Optimointi säästää kotona ja mökillä

Sähkölämmitteisen omakotitalon ja mökin lämmityskulut alas OptiWatilla.

Hämeenlinnalainen Kannisen perhe säästää satasia omakotitalonsa lämmityskuluissa OptiWatin huonekohtaisen optimoinnin ansiosta. Kuusamon mökille asennettu järjestelmä kasvattaa säästöjä entisestään.

Sähkölämmitteisen omakotitalon lämmityksessä on helppo säästää

Kun suorasähköllä lämmitettävän omakotitalon lämmityskuluissa säästetään 40 %, ei puhuta ihan pienistä summista. Esimerkiksi 120 m2:ssä vuosittainen säästö voi olla lähellä 500 € ja 250 m2:ssä lähellä 900 €, tietää OptiWatin tuotehallinnassa työskentelevä Jani Kanninen.

OptiWatin ja Jani Kannisen yhteinen tarina sai alkunsa, kun mies osui messutapahtumassa oikealle ständille. Ensin löytyi optimaalinen ratkaisu kodin ja mökin älykkääseen energianhallintaan, sen jälkeen mielekäs työ ensin OptiWatin asennusten parissa ja tänä päivänä yrityksen Senior Product Managerina.

OptiWatilla älykkäämpää kulutusta ja luonto kiittää

Älykkäästä sähkölämmityksen ohjauksesta on perheessä erinomaiset kokemukset, kun käytössä on sähköllä lämmitettävät 195 m2:n omakotitalo sekä osin vuokrakäyttöönkin tarkoitettu loma-asunto laskettelukeskuksessa. Kaksi kohdetta nostavat vuosittaiset säästöt melkeinpä potenssiin kaksi.

Talviurheilun ja luontoretkeilyn harrastajana Jani Kanninen arvostaa erityisesti sitä, että energiatehokkuuden ohella OptiWatti vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Asumisen valinnoilla ja teoilla on merkitystä.

Ammattilaisena Jani Kanninen tietää, että tyypillisen kodin tilat eivät ole jatkuvasti täydessä käytössä, sillä ihmiset viettävät paljon aikaa kodin ulkopuolella töissä ja koulussa.

Silloin kun ollaan kotona, oleskelu keskittyy tiettyihin huoneisiin. Isommissa taloissa saattaa olla huoneita, joissa oleskellaan vain harvoin. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi vieras-, harraste- ja takkahuoneet. Pienemmissäkin asunnoissa löytyy helposti säästökohteita.

Ammattilaisen opit lämmön optimointiin

Kannisille asennettu OptiWatti huolehtii lämmityksen optimoinnista huone- ja tuntikohtaisesti. Älykäs, oppiva järjestelmä on ohjelmoitu vaihtelemaan huonelämpötiloja sen mukaan, miten asukkaat ovat paikalla sekä pudottamaan makuuhuoneiden lämpötiloja yöajaksi nukkumiselle ihanteelliseen lämpötilaan.

Järjestelmä huomioi ulkolämpötilan, sääennusteen sekä pörssisähkön hinnan.

– Yhtenä toiveena automaatiojärjestelmälle oli parantaa asumismukavuutta. OptiWatilla toive toteutui. Kotona ja mökillä on nyt aina paikalla ollessamme mukava oleskelulämpötila, lämmintä vettä riittää tarvittaessa isommallekin saunojaporukalle, ja sopivan viileä yölämpötila on auttanut parantamaan unen laatua, kertoo Jani Kanninen.

Kannisten kodissa huoneiden lämmitys on säädetty erikseen arkipäiville ja viikonlopun päiville. Kun lämpötilat on kerran säädetty, OptiWatti huolehtii automaattisesti toivottujen lämpötilojen toteutumisesta.

Säätöihin ei tarvitse jatkossa koskea – ei muutoin kuin lomalle lähtiessä. Loma-aikoina käytössä on POISSA KOTOA -profiili, jolla saa yhdellä komennolla lämmityksen säästötilaan.

Arkena lämmitystä ohjataan Kannisilla seuraavasti:

 Huoneet Kello °C
 Olohuone-keittiö: 06–08 21
08–17 17
17–23 21
23–06 17
 Makuuhuone aikuiset: 06–08 21
08–22 18
22–00 21
00–06 18,5
 Takkahuone/työhuone:  08–16 20
16–08 17

Kun ohjattavan huoneen lämmitys ajoittain kytkeytyy pois päältä, huoneen lämpötila alkaa hitaasti laskea. Viileiden tuntien aikana lämpötila ei välttämättä ehdi laskea asetettuun astelukuun saakka, vaan jää usein tätä korkeammalle. Silti jokainen sellainen hetki, kun sähkölämmitys on kytkettynä pois päältä minimoi hukkalämmitystä ja säästää energiaa.

Kätevä etähallinta ja hyödyllinen etäseuranta

OptiWatin käytettävyys saa kiitosta, sillä kätevä etähallinta helpottaa usein matkustavan perheenisän elämää. Kun aiemmin kodin ja mökin lämpötiloja säädettiin käsipelillä pattereista, nyt hallinta hoituu tietokoneen, kännykän tai tabletin näytöltä mistä päin maailmaa tahansa – silloin kun normaaliasetuksia tarvitsee syystä tai toisesta muuttaa.

Mökin lämmöt voi säätää koska tahansa etänä, vaikka lähdettäessä mökille ex tempore. Perillä odottaa aina sopivan lämmin mökki, eikä rahaa kulu turhaan lämmittämiseen.

Etähallinta pitää isännän ajan tasalla siitä, että mökin eri huoneissa on aina haluttu lämpötila, myös silloin kun mökillä on vuokralaisia. Lämpötilojen ajantasainen seurantamahdollisuus lisää turvallisuutta, etenkin kun kodin ja mökin välimatka on satoja kilometrejä.

Jani Kanninen kertoo, että OptiWatille voi määrittää huonekohtaiset hälytysrajat lämpötilalle ja ilmankosteudelle. Tämäkin on hyödyllinen ominaisuus, joka on jo ehtinyt pelastaa Kannisten mökin jäätymisvahingolta.

– Mökillä oli vuokralaisia, jotka olivat unohtaneet saunan ikkunan auki kovalla pakkasella. Sain lämpötilan laskusta välittömästi hälytyksen puhelimeeni. Niinpä soitin vuokralaisille, ja ikkuna ehdittiin sulkea ajoissa.

Tänä päivänä moni kuluttaja purnaa korkeita sähkön siirtomaksuja. Jani Kanninen muistuttaa, että OptiWatti pienentää myös näitä. Samalla kun OptiWatti laskee sähkön kulutusta, se laskee myös sähkön kulutuksesta riippuvaa siirtomaksun osuutta sähkölaskussa.

Sähkölämmitteisen omakotitalon lämmitys, sen optimointi ja säästöjen savuttaminen  on OptiWatilla meidän työtämme. Kysy neuvoa, autamme mielellämme! 

Kohde

Hämeenlinnassa omakotitalo, jonka asuinpinta-ala on 195 m2 sekä Rukalla ympärivuotisessa käytössä oleva loma-asunto.

Asukkaat:

Perheeseen kuuluu pariskunnan lisäksi esikouluikäinen tytär.

Lämmitysratkaisu:

Suora sähkölämmitys ja ilmalämpöpumppu. Pörssisähkö käytössä.

Vuotuinen sähkönkulutus:

Talon vuotuinen sähkönkulutus ennen OptiWattia oli 22 300 kWh eli 2 930 €, josta lämmitys vei noin puolet. OptiWatin jälkeen kulutus laski ensin lukuihin 17 600 kWh eli 2 300 €. Seuraavana vuonna käyttöön otettu pörssisähkö lisäsi säästöjä 250 €. Tällä hetkellä kokonaissäästö omakotitalon sähkölämmityksen kuluista on noin 880 € vuodessa.

OptiWatti otettu käyttöön:

Joulukuussa 2014

Haluatko kuulla lisää OptiWatista?

TAI SOITA

+358 (0) 29 1701 007

Haluatko kuulla lisää?

Katso kaikki yhteystiedot

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian

Tähdellä (*)  merkityt kentät ovat pakollisia.