Pörssisähkön huonekohtainen ohjaus

Pörssisähkön optimointi – huonekohtaisesti räätälöity spot-ohjaus leikkaa energiakustannuksia tehokkaasti

OptiWatin pörssisähkön ohjaus eli spot-ohjaus on äärimmäisen tehokas, huonekohtaisesti säädettävä keino sähkölämmitteisen kodin tai kiinteistön energiakustannusten hallintaan. Voit eri ohjausprofiileilla määrittää, missä huoneissa painotetaan energiansäästöä ja missä asuinmukavuutta. Esimerkiksi varaston ja olohuoneen lämmitys on fiksua optimoida eri tavoin.

OptiWatti ajoittaa sähkönkulutusta tehokkaasti vuorokauden edullisimmille tunneille. Kun käytössä on pörssisähkö tai muu markkinahintainen kulutuksen ajoittamiseen kannustava sähkösopimus, optimointi näkyy heti pienempänä sähkölaskuna.

OptiWatti automatisoi ajoittamisen puolestasi ja huolehtii siitä, ettei sähkön kalliita tunteja käytetä yhtään enempää kuin on välttämätöntä. Hyödyt pörssisähkön edullisista tunneista, alennat sähköstä maksamaasi keskihintaa ja saat pienenimmän mahdollisen sähkölaskun.

Lue lisää OptiWatin hyödyistä kotitalouksille.

 

Pörssisähkön optimointi – mistä säästö syntyy?

Pörssisähkö eli spot-sähkö on aina markkinahintaista sähköä, jonka tuntihinnat määräytyvät Nord Pool -sähköpörssissä. Markkinahintaisen sähkön käyttäjänä voit itse vaikuttaa sähköstä maksamaasi hintaan ajoittamalla kulutustasi.

Pörssisähkön optimointi OptiWatilla perustuu huoneen lämpötilatoiveen väliaikaiseen säätämiseen suhteessa sähkön vuorokauden keskihintaan. Vuorokauden keskihintaa merkittävästi halvemmilla tunneilla lämpötilatoivetta nostetaan, ja vastaavasti keskihintaa merkittävästi kalliimmilla tunneilla lämpötilatoivetta lasketaan. Kiinteistöt varaavat lämpöä, joten muutaman tunnin taukoa sähkölämmityksessä käyttäjät eivät yleensä edes huomaa. Hintaa laskettaessa huomioidaan aina sähkön kokonaishinta, joka koostuu siirto- ja energiamaksusta veroineen.

Huonekohtainen spot-ohjaus on tehokkain tapa hallita sitä, minkälaista hintaa sähköstä haluat keskimäärin maksaa. Mitä jyrkemmin sähkön pörssihinta vuorokauden aikana vaihtelee, sitä tehokkaammin saat hyödynnettyä edulliset tunnit. Tyypillisesti sähkö on päivisin kalliimpaa ja öisin halvempaa, mutta tilanne toki vaihtelee. Hintoja voi seurata esim. Fingridin Tuntihinta-mobiilisovelluksesta.

Kaiken ydin on energian älykäs kokonaishallinta. OptiWatti ohjaa kaikkia lämmityslaitteita sähköpattereista lattialämmitykseen, lämminvesivaraajaan ja ilmalämpöpumppuihin. Lisäksi samaan älyohjaukseen voidaan liittää auton lämmitys, sähköauton lataus sekä aurinkopaneelien tuotanto.

 

Miksi huonekohtainen pörssisähkön ohjaus on tehokkain?

Huonekohtainen pörssisähkön ohjaus ohittaa tehokkaimmin kalliit tunnit. Kunkin huoneen spot-ohjaus voi olla halutunlainen riippumatta muiden huoneiden valinnoista. Räätälöinti mahdollistaa sen, että optimoinnissa voidaan painottaa eri tavoin mukavuutta suhteessa energiansäästöön huoneen käyttötarkoituksesta riippuen.

Toisarvoisissa tai vähemmällä käytöllä olevissa tiloissa kuten varastossa, vierashuoneessa tai harrastehuoneessa voidaan sallia suuremmat lämpötilamuutokset, joten niissä saavutetaan helposti merkittävä säästö. Sellaisissa tiloissa, joissa pääasiassa oleskellaan, painotetaan enemmän mukavuutta.

Uuden sukupolven spot-ohjauksissa saadaan tarkkaan huomioitua tilan käyttötarkoitus ja käyttö sekä käyttäjien toiveet ja kyky sietää alhaisempaa lämpötilaa. Suurimmat säästöt saadaan huoneissa, joissa painotetaan säästöä, ja joissa lämpötila saa kalliimpien spot-hintojen aikana laskea jyrkimmin.

Kuva alla: Käyttäjä voi valita spot-ohjauksen jokaiselle huoneelle neljästä päävaihtoehdosta riippumatta muiden huoneiden valinnoista. Näin ohjaus mukautuu huoneen käyttötarkoituksen ja käyttäjien mieltymysten mukaan. Kolmen perinteisemmän, säästöä ja mukavuutta eri tavoin painottavan profiilin lisäksi käytössä on asiantuntijan profiili. Siinä päästään hienosäätämään spot-ohjausta määrittämällä kullekin huoneelle hintaluokat sähkön kokonaishinnalle sekä kullekin hintaluokalle oma ohjaustapa.

Pörssisähkön optimointi OptiWatilla - huonekohtainen ohjaus huoneiden käyttötarkoituksen mukaan.

 

OptiWatti näyttää kulutetun energian määrän ja hinnan

Kuva alla: OptiWatti raportoi huoneen energianäytössä maksamasi sähkön kokonaishinnan tunneittain sekä päivä- että viikkonäkymässä (c/kWh).

Pörssisähkön optimointi - OptiWatti raportoi sähkön hinnan.

 

Kuva alla: OptiWatti arvioi raportointijaksolla kiinteistössä lämmitykseen kulutetun sähköenergian määrän kilowattitunteina (kWh) sekä raportoi sähköstä maksamasi keskihinnan ja kokonaishinnan veroineen. Voit valita tarkasteluun haluamasi ajanjakson.

Pörssisähkön optimointi - OptiWatti arvioi lämmitykseen kulutetun energian määrän ja hinnan.

 

Lisäksi järjestelmästä löytyy graafisessa muodossa kiinteistön kuluttaman energian kustannukset kustannusluokittain sekä kumulatiivisesti kulutetun energian kustannukset. Kun kiinteistössä on käytössä OptiWatti Solar, kustannusraportointi kattaa koko kiinteistössä kulutetun energian kustannuksen.

 

Kulutusjousto eli sähkön käytön ajoittaminen hyödyttää meitä kaikkia

Ajoittamisesta eivät hyödy pelkästään markkinahintaisen sähkön käyttäjät, vaan se on meidän kaikkien yhteinen etu. Kulutusjoustolla, tai kysyntäjoustolla, on huomattava yhteiskunnallinen merkitys, sillä sähkön käytön siirtäminen korkean kulutuksen eli kalliin hinnan tunneilta edullisempiin hetkiin edesauttaa sähköjärjestelmämme sujuvaa toimintaa.

Kulutusjousto on yksinkertainen ratkaisu kysynnän ja tarjonnan tasapainoon, sähkömarkkinoiden keskeiseen haasteeseen. Sähkön käytön ajoittamisella on merkittävä vaikutus sähkön saatavuuteen ja hinnoitteluun, ja siksi se on vastuullista riippumatta siitä, onko käytössä markkinahintainen sähkösopimus vai ei.

Kulutusjoustolla sähkön kysyntä saadaan vastaamaan kyseisen hetken tarjontaa, varmistetaan sähkön saatavuus ja helpotetaan hintapainetta. Silloin kun sähkön tuntihinta on edullinen, sähköä on runsaasti tarjolla.

Markkinahintaisen sähkön käyttäjät hyötyvät kulutuksen ajoittamisesta edullisille tunneille heti rahallisesti, mutta kysyntäjoustosta hyötyvät myös kiinteähintaista sähköä ostavat. Kulutuksen oikea ajoittaminen auttaa varmistamaan jatkossa kaikille sähkön käyttäjille edullisen sähkön.

Merkityksellistä uuden sukupolven spot-ohjauksessa on se, että OptiWatin käyttäjät voivat valita kiinteistössä käytettäväksi spot-ohjausta omasta sähkösopimuksen tyypistä riippumatta.

OptiWatin ohjauksessa on yli 20 000 huonetta erilaisissa kiinteistöissä ympäri Suomen. OptiWatin CO2-päästöjä pienentävä vaikutus on 1 300 tonnia vuodessa, joten automaationa ohjattavalla energiakuormalla valtava yhteisvaikutus.

Pörssisähkön optimointi älyohjauksella on helpoin keino varmistaa edullinen sähkö nyt ja tulevaisuudessa, niin itselle kuin muillekin sähkön käyttäjille.

Tutustu uuteen OptiWatti Solar Kotipakettiin, joka tarjoaa aurinkosähkön ja älykkään energianhallinnan yhdessä paketissa.

OptiWatti on ihanteellinen lämmityksen älyratkaisu myös yritysten ja yhteisöjen kiinteistöille.

Haluatko kuulla lisää?

Katso kaikki yhteystiedot

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian

Tähdellä (*)  merkityt kentät ovat pakollisia.