Oululaisen omakotitalon energiaremontti

Sakari Hietalan omakotitaloa on aina lämmitetty mahdollisimman taloudellisesti. Vasta OptiWatin avulla energian säästäminen onnistuu ilman, että asunnossa on jatkuvasti kylmä.

Oulussa asuvan Sakari Hietalan omakotitaloon on vuosien varrella toteutettu monenlaisia ratkaisuja, joiden tarkoituksena on säästää lämmitykseen kuluvaa energiaa. Talon ulkoseiniin on asennettu lisälämpöeristeet, kaikissa huoneissa on hiljattain uusitut patterit, ja ilmalämpöpumput kierrättävät lämpöä sekä päärakennukseen että autotallin lämpimiin tiloihin.

Vaikka rinnakkaisten järjestelmien käyttö synnytti säästöjä, ei Hietala ollut tyytyväinen – asunnossa oli jatkuvasti kylmä. Ratkaisu löytyi, kun Hietala tutustui OptiWattiin. Hän vakuuttui heti järjestelmän yksinkertaisesta toiminta-ajatuksesta.

– OptiWatin avulla kaikki huoneet pysyvät lämpöisinä, vaikka energiaa kuluu itse asiassa vähemmän kuin aiemmin. Järjestelmä on myös edullinen: olen laskeskellut että se maksaa itsensä takaisin noin kahdessa vuodessa, sanoo Hietala.

Hietala arvioi, että helmikuussa 2014 asennettu OptiWatti tulee ensimmäisen käyttövuotensa aikana laskemaan lämmityssähkön vuosikulutusta noin 6 000 kilowattitunnilla. Säästöjen lisäksi OptiWatti tarjoaa sähkönkulutustaan innokkaasti tarkkailevalle Hietalalle reaaliaikaista dataa huoneiden lämpötilojen kehityksestä. Hän onkin tehnyt erilaisia kokeita siitä, miten erilaiset olosuhteet vaikuttavat asunnon lämpötilaan.

– Esimerkiksi sälekaihtimien auki pitäminen aurinkoisella säällä nostaa huonelämpötilaa kokonaisen asteen. Sen sijaan sillä, ovatko ovet kiinni vai auki, ei ole juurikaan merkitystä.

Kenttätutkimuksensa perusteella Hietala on rakentanut OptiWattiin tarkat profiilit, joiden mukaan asunnon huoneet lämpenevät eri vuorokaudenaikoina. Osa profiileista kytketään päälle vain erikoistilanteissa, kuten silloin, kun jo kotoa omilleen muuttanut aikuinen tytär saapuu vierailulle isänsä luo.

– Aiemmin väänsimme Jennan kanssa kättä siitä, mikä on ”riittävä” asuinlämpötila. Nyt voimme yksinkertaisesti säätää hänen huoneeseensa vähän korkeammat asteet, Hietala hymyilee.

Sakari Hietala on kiinnostunut uusista energiatekniikan ratkaisuista, ja seuraa ahkerasti alan kehitystä. OptiWatista hän vakuuttui siinä määrin, että päätti itsekin sijoittaa yritykseen.

– Tuen mielelläni OptiWatin kaltaisia uusia innovaatioita. Ne paitsi kohentavat kansantaloutta, myös säästävät energiaa ja parantavat asuinmukavuutta.

Kohde

Vuonna 1972 rakennettu 190 m2 omakotitalo ja vuonna 2002 rakennettu autotalli, jossa 63 m2 lämmintä tilaa. Molemmat rakennukset ovat puurunkoisia. Päärakennukseen on tehty katto- ja julkisivuremontit, joiden yhteydessä seiniin on asennettu lisäeristeitä.

Asukkaat:

Sakari Hietala ja suomenpystykorva Santtu. Aikuiset lapset vierailevat isänsä luona tiheään.

Lämmitysratkaisu:

Sähkölämmitys, elektroniset termostaatit ja lattialämmitys. Taloon ja autotalliin on lisäksi asennettu ilmalämpöpumput.

Vuotuinen sähkönkulutus:

27 000 kwh. Asiakas arvioi, että vuosikulutus laskee 6000 kilowattitunnilla.

OptiWatti otettu käyttöön:

Helmikuussa 2014

Haluatko kuulla lisää OptiWatista?

TAI SOITA

+358 (0) 29 1701 007

Haluatko kuulla lisää?

Katso kaikki yhteystiedot

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian

Tähdellä (*)  merkityt kentät ovat pakollisia.