Energiatehoa suoraan tunturihotellin huipulle

Energiansäästöä vesikiertoiseen lämmitykseen – OptiWatti tarjoaa vesikiertoisen lämmityksen ohjausta yrityksille ja yhteisöille.

Tunturin huipulla tuulee, mutta maisemat ovat henkeäsalpaavat. Siinä missä 430 metriä merenpinnan yläpuolella, luonnonsuojelualueen kupeessa sijaitseva Ruka Peak avaa näkymän koskemattomaan luontoon, on OptiWatti avannut yrittäjä Hannu Kuusiniemen silmät asialle, johon oli aiemmin vaikea tarttua – energiatehokkuudelle.

– Olen iloinen, että tuli tartuttua järjestelmään. OptiWatin seurannan ansiosta tiedämme nyt tarkkaan, mitkä kiinteistön tiloista syövät erityisen paljon sähköä. Näin voimme tehdä kulutusta hillitseviä parannuksia.

Energiansäästöä vesikiertoiseen sähkölämmitykseen ja helpotusta seurantaan

Asiakkaiden toiveesta kehitetty OptiWatti-ohjauksen laajennus vesikiertoiseen lämmitykseen on onnistuneesti koeponnistettu: Ruka Peak boutique-hotelli & ravintola oli yksi ensimmäisistä kohteista, joissa uusi järjestelmä otettiin käyttöön tammikuussa 2018.

Suoran sähkölämmityksen älykkäänä ohjausjärjestelmänä aloittanut OptiWatti toimii nyt myös vesikiertoisen lämmityksen kohteissa, ja käyttäjäkokemukset ensimmäisen vuoden seurantajakson jälkeen ovat erinomaiset. Vesikiertoisen lämmityksen ohjaus ja optimointi on suunniteltu yritysten ja yhteisöjen tarpeisiin. Järjestelmä helpottaa ja tehostaa ensi sijassa suurten kiinteistökohteiden lämmitystä.

– Ruka Peakissa seurataan energiankulutusta nyt huonekohtaisesti. OptiWatin ansiosta olemme jo löytäneet huomattavia hukkapaikkoja. Yksi näistä oli yläkerran lasitettu, lattialämmityksellä varustettu huipputerassi. Seurannasta kävi ilmi, kuinka tolkuttoman paljon sähköä vanhoilla liukulaseilla varustettu tila haaskasi, Hannu Kuusiniemi kertoo.

– Saimme vahvistuksen sille, että oli korkea aika vaihtaa terassille modernit lämpölasit. Lisälämmön lähteeksi toimme terassille vielä takkasydämen, joka lisää samalla tunnelmaa ja viihtyisyyttä. Tällä hetkellä selvitämme näköalabaarin korkeaa sähkönkulutusta sekä tilan katonrajan mahdollisia korjaustoimia. Näistä kulutuskohteista ei meillä ollut ennen OptiWattia mitään numeerista tietoa.

Kun maisema lumoaa, ovi jää sulkematta ja lämpöä tuhlaantuu

Huonekohtainen seuranta on tarpeellinen myös hotellihuoneissa. Rinnehotellin asiakkaat viettävät päivät aktiviteeteissa ja palaavat huoneisiinsa vasta illalla. Vierailla on usein tapana pistäytyä heti aamulla parvekkeella ihastelemassa maisemia ja kuvaamassa niitä.

– Jokaisessa yksilöllisistä huoneistamme on parveke. Nyt olemme huomanneet, kuinka usein parvekkeen ovi jää asiakkailta sulkematta kunnolla. Huonosti suljettu ovi haaskaa pakkasella paljon energiaa ja laskee tietysti myös viihtyisyyttä. Seurannan ansiosta näemme nyt nopeasti, jos lämpötila tietyssä huoneessa laskee hälyttäväsi ja voimme käydä sulkemassa oven.

Vuodet eivät ole veljiä sähkönkulutuksessa

Kaksi edellistä vuotta eivät ole Ruka Peakissa olleet samanlaisia toimintojen, käyttöasteen eivätkä sähkön käytön suhteen. Kuluneen vuoden aikana on ravintolassa ollut jokapäiväisessä asiakaskäytössä uusia, aiemmin puolilämpiminä pidettyjä tiloja, uusia sähkökäyttöisiä laitteita on otettu käyttöön ja tiloissa on ollut aiempaa suurempi käyttöaste.

Esimerkiksi yläkerran tilava ravintola-baari toimi aiemmin ainoastaan tilausravintolana, ja nyt tila on päivittäisessä käytössä. Molempien ravintoloiden vanhat kaasuliedet on korvattu sähköliesillä. Samalla Ruka Peak on uusien palvelupakettiensa myötä pidentänyt aukioloaan aiemmasta 8 kuukaudesta ensin 9:ään ja tänä vuonna 10 kuukauteen vuodessa.

OptiWatti seuraa sisälämpötiloja ja ennakoi lämmitystarpeen

– Parasta OptiWatissa on mielestäni se, että järjestelmä mahdollistaa meille tarkan lämpötilojen seurannan etänä mistä ja milloin tahansa. Tämä on kannattavaa ja kiinnostavaa. Olen huomannut muun muassa, kuinka hienosti järjestelmä ennakoi lämmityksessä myös tulevan säätilan.

– Huolimatta siitä, että olemme laajentaneet ravintolatilamme tunturin ja rakennuksen huipulle, ottaneet jokapäiväiseen asiakaskäyttöön huipun ravintolatilat ja monipuolistaneet tarjontaamme, on sähkönkulutuksemme pysynyt OptiWatti-ohjauksen ansiosta samana. Annan OptiWatille kiitettävän arvosanan ja täyden suositteluni, kehuu Hannu Kuusiniemi.

– Totta kai hankimme Ruka Peakin kokemusten jälkeen OptiWatin myös kotitaloomme Järvenpäähän.

Voit ladata tästä linkistä Ruka Peak-kiinteistöjen tarkat kulutuslukemat, vertailut ja säästölaskelmat.

Tutustu Ruka Peak Boutique Hotelli & Ravintolaan

Energiansäästöä vesikiertoiseen lämmitykseen yritysten ja yhteisöjen kiinteistöihin, tutustu tästä lähemmin!

Kohde

3-kerroksinen hotelli-ravintola, jossa mm. 2 erillistä ravintolaa 70 asiakaspaikalla, baari, lasitettu terassi, viinikellari, saunaosasto, master lounge sekä 8 parvekkeellista hotellihuonetta. Koko kiinteistön pinta-ala 744 m2, josta ylimmän kerroksen ravintola-baarin osuus 45 m2.

Lämmitysratkaisu:

Vesikiertoinen lattialämmitys sähköllä

Sähkönkulutus:

Säästö lämmityskuluissa ajanjaksolla syyskuu 2018–huhtikuu 2019 verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan oli 12 %. Vertailussa on huomioitu ulkolämpötilan muutoksesta johtunut muutos lämmitystarpeessa. Säästölaskelmassa ei huomioitu muutosta käyttöasteessa tai kauden pidentymistä.

OptiWatti otettu käyttöön:

Tammikuussa 2018

Haluatko kuulla lisää OptiWatista?

TAI SOITA

+358 (0) 29 1701 007

Haluatko kuulla lisää?

Katso kaikki yhteystiedot

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian

Tähdellä (*)  merkityt kentät ovat pakollisia.