Tekijät tutuksi:

Esa Vepsäläinen, Chief Technology Officer

Jututimme OptiWatin Chief Technology Officer Esa Vepsäläistä. Esa kertoo omasta taustastaan, työstään sekä oman näkemyksensä, miten sähkö- ja lämpömarkkinat tulevat muuttumaan tulevaisuudessa.
Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Esa Vepsäläinen ja kotoisin Jyväskylästä. Opiskelin Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Muutin Lappeenrannasta vuonna 1996 pääkaupunkiseudulle, jossa asun edelleen. Minulla on vaimo ja kaksi poikaa, kolmasluokkalainen ja eskarilainen.

Aloitin OptiWatin CTO:na huhtikuussa 2017. Tulin tänne Telialta, jossa tein uraa parisenkymmentä vuotta.

Miten kuulit OptiWatista?

Sain tietää OptiWatista toimitusjohtaja Juha Marjetalta. Olemme tunteneet Juhan kanssa jo vuosituhannen vaihteesta asti ja meillä on yhteistä työhistoriaa. Kuulin Juhalta, että he ovat etsimässä teknologiajohtajaa. Juha sai hyvin myytyä idean, mistä tässä on kyse ja kaikki tapahtui lopulta aika nopeasti.

Mikä houkutti lähtemään mukaan kasvuyritykseen?

Tässä pääsee oikeasti toteuttamaan itseään, kun ei ole ison koneiston vankina. Oma kädenjälki ei katoa kohinaan, vaan sen näkee tässä työssä joka päivä.

Innostuin myös mahdollisuudesta vaihtaa toimialaa telebisneksestä energia-alalle. Energia-ala on saman murroksen äärellä kuin teleoperaattorimaailma oli kauan sitten.

Mihin OptiWatin huippuluokan tekniikka perustuu?

Kotien ja yrityskiinteistöjen lämmityksen ja jäähdytyksen ohjauksen kanssa ei ole varaa pelleillä. OptiWatin tekniikka perustuu parhaimpien luotettavien ja testattujen IoT-käytäntöjen hyödyntämiseen kuten matalaenergiset radiotekniikat, pankkitason tietoturva, alan johtavat pilvipalvelut, tarvittaessa laiteläheinen ohjelmointi suoraan mikroprosessorille, ja yhden piirilevyn tietokoneet. Onneksi meillä on töissä alan parhaat huiput.

Mitä olet tehnyt aikaisemmin?

Olen aloittanut työurani pienessä start-upissa Lappeenrannassa. Kehittelimme tuolloin erilaisia maailmanvalloitusaktiviteetteja, mutta ne menivät puihin, koska aika ei ollut valmis. Firma fuusioitiin Teliaan vuonna 2003. Silloin 15-20 vuotta sitten tuli harjoiteltua sitä hommaa. Nyt on paljon enemmän kokemusta siitä, mitä tämä oikeasti on ja tietää karikot ja mahdollisuudet. Nyt olen tavallaan palannut juurille.

Telialla olin teknologiayksiköiden palveluksessa, jossa olin erilaisissa asiantuntijatehtävissä. Viimeiset 10 vuotta olin Telian teknologiayksiköiden tiimien ja osastojen vetotehtävissä, joista kuusi vuotta olin Telian IT-organisaatiossa arkkitehtitiimin vetäjänä ja arkkitehtinä. Vastuullemme kuuluivat Telian IT:n kokonaisarkkitehtuuri ja järjestelmien roadmapit. Hyvin paljon teimme kansainvälisiä ja yhteis-Pohjoismaisia operaatioita.

Olet ollut nyt puoli vuotta OptiWatilla. Mihin asioihin olet keskittynyt?

Olen keskittynyt ymmärtämään kaiken tekniikan ja miten asioita tehdään. Eli mitä kehitystyötä tehdään, miten sitä priorisoidaan ja mitä pitää saada aikaiseksi. Tavoite on, että tekeminen on selkeästi suunnitelmallisempaa, tuloksellisempaa ja tavoitteellisempaa. Paljon on tietysti mennyt aikaa myös alihankkijoihin ja kumppaneihin tutustumisessa.

Olen myös vahvistanut osaavaa kehitystiimiämme uusilla rekrytoinneilla. Alan rekrytointitilanne on tällä hetkellä hankala ja ammattilaiset ovat kysyttyjä. Haemme jatkuvasti uusia huippuosaajia.

Miten olet viihtynyt OptiWatilla?

Olen viihtynyt tosi hyvin. Tekeminen ei ole lokeroitunutta vaan saa olla mukana laidasta laitaan niin asiakasrajapinnassa, kehityksessä, tuotehallinnassa kuin myynnin tukena. Byrokratia on olematonta ja pääsee vaikuttamaan päätöksentekoon. Palaute ei tule mutkien kautta vaan suoraan.

Mihin tehtäviin keskityt seuraavaksi?

Kyllä, etsikkoaika alkaa olla ohi ja pystyy oikeasti olemaan tuottavakin. Perustoiminnot on nyt vakautettu ja työn laatu on korkealla tasolla. Seuraavaksi on vuorossa uusien liiketoimintarpeiden toteuttaminen lanseerausvalmiiksi, jotta voimme palvella asiakkaitamme paremmin ja monipuolisemmin.

Meillä on hyvin laaja ja leveä tarpeiden sammio, josta ammennamme. Se tarkoittaa meidän kehityskapasiteetin kasvattamista, jotta voidaan vastata tarpeisiin entistä paremmin. Meidän pitää saada juttuja ulos vaarantamatta olemassa olevaa tuotantoa. Tämä vaatii hyvää suunnitelmaa, miten ne kannattaa tehdä ja kenen toimesta ja missä järjestyksessä.

Millaisena näet OptiWatin tulevaisuuden?

Meillä on tässä hyvä jengi, hyvä tekniikka ja mahdollisuudet, vaikka mihin. Ja tarkoitus on pelastaa maailma siinä sivussa. Kaikki edellytykset ovat olemassa.

Miten näet, että sähkö- ja lämpömarkkinat tulevat muuttumaan tulevaisuudessa?

Markkina ja maailma muuttuvat. Jos ajatellaan energiayhtiöiden kohtaloa ja seuraa tätä tele-, finanssi- ja mediamaailman kehityspolkua niin vahva konsolidaatiohan tulee tapahtumaan markkinoilla. Tämä tarkoittaa vähemmän yhtiöitä ja enemmän regulaatiota, jolla saadaan kilpailua aikaiseksi.

Todennäköisesti tullaan näkemään myös ns. over-the-top-of pelureita, jotka pystyvät ratsastamaan sähköyhtiöiden investoinneilla. Esimerkiksi telemaailmassa on tullut televerkkojen päälle pelaajia, jotka ottavat rusinat pullasta. Sähköalalla tulee tapahtumaan jotain samanlaista, mutta vaikea vielä sanoa tarkemmin, mitä ne ovat.

Veikkaisin, että ympäristötietoisuus tulee lisääntymään ja vihreät arvot korostumaan. Tämä johtaa siihen, että ympäristöystävällisempiä sähkön- ja energiantuotantomuotoja tullaan suosimaan enemmän ja enemmän. Ne, jotka eivät siihen pysty, tulevat olemaan vaikeuksissa.

Kuluttajan oma voima myös kasvaa, kun he voivat myydä omaa energiantuotantoa ja olla osana niin sanottuja virtuaalivoimalaitoksia.

Markkinoille voi tulla myös monikansallisia toimijoita, jotka pystyvät toimimaan monella toimialalla ja yhdistämään voimansa. Nämä monitoimialayritykset tuovat fuusioita ja etsivät ratkaisuja, jotka voivat toimia vapaasti ja yhdessä eri laitevalmistajien, sähköyhtiöiden, jakeluyhtiöiden ja muiden tahojen kanssa.

Alalla tullaan näkemään varmasti myös kansainvälistymistä, mikä tarkoittaa, että kuluttaja voi asioida vaikka virolaisen sähköyhtiön kanssa.

Ja lopuksi, kuvaile itseäsi kolmella adjektiivilla.

Olen luonteeltani rauhallinen – muut saa hötkyillä ja panikoida, mutta itse pysyn rauhallisena.

Olen määrätietoinen – tavoite on aina kirkkaan mielessä.

Olen laaja-alainen – pyrin koko ajan pitämään ison kuvan mielessä ja haluan nähdä ja ymmärtää kaikki riippuvuudet ja vaikuttavat tekijät. Pyramidin huipulta sukellan syvemmälle yksityiskohtiin. Näprääjää minusta ei saa.

Kerro vielä, mitä teet vapaa-ajalla?

Vapaa-aika menee tällä hetkellä pitkälti perheen parissa. Olen harrastanut paljon sukututkimusta. Geokätköilyä tulee myös harrastettua ja pleikkarilla pelaan taistelu- ja seikkailupelejä.


5.10.2017 –
Lue haastattelu OptiWatin Chief Technology Officer Esa Vepsäläisestä. Esa kertoo omasta taustastaan, työstään sekä oman näkemyksensä, miten sähkö- ja lämpömarkkinat tulevat muuttumaan tulevaisuudessa.