. Jo ennestään pienestä osuudesta nipistämällä on vaikeaa saada aikaiseksi rahapussissa merkittävästi tuntuvaa säästöä.
Toisaalta on selvää, että riittävän monista pisaroistakin syntyy suuria jokia, jotka ovat ympäristön kannalta tärkeitää, vaikka eivät yksittäisen kuluttajan taloutta pelastaisikaan. Jo tämä on riittävä syy poimia pienetkin energiankulutuksen säästöt sieltä, mistä ne vain ovat otettavissa.
Kotien ylilämmitys turhin sähkösyöppö
Vain muutamia kymmeniä vuosia sitten kodit lämpenivät vielä pääasiassa puulla. Oli tavallista, että talveksi laskettiin osa huoneista kylmiksi ja lämmityspanos käytettiin vain niihin tiloihin, joissa oleskeltiin eniten. Puulämmityksessä energiankulutus onkin todella kirjaimellisesti kouriintuntuvaa – kun puut kaadetaan, tehdään polttopuiksi ja kannetaan sisään itse, ei taatusti tule lämmitettyä turhaan.
Nykykodeissa on helpompi unohtaa, että energiaa kuluu koko ajan myös tyhjien huoneiden lämmittämiseen. Nyt jos koskaan “energiansäästö entisaikojen tapaan” lämmitystä säätelemällä olisi helppoa: moderni ohjausjärjestelmä osaa räätälöidä huoneiden lämmityksen joustavasti huonekohtaisen tarpeen ja säätilan mukaan.
Huoneiden viilentäminen ja lämmittäminen tarveharkintaisesti onkin kannattavaa puuhaa. Jo pelkkä yhden asteen laskeminen huonelämpötilasta voi rouhaista keskimäärin 5 % säästön sähkölämmityslaskuun. Älykäs ohjausjärjestelmä kykenee optimoimalla kasvattamaan säästön jopa 40 % suuruiseksi.
Haluatko tietää lisää älykkäästä sähkölämmityksen ohjauksesta? Tutustu OptiWattiin!
Jätä yhteydenottopyyntö, niin saat tarjouksen OptiWatista tai soita suoraan 029 1701 007.
OptiWatti Sähkölämmitysopas tarjoaa käyttöösi asiantuntijoiden parhaat vinkit, kuinka sähkölämmityksestä tulee pienellä vaivalla energiatehokas.
Vinkkejä kodin sähkönsäästöön:
- Laske makuuhuoneen lämpö 18–19 °C:seen – unikin maittaa paremmin viileässä.
- Älä haudo autoa turhaan liian lämpimässä tallissa: 5–10 °C riittää.
- Jos olet huolissasi autotallin tai varastojen kosteudesta, panosta ilmankuivaimeen – se vie vähemmän sähköä kuin haihdutus lämmittämällä.
- Säädä ilmanvaihto sopivaksi – ylituuletus syö energiaa ja kuivattaa pakkasilla huoneilmaa liikaa.
- Käytä lattialämmitystä vain tarvittaessa.
- Ota käyttöön sähkölämmityksen ohjausjärjestelmä.