Sähköinen lattialämmitys voi olla energiasyöppö – vinkit lattialämmityksen energiansäästöön

09/25/2018
lattialämmitys

Kun villasukkien käyttö kotona ja viileä kylpyhuoneen lattia ärsyttävät, on sähköinen lattialämmitys yksi tapa parantaa asumismukavuutta. Lattialämmityksessä piilee myös vaara: pahimmillaan lattialämmitys on varsinainen energiasyöppö. Keräsimme yhteen vinkkejä, joilla saat lattialämmityksen energiankulutuksen aisoihin.

Vinkkejä lattialämmityksen energiansäästöön

Näillä saat lattialämmityksestä irti parhaan tehon:

Älä peitä lattiaa lämmitystä eristävillä materiaaleilla

Yksi yleinen virhe on se, että lattiapinnoille asetetaan esimerkiksi isoja mattoja tai kalusteita, jotka eristävät lattialämmityksestä vapautuvaa lämpöä.

Muista säätää lattialämmityksen termostaatteja

Lattialämmityksen säädöt jäävät usein pitkäksi aikaa samaan asentoon, koska termostaatit ovat erikseen säädettäviä ja niiden hallinta on käytännössä hankalaa. Jos esimerkiksi kylpyhuoneen lattialämmitystä säädetään lämpimämmälle, unohtuu säätö helposti pidemmäksi aikaa.

Liitä lattialämmitys osaksi talon älykästä lämmityksenohjausta

Energiatehokkuuden ja hallittavuuden kannalta parasta olisi, että sekä patterit että lattialämmitys ovat hallittavissa keskitetysti yhdestä paikasta. OptiWatin etuna on juuri keskitetty etähallinta, joka kokoaa kaikki erilliset lämmityslaitteet yhteen – oli talossa sitten patterit, lattialämmitys tai vaikkapa ilmalämpöpumppu.

Kun liität sähköisen lattialämmityksen OptiWatin avulla osaksi muuta lämmitysjärjestelmää, voit:

  • säätää huoneiden lämpötilat ilman, että sinun tarvitsee säätää termostaatteja edestakaisin,
  • välttää lattialämmityksen ylilämmittämistä ja säästät rahaa,
  • ohjata varaavan lattialämmityksen tai käyttöveden lämmityksen sellaiseen vuorokauden aikaan, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan (esim. jos käytössäsi on pörssisähkö tai yösähkö),
  • tarkkailla kosteiden tilojen (kuten kylpyhuoneen) lämpötilaa ja ilmankosteutta ja tarvittaessa päivittää lämpöasetuksia,
  • laatia helposti lämmityksen viikko-ohjelman kullekin huoneelle,
  • hallita lämmitystä etänä ja asettaa hälytysrajat esimerkiksi lämpötilalle, jolloin saat ilmoituksen, jos olosuhteet poikkeavat ja
  • nauttia paremmasta asuinmukavuudesta, kun sisälämpötilat ovat aina sopivat.

Sähkölämmityksen ohjauksessa puhutaan usein hitaista ja nopeista lämmityslaitteista. Hitailla lämmityslaitteilla viitataan muun muassa varaavan lattialämmityksen kaltaisiin järjestelmiin, jotka reagoivat hitaasti lämpötilan vaihteluihin tai niiden säätöön. Nopeat lämmityslaitteet, kuten sähköpatterit, taas reagoivat nopeasti.

Sähkölämmityksen säätämisessä ongelmaksi muodostuu usein juuri hitaiden ja nopeiden lämmityslaitteiden yhteispeli. Kun lämmityslaitteet reagoivat muutoksiin eri tahtiin, on lämmitysjärjestelmän hallinta vaikeaa ja energiaa menee helposti hukkaan epätasaisen lämmityksen takia. Nopeat ulkolämpötilan muutokset tuovat myös haasteita lattialämmityksen hitaan reagoinnin takia.

Älykkäät lämmityksenohjausratkaisut, kuten OptiWatti, osaavat hyödyntää kulloiseenkin tilanteeseen sopivia lämmittimiä, ennakoida ulkolämpötilan ja sähkön hinnan muutokset ja oppia huoneen lämpökäyttäytymisen.

Jos esimerkiksi tietyn huoneen tai tilan lämpötilaa pitää nostaa mahdollisimman nopeasti, tällöin on usein kannattavampaa nostaa sähköpattereiden, ei lattialämmityksen lämmitystehoa. OptiWatti myös mittaa huoneen lämpötilan ilmasta, eikä lattialaatasta. Kun huoneen todellinen lämpötila on otettu huomioon ohjauksessa, estetään ylilämmittäminen kokonaan.

Oppivan ja ennakoivan säädön avulla OptiWatti ajoittaa lämmityksen siten, että haluttu lämpötila saadaan aikaiseksi haluttuna aikana. Järjestelmä oppii nopeasti, kuinka kauan kunkin huoneen lämpötilan nostaminen kestää ja huomioi lämmityksen ajoituksessa myös ulkolämpötilan, sääennusteen ja kyseisen päivän sähkön tuntihinnan, jos käytössä on pörssisähkö. Järjestelmän avulla myös yösähköllä toimiva lämmitys voidaan säätää päälle aamuyöstä koko yön sijaan.

Jos taas ilmalämpöpumppu on asetettu viilennykselle, lattialämmitys kytkeytyy automaattisesti pois viilennyksen ajaksi.

Haluatko sinä säästää jopa 40% talosi sähkölämmityksen kuluissa? Tutustu OptiWattiin!

Lattialämmityksen hyödyt ja haasteet
Hyödyt

  • Lisää asumismukavuutta
  • Lämmin lattia tuntuu jaloissa mukavalta. Lattialämmityksen yksi tehtävä onkin parantaa asumismukavuutta eri huonetiloissa.

Haasteet

Epätasainen lämpötila

Erityisesti yösähköllä lämmitettävissä varaavissa lattialämmityksissä ongelmaksi muodostuu epätasainen lämpötila. Kun lattiaa lämmitetään yöllä halvemmalla yösähköllä, on lattialämmitysjärjestelmään asetettu lämpötila kohdillaan heti aamulla. Päivän aikaan lämpö vapautuu lattiaan ja huoneilmaan, jolloin lattiat voivat olla jo alkuillasta kylmät.

Hidas reagointi ulkolämpötilan muutoksiin

Jos lämpötila ulkona muuttuu nopeasti, on lämmitysjärjestelmän pyrittävä mukautumaan muuttuneeseen lämpötilaan mahdollisimman nopeasti. Sähköisen varaavan lattialämmityksen haasteena on se, että se mukautuu ulkolämpötilan muutoksiin suhteellisen hitaasti.

Lattialämmitys kuluttaa energiaa helposti turhaan

Jos lattialämmitystä pidetään pitkiä aikoja suurella teholla esimerkiksi kylpyhuoneessa, kuluttaa se runsaasti sähköä. Hyvin harva säätää aktiivisesti lattialämmityksen tehoa esimerkiksi kylpyhuoneessa silloin, kun lattialämmitykselle ei ole tarvetta tai ollaan pois kotoa.

Hyvää Osta työtä Suomeen -päivää!

Onnea 101-vuotias itsenäinen Suomi – ja hyvää Osta työtä Suomeen -päivää! Itsenäisyyspäivää seuraava päivä, 7.12.2018,…

OptiWatti SmartSunin kera Energia-messuilla

OptiWatti ja sen strateginen kumppani Naps Solar kehittävät yhteistä älykkään energian tuotannon sekä kulutuksen hallinnan…

OptiWatti Energia 2018 -messuilla

Huomisen ratkaisut esittelyssä Energia 2018 -messuilla: Aika: 23.-25.10.2018 Paikka: Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Rekisteröidy kävijäksi osoitteessa:…