Mistä säästö syntyy?

Lämmityksen huonekohtaisella optimoinnilla päästään suurimpiin säästöihin lämmityskustannuksissa.

Lämmityskulut ovat suuria

Lämmitys vastaa keskimäärin 50 % sähkölämmitteisen kodin sähkön kulutuksesta. Se on selkeästi suurin yksittäinen energiasyöppö ja tarjoaa siten myös suurimmat mahdollisuudet säästämiseen. Käyttöveden lämmitys haukkaa energiasta noin 20 % ja muu kodin pyörittäminen loput 30 %. Nämä ovat karkeita keskiarvoja ja kunkin kohteen luvut voivat niistä poiketa paljonkin.

Nyrkkisääntö kertoo lämmityskulujen laskevan 5 %, jos kodin lämpötilaa pudotetaan asteella. Vielä suurempiin säästöihin päästään, kun lämpötilan säädöt tehdään huonekohtaisesti erikseen ja huomioidaan lisäksi se, miten kutakin huonetta viikon ja vuorokauden eri hetkinä käytetään.

Tällöin puhutaan lämmityksen huonekohtaisesta optimoinnista ja sen avulla voidaan päästä jopa 40 % säästöihin lämmityskustannuksissa.

Lämmityksen huonekohtainen optimointi

Kodeissa on lukuisia erillisiä lämmityslaitteita ja niiden termostaattien säätely on työlästä ja hankalaa. Tämän vuoksi niitä ei kovin usein säädellä, mikä johtaa monessa huoneessa turhan suureen lämmittämiseen ja energiankulutukseen. Harvoin esimerkiksi töihin lähtiessä lasketaan makuuhuoneen lämpötilaa päivän ajaksi tai olohuoneen lämpötilaa yön ajaksi.

Hyvä kysymys kuuluu: mikä on sopiva lämpötila kussakin huoneessa vuorokauden eri hetkinä? Yleisesti mielekkääksi oleskelulämpötilaksi koetaan 21 astetta, jolloin huoneen lämpötilan voi antaa laskea esim. 18 asteeseen silloin, kun huonetta ei käytetä.

Alla oleva kuva demonstroi, miten kodissa voidaan pitää eri lämpötiloja kussakin huoneessa. Jotta lämpötilan pudotus ei johda kylmiin oleskelulämpötiloihin, pitää lämpötilan nosto takaisin mukavuuslämpötilaan toimia helposti. OptiWatti osaa aloittaa kunkin huoneen osalta lämmityksen noston siten, että haluttu mukavuuslämpötila on saavutettu juuri haluttuna ajankohtana.

Huoneiden lämpöominaisuuksissa on valtavia eroja ja siihen vaikuttaa moni seikka kuten esimerkiksi ulkoseinien määrä, ikkunoiden koko ja suunta, lämmityslaitteiden teho sekä muiden lämmönlähteiden määrä.

OptiWatti oppii, miten kukin huone reagoi lämpötilamuutoksiin eri ulkolämpötiloilla ja yhdistää tämän tiedon haluttuun lämpötilaan sekä sääennusteeseen.

Tuntihintaista spottisähköä käyttävällä huomioidaan lisäksi kunkin hetken sähkön hinta. Tämä ennakoiva säätömalli mahdollistaa lämpötilojen laskemiset siten, ettei asumismukavuus siitä kärsi.

Lue lisää OptiWatin hyödyistä kotitalouksille.

Lämmityksen huonekohtainen optimointi – esimerkkejä miten kannattaa optimoida

Esimerkkejä säästöä aikaansaavista lämpötilan optimoinneista:

 • Lasketaan huoneiden lämpötiloja yön ajaksi.
 • Lasketaan lämpötiloja koulu- ja työpäivien ajaksi
 • Otetaan käyttöön koko taloa koskeva säästöprofiili lomien ajaksi.
 • Ohjataan lattialämmitys päälle aamuyöstä koko yön sijaan.
 • Estetään ylilämmitys huoneen lämpötilaa oikeasta paikasta mittaavan lämpötila-anturin avulla.
 • Varmistetaan lämmöntuoton optimaalinen jakaantuminen ilmalämpöpumpuin ja muiden lämmityslaitteiden välillä.
 • Estetään samanaikainen viilennys ilmalämpöpumpulla ja lämmittäminen jollain muulla lämmityslaitteella.
 • Spottisähköä käyttävillä ajoitetaan lämmittäminen halvoille tunneille.

Sähkön hinta ja pörssisähkön optimointi eduksesi

Sähkön hinta koostuu kolmesta osasta: sähköenergian myynnistä, siirtomaksusta ja veroista. Niiden keskinäinen osuus vaihtelee sähköyhtiöittäin.

Tyypillisesti jakauma asettuu esim. näin:

 • Energia 40 %
 • Siirto 30 %
 • Verot 30 %

Lähde: Energiavirasto

OptiWatti pienentää sekä sähkönsiirrosta, energiasta että veroista kertyvää summaa. Pörssisähkö optimoidaan automaattisesti.

Sähköyhtiön kilpailutus

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen vaikuttaa laskussasi vain sähköenergian osuuteen: siirtoyhtiötä ei voi vaihtaa, ja verotus päätetään Arkadianmäellä. Koska energian hinta kuitenkin vaihtelee yhtiöittäin, kannattaa sähkösopimus ajoittain kilpailuttaa. Energiaviraston ylläpitämä sähkön hintatietopalvelu auttaa vertailussa.

Jos haluat minimoida kaikki sähkölaskun osat, ainoa vaihtoehto on optimoida kulutus kokonaisuudessaan. Silloin kutistuvat sekä käytettyjen kilowattituntien määrä että sen kainalossa myös siirtomaksut ja verot. OptiWatti iskee siis sähkölaskun kaikkiin osiin: myyntiin, siirtoon ja veroihin.

Kaikki sähkösopimukset ovat optimoitavissa

OptiWatti puree sekä kiinteähintaisen että tuntihintaisen sähkön laskuun. Jos vaihdat sopimustyyppiäsi esim. pörssisähköön, klikkaat vain tiedon OptiWatin asetuksiin, jolloin palvelu huomioi uuden sopimuksesi optimoidessaan.

Tuntihinnoiteltuun pörssisähköön OptiWatti tarjoaa merkittävän lisäedun: se seuraa jatkuvasti sähkön hintavaihtelua Nordpoolin pörssissä ja ohjaa lämmityksen aina edullisimmille tunneille – asumismukavuudesta tinkimättä. OptiWatti toimii siis henkilökohtaisena pörssihintavahtinasi!

OptiWatti on ihanteellinen lämmityksen älyratkaisu myös yritysten ja yhteisöjen kiinteistöille.

Haluatko kuulla lisää?

Katso kaikki yhteystiedot

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian

Tähdellä (*)  merkityt kentät ovat pakollisia.