Usein kysyttyä

Usein kysyttyä

Vastaamme tällä sivulla usein kysyttyihin kysymyksiin OptiWatista.

Sopiiko OptiWatti meille?

Minkä tyyppisiä lämmitysjärjestelmiä OptiWatilla voi ohjata?

OptiWatilla voi ohjata sähköllä toimivia patteri-, lattia- ja kattolämmityksiä, ilmalämpöpumppuja, lämminvesivaraajia, saattolämmitystä sekä auton lämmittimiä. Uusia ohjattavia kohteita lisätään järjestelmään jatkuvasti.

Sopiiko OptiWatti yritysten kiinteistöihin?

OptWatti sopii hienosti myös yritysten ja yhteisöjen kiinteistöihin. Lämmityksen älyohjaus säästää energiaa muun muassa päiväkodeissa ja muissa kuntien kiinteistöissä, toimistoissa, majoituskiinteistöissä, mökkikylissä, seurakuntien rakennuksissa kuten kirkoissa ja leirikeskuksissa.

Voiko OptiWatilla ohjata vesikiertoista lämmitystä?

Kyllä voi, mutta tarjoamme vesikiertoisen lämmityksen ohjausta tällä hetkellä vain yritysten ja yhteisöjen kiinteistöihin.

Onko OptiWatista hyötyä, jos talossa on aurinkopaneelit?

Ehdottomasti, sillä älyohjauksella aurinkopaneeleista saadaan maksimaalinen hyöty. OptiWatti ohjaa ylituotannon käyttäjän määrittämässä prioriteettijärjestyksessä varastoidakseen energiaa esim. vesivaraajaan, lattialämmitykseen tai sähköauton lataamiseen. Kun energian markkinahinta on riittävän korkea, ylituotanto ohjataan myyntiin ohi prioriteettijärjestyksen.

Minkä lämmityslaitemerkkien kanssa OptiWatti sopii yhteen?

OptiWatin käyttöä ei ole sidottu tiettyihin merkkeihin. Sitä voi käyttää minkä tahansa laitemerkin ohjaamiseen.

Voiko OptiWatilla ohjata vanhoja lämmityspattereita?

Voi ohjata. Toimintakuntoisia lämmityspattereita ei tarvitse uusia. Asennuksen yhteydessä patterit kuitenkin tarkastetaan, ja saat mahdollisista havainnoista raportin.

Minkälainen sähkösopimus pitäisi olla?

OptiWatti toimii kaikkien sopimustyyppien kanssa. Pörssisähköä käytettäessä ohjataan lämmitysajankohdat automaattisesti halvimmille tunneille. Voit halutessasi vaihtaa OptiWatin käytön aikana sähkösopimustasi ja testata, mikä sopimustyyppi on sinulle käytössä edullisin.

 

Miten yksityiskohtaisesti OptiWatilla voi ohjata eri tiloja?

Voiko jokaista huonetta ohjata erikseen?

Voi, ja niin kannattaakin tehdä. Kun lämmitystä ohjataan ja optimoidaan huonekohtaisesti, saadaan aikaan paras asumismukavuus ja suurin säästö. Huoneiden käyttötavat ja lämmitystarve vaihtelevat suuresti, ja OptiWatti myös oppii jokaisen huoneen reagoinnin lämmitykseen.

Voiko kaikkia huoneita ohjata yhtenä tilana?

Voi, mutta säästö on suurempi ja asuminen mukavampaa, jos huoneita ohjataan erillisinä. Jos kaikki huoneet niputetaan ohjauksessa yhdeksi tilaksi, voi joissakin huoneissa olla lopulta liian kuuma ja toisissa liian kylmä. OptiWatin kyky oppia huoneiden yksilöllinen lämpeneminen jää tällöin myös hyödyntämättä.

Voiko pörssisähkön ohjauksen räätälöidä huonekohtaisesti?

Kyllä voi. Pörssisähkön räätälöinti mahdollistaa sen, että optimoinnissa voidaan huoneen käyttötarkoituksesta riippuen painottaa eri tavoin mukavuutta suhteessa energiansäästöön. Asuinmukavuutta siellä, missä sitä tarvitaan. Säästöt rajataan vähemmän käytössä oleviin tiloihin sallimalla niissä suuremmat lämpötilamuutokset.

Voiko OptiWatilla ohjata kylpyhuoneen lattialämmitystä?

Voi ohjata, ja sen on myös suositeltavaa. Märkätilojen lämmitys kuluttaa usein erittäin paljon sähköä, koska lämpötila pidetään jatkuvasti korkeana: lämpö tuntuu mukavalta ja kuivattaa pinnat nopeasti. OptiWatti ohjaa märkätilat lämpöisimmiksi silloin, kun niitä käytetään. Samalla se valvoo kosteusolosuhteiden muutoksia.

 

Miten OptiWatti oppii ja ennakoi?

Miten OptiWatti ennakoi lämmitystarpeen?

OptiWatti mittaa jatkuvasti huonekohtaista lämpötilaa ja siihen kuluvaa energiaa. Keräämänsä datan perusteella se oppii:

  • Kuinka nopeasti huoneen lämpötilat muuttuvat.
  • Kuinka kauan eri lämpötilojen aikaansaaminen kestää.

Huoneesta tekemiensä havaintojen lisäksi OptiWatti huomioi lämmitystarpeessa sääennusteen ja ulkolämpötilan. Jokainen huone lämpiää juuri oikeaan lämpötilaan, juuri oikealla hetkellä!

Tarvitseeko minun opettaa OptiWattia?

Ei tarvitse, OptiWatti on fiksu ja oppii automaattisesti.

 

Kuinka erilaisia laitteita ohjataan OptiWatilla?

Miten ilmalämpöpumpun ohjaaminen toimii?

OptiWatti saa ilmalämpöpumpun toimimaan saumattomassa yhteistyössä muun lämmitysjärjestelmän kanssa. Sitä ohjataan näppärästi samasta OptiWatin etähallinnasta kuin muitakin laitteita. Komennot välittyvät pumpulle infrapunalähettimellä, joka simuloi laitteen oman kaukosäätimen toimintaa.

Ovatko kaikki ilmalämpöpumput yhdistettävissä OptiWattiin?

OptiWatti tukee kaikkia yleisimpiä merkkejä ja malleja. Tarvittaessa lisäämme uuden mallin tuettavien pumppujen joukkoon.

Lämmittävätkö muut laitteet, kun ilmalämpöpumppu viilentää?

Muiden lämmityslaitteiden lämmitys saadaan automaattisesti kytkettyä pois viilennyksen ajaksi, jos niin haluat.

Miten lämminvesivaraajaa ohjataan?

Voit valita itse tunnit, jolloin varaajaa lämmitetään. Jos käytät tuntihintaista pörssisähköä, voit antaa OptiWatin automaattisesti hakea lämmitykseen aina halvimmat tunnit.

Miten auton lämmitystä ohjataan?

Kerro OptiWatille kellonaika, jolloin haluat auton olevan lämmin – OptiWatti huomioi ulkolämpötilan ja varmistaa, että auto odottaa sinua lämpimänä. Optimoinnin ansiosta energiaa ei mene hukkalämmitykseen.

Miten vesivuotoja vahditaan?

OptiWattiin voidaan kytkeä useita langattomia antureita, jotka tunnistavat vesivuodon. Jos vahinko tapahtuu, saat ilmoituksen siitä käyttöliittymään ja sähköpostiisi. Paikan päällä vuotovahti hälyttää äänimerkillä.

Miten ja miksi sisäilman kosteutta seurataan?

Kovilla pakkasilla ilman suhteellinen kosteus voi laskea jopa alle 20 prosenttiin ja kesällä nousta yli 70 prosenttiin. Kuiva hengitysilma aiheuttaa ja pahentaa mm. iho- ja hengitystieoireita. Liian kostea huoneilma taas voi aiheuttaa ongelmia talon rakenteille ja pinnoille. Voit lukea aiheesta lisää Hengitysliiton sivuilta osoitteesta www.hengitysliitto.fi/fi/sisailma. OptiWatti mittaa lämpötilan lisäksi huoneiden suhteellista ilmankosteutta. Tieto on helppo tarkastaa käyttöliittymästä ja ryhtyä tarvittaessa toimenpiteisiin.

 

Mitä OptiWatti maksaa?

OptiWatin hinta kotitalouksille riippuu ohjattavien huoneiden lukumäärästä. Hinta sisältää ohjaukseen tarvittavan laitteiston, palvelun käytön, päivitykset ja asiakastuen. Perusmaksusta on mahdollisuus saada myös kotitalousvähennys. Asentajan matkakulut ja mahdolliset lisätyöt laskutetaan toteutuneen mukaan. Saat halutessasi maksuaikaa joustavasti ostorahoituksella.

Kysy lisää ja jätä yhteydenottopyyntö niin saat tarjouksen OptiWatista kiinteistöösi, kotiisi tai mökillesi.

Yrityksille ja yhteisöille OptiWatin hinta määritetään projektikohtaisesti. Hintaan vaikuttavat kiinteistön koko, tarvittavan asennustyön laajuus sekä käyttöönotettavan järjestelmän sisältö. Annamme hintatarjouksen osana hyötykartoitusta. Soita 029 1701 007 tai jätä yhteystietosi.

 

OptiWatin tekniikkaa

Mitä laitteita OptiWattiin kuuluu ja mitä ne tekevät?

Laitteisto koostuu seuraavista osista:

  • Keskusyksikkö ohjaa lämmitystä ja on verkon kautta yhteydessä käyttöliittymään.
  • Releet ohjaavat lämmityslaitteita, lämminvesivaraajaa, saattolämmitystä ja auton lämmitystolppaa.
  • Anturit mittaavat kunkin huoneen lämpötilaa ja ilmankosteutta.
  • Infrapunaohjaimet ohjaavat ilmalämpöpumppuja.
  • Vuotovahdit hälyttävät vesivuodosta.

Miten tieto kulkee eri osien välillä?

Laitteiden välisessä kommunikaatiossa käytetään langatonta radiotekniikkaa. Taajuus on 868 MHz.

Kuinka pitkä radiosignaalin kantama on?

Kantama riittää kattamaan koko kiinteistöautomatiikan, ja signaalia voidaan myös tarvittaessa vahvistaa.

Mitä hyötyä langattomuudesta on?

Langattomuuden ansiosta kohteeseen ei tarvitse tehdä kalliita ja epäesteettisiä johdotustöitä. Lisäksi mittausanturit saadaan sijoitettua huoneissa juuri oikeaan paikkaan. Anturin paikkaa on helppo vaihtaa, mikäli siihen tulee myöhemmin tarve.

Miksi on tärkeää sijoittaa lämpötila-anturi juuri tiettyyn kohtaan?

Anturi kannattaa sijoittaa huoneessa kohtaan, jonka lämpötilan perusteella ohjaus halutaan tehdä. Huoneiden välillä on suuria eroja, ja oikea anturin paikka määritetään asennuksen aikana.

Miksei anturi saa olla lämmönlähteen lähellä?

Patterin luona lämpötila vaihtelee kaikkein eniten: kohta on tavallisesti muuten huoneen kylmin, mutta patterin tuottaa hetkittäin runsaasti lämpöä. Tämä voi sotkea anturin mittaustuloksia.

Mitä tapahtuu, jos internet-yhteys katkeaa?

Kohteessa olevaan keskusyksikköön on tallennettu kunkin huoneen viikko-ohjelma. Jos internet-yhteys katkeaa, OptiWatti ohjaa huoneiden lämmitystä viimeisimpien asetusten mukaan. Kun yhteys palaa, OptiWatti tarkastaa käyttöliittymään mahdollisesti tehdyt muutokset ja ottaa ne käyttöön.

 

OptiWatin asennus

Kuka asentaa OptiWatin?

OptiWatin valtuuttama sähköurakoitsija hoitaa asennuksen. OptiWatin kumppaneiksi on valittu vain alansa arvostettuja ammattilaisia.

Kuinka kauan asennus kestää?

Keskikokoiseen omakotitaloon OptiWatin asennus kestää keskimäärin 4–5 tuntia. Suuremmissa kohteissa kannattaa varautua pidempään aikaan.

Kuinka nopeasti OptiWatti on käytettävissä?

OptiWatin saa käyttöönsä heti asennuksen valmistuttua. Käyttöönotto on helppoa.

Pitääkö minun olla asennuksessa mukana?

Ei välttämättä, mutta se on suositeltavaa ainakin asennustyön alussa, jolloin kohteen asennukset suunnitellaan.

Mitä jos asennuksen aikana huomataan kohteessa puutteita?

Mikäli asennuksen yhteydessä havaitaan lämmitys- tai sähkölaitteissa puutteita, niistä kerrotaan asiakkaalle, ja korjauksista sovitaan erikseen. Huomiot kirjataan myös asennusraporttiin, jonka asiakas saa asennuksen jälkeen.

Voiko asennuksen yhteydessä tehdä muitakin sähkötöitä?

Voidaan tehdä, mutta niistä sovitaan aina erikseen.

Mitä vaatimuksia asennuskumppanille on?

Edellytämme asennuskumppaneiltamme:

  • Korkeaa ammattitaitoa
  • Voimassa olevia asennuslupia
  • Tinkimätöntä asiakaspalveluasennetta

 

OptiWatin käyttöohjeet

Olen hankkinut OptiWatin – miten pääsen alkuun?

Ajantasaiset ohjeet OptiWatin käyttöön löydät sivulta Tekninen tuki ja ohjeet. Sieltä löydät ohjeet myös anturien ja ohjaimien paristojen vaihtoon. OptiWatin käyttöohjeita videoina löydät OptiWatin YouTube-kanavalta.

Haluatko kuulla lisää?

Katso kaikki yhteystiedot

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian

Tähdellä (*)  merkityt kentät ovat pakollisia.