Janakkalan kunnantalossa säädettiin työhuonekohtaisesti optimaaliset lämpötilat – palvelu edellä

Huonekohtainen lämpötilojen säätö  kunnantalolla vaati tehokasta järjestelmää. OptiWatilta löytyi optimaalinen ratkaisu.

Janakkalan kunnantalo on ensimmäisiä suuria vesikiertoisen lämmityksen kohteita, joissa otettiin käyttöön OptiWatti-ohjaus. Satakunta erillistä huonetta ja tilaa, kymmeniä työntekijöitä ja ihmisten erilaiset toiveet työhuoneen optimilämpötilaksi ei välttämättä ole helppo yhtälö.

Huonekohtainen lämpötilojen säätö omaa luokkaansa

Janakkalassa lämpötilojen optimointiin ryhdyttiin ennen kaikkea palvelun kautta. Kunnantalon työntekijöille haluttiin tarjota toiveita vastaavat olosuhteet, tarkoitti se sitten vähän enemmän lämpöä tai vähän vähemmän lämpöä, yksilöllisten mieltymysten mukaan ja huonekohtaisesti.

Parasta OptiWatissa on kiinteistön ylläpitoinsinööri Jukka Tuomisen mukaan ollut nimenomaan se OptiWatin perusominaisuus, että huonekohtainen lämpötilojen seuraaminen ja säätäminen onnistuu helposti etänä. Etähallinta ja automaatio säästävät huomattavasti kiinteistönhuollosta vastaavan henkilökunnan työaikaa turhilta, aikaa vieviltä siirtymisiltä paikasta toiseen.

– Vaikka lämmityksen säätöön löytyy toki muitakin ratkaisuja, on OptiWatti huonekohtaisten lämpötilojen säätämisessä ihan omaa luokkaansa, Tuominen toteaa.

– Haluamme ennen kaikkea palvella työntekijöitä hyvin. Ennen älyjärjestelmää yksittäiset huoneet koettiin milloin liian kylmiksi ja milloin liian lämpimiksi. Halusimme saada mahdollisuuden säätää lämpötiloja tarkasti etänä ja taata kaikille miellyttävät olosuhteet. Alkuvaiheen säätöjen ja verkon tasapainotuksen jälkeen olemme saavuttaneet hyvän tilanteen, ja voin sanoa, että toimistoissa ollaan tyytyväisiä.

Työhuoneissa on pidetty työskentelyyn sopivat lämpötilat

Koronatilanteen aikana ei Janakkalassa olla lähdetty alentamaan kunnantalossa lämpötiloja, sillä etätyön ohessa työntekijät käyvät joka tapauksessa kukin vuorollaan myös työpisteillään. Siksi talossa on päätetty jatkaa koko ajan peruslämpötiloilla.

Vesikiertoisen, kaukolämpöä käyttävän kunnantalon perusasetuksena on 21 astetta toimistoaikana. Lämpötiloja on laskettu kahdella asteella 19 asteeseen yöajaksi. Huonekotaisia eroja on paljon. Yksilöllisten toiveiden mukaan joissain huoneissa on lähdetty nostamaan lämpöä puoli astetta kerrallaan tai vastaavasti laskettu sitä. Lämpimimmillään on joihinkin huoneisiin säädetty lämmöksi 22 astetta.

Miellyttävät olosuhteet ovat sellaiset, että työ sujuu eikä työpäivän aikana tule edes mieleen, että olisi liian kylmä tai kuuma.

Energiansäästö tukee KETS-kunnan ilmastotavoitteita

– Vaikka OptiWatti hankittiin kunnantaloon lähtökohtaisesti olosuhteiden parantaminen edellä, niin totta kai tällaisessa projektissa halutaan saada energiansäätöäkin ja pienennettyä kiinteistön hiilijalanjälkeä. Siksi 13 prosentin säästö kaukolämmön energiankulutuksessa on ollut vähintäänkin odotusten mukainen, kertoo Tuominen.

Mikä tärkeintä, niin OptiWatti tukee hienosti kunnan tavoitteita ja ilmastotyötä. Janakkala on mukana kuntien energiatehokkuussopimuksessa (KETS) ja sillä on oma energiatehokkuusohjelmansa.

Kunnan energiankäytöstä ja sitä tehostavista toimenpiteistä raportoidaan säännöllisesti. Janakkalassa on kunnantalon lisäksi OptiWatti-ohjauksessa myös muitakin kiinteistöjä. Iso tavoite on tehostaa energiansäästöä kunnan kiinteistöissä, ja tähän aiotaan panostaa myös jatkossa.

Tuomisen mukaan kunnan ilmastotoimissa pääsee jo kiinteistöjen lämpötilojen säädöllä pitkälle. OptiWatti on tuonut mukaan sen, mitä ei ole aiemmin suurissa, monia erillisiä huonetiloja sisältävissä kiinteistössä pystytty järkevästi toteuttamaan: mahdollisuuden seurata ja säätää jokaista huonetta erikseen.

Tutustu miten OptiWatti-ohjaus säästää julkisyhteisöissä aikaa, rahaa ja luontoa. 

Lue muidenkin OptiWatti-asiakkaiden kokemuksista.

Kohde

Janakkalan kunnantalo, bruttoala 3585 m2. Rakennusvuosi 1963, peruskorjattu 2003.

Lämmitysratkaisu:

Vesikiertoinen lämmitys kaukolämmöllä. Lämmityksen tukena on ilmalämpöpumppuja.

Energiansäästö:

Kaukolämmön energiankulutus (kWh) laski OptiWatin asennuksen jälkeisenä vuonna 13 %, kun vertailussa on kokonaiset vuodet 2018 ja 2020.

OptiWatti otettu käyttöön:

Heinäkuussa 2019.

Haluatko kuulla lisää OptiWatista?

TAI SOITA

+358 (0) 29 1701 007

Haluatko kuulla lisää?

Katso kaikki yhteystiedot

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian

Tähdellä (*)  merkityt kentät ovat pakollisia.