Viheriöllä vaalitaan vihreitä arvoja

Älyohjaus säästää energiaa ja helpottaa hallintaa golfkeskuksen kiinteistöissä.

Golfkengän pohjasta ei kentän nurmelle kovin kummoista jalanjälkeä jää, mutta sitä enemmän golfin parissa toimivia mietityttää lajin hiilijalanjälki. Ympäristöarvot ovat golfkeskusten toiminnassa yhä tärkeämmässä roolissa, ja harrastajiakin asia kiinnostaa vuosi vuodelta enemmän.

Suur-Helsingin Golfissa on jo useamman vuoden ajan panostettu kiinteistöjen energiatehokkuuteen. OptiWatti-älyjärjestelmä on tehokas keino leikata turhaa energiankulutusta tilojen lämmityksessä ja säästää kustannuksia ja luontoa, kertoo SHG:n toimitusjohtaja Jarkko Raski.

OptiWatti kokoaa yhteen ohjausjärjestelmään kaikki suorasähköllä toimivat lämmityslaitteet mukaan lukien ilmalämpöpumppujen ja lämminvesivaraajan ohjauksen. Kun kaikki toimivat optimaalisella tavalla yhdessä, energiankulutus pienenee.

– Lakiston kentän klubitalona toimii vanhalla kartanoalueella sijaitseva, arviolta satavuotias jyhkeä kivinavetta, joka on ollut SHG:n käytössä 90-luvulta saakka. Ennen OptiWattia komea 600 neliömetrin kokoinen kiinteistö oli varsinainen sähkösyöppö. Älykkään lämmitystä ohjaavan järjestelmän ansiosta säästämme energiaa ja samalla helpotamme kiinteistön hallintaa. Seurantajakso osoitti säästöjen suuruudeksi 28 %, Jarkko Raski kertoo.

Älyohjaus säästää energiaa – 600 neliöisen klubitalon lämmönohjaus helposti kännykällä

Klubitalon yläkerrassa ovat caddiemasterin palvelut, ravintola, pro shop sekä miesten sauna- ja pukuhuonetilat. Alakerrassa sijaitsevat naisten sauna ja pukuhuoneet. Kesäisin vilkkaassa käytössä olevaa kiinteistöä käytetään talvikaudella vain vähän. Toimiston lisäksi talossa ei ole muuta säännöllistä toimintaa talvikuukausina, jolloin koko taloa ei ole tarpeen pitää mukavuuslämpötilassa. Matalampi, kiinteistön kunnossa pitävä ylläpitolämpötila riittää.

OptiWatilla onnistuu käytössä olevien huoneiden täsmälämmitys tarkalleen niinä ajankohtina, kun niitä käytetään. Klubitalolla pidetään talven aikana satunnaisesti kokouksia, joiden ajaksi neuvotteluhuone on saatava lämpimäksi. Tässä OptiWatin helppokäyttöinen etähallinta on Jarkko Raskille erityisen mieleen.

– Olen kännykkäorientoitunut ja tykkään hoitaa asiat helposti puhelimella. OptiWatin sovellus on yksinkertainen ja selkeä. Sillä on helppo seurata huonelämpötiloja ja tarvittaessa vaihtaa tietyn huoneen lämpöprofiilia säästötilasta normaaliin tarkalleen oikeaan aikaan silloin, kun siellä on väkeä kokoustamassa. Klubin toimistosihteeri puolestaan käyttää OptiWattia tietokoneeltaan.

Vanhan kiinteistön huoletonta hallintaa

Ennen OptiWattia vanhan kivirakennuksen ylläpitolämmitys oli talvisin haasteellista, eikä lämpötilojen säätäminen onnistunut toivotulla tavalla. Osa pattereista oli jatkuvasti kylmiä, osa taas liian lämpimiä. Vanhassa rakennuksessa on aina myös tiettyjä riskitekijöitä kuten vesiputkia sisältäviä tiloja, jotka eivät saa kovilla pakkasilla jäätyä. Lakistossa esimerkiksi miesten WC on erityisen riskialtis, sillä huoneessa on isot, vanhat ikkunat, joiden lämmöneristys ei ole tämän päivän tasoa.

– OptiWatin ansiosta voimme seurata huonekohtaisesti lämpötiloja ja kosteusprosentteja. Jos järjestelmään asettamamme rajalämpötilat laskevat liian alas, saan heti sähköpostiin hälytysviestin, joten pystymme tarvittaessa reagoimaan nopeasti, toteaa Jarkko Raski.

Kokonaiskuva kiinteistön kunnosta

Jarkko Raskin mukaan OptiWatin ajantasainen seuranta on varsinainen reality check, kuinka vanhan talon lämmöntuotto ja eristys toimii tänä päivänä. Raportti antaa kokonaiskuvan kiinteistön kunnosta, eri huoneiden energiankulutuksesta sekä auttaa tunnistamaan energiasyöpöt tilat ja lämpövuodot. Lakistossa päädyttiin esimerkiksi uusimaan 80 % klubitalon vanhoista pattereista, kun kävi ilmi, että suuri osa niistä oli viallisia.

– Ekologisuus ja kestävä kehitys ovat SHG:ssä ensiarvoisen tärkeitä. Pyrimme ottamaan kaikissa toimissamme huomioon kestävän kehityksen. Olemme OptiWatin ohella investoineet muun muassa aurinkopaneeleihin, sähköautojen latauspisteisiin, vedettömiin pisuaareihin sekä hybridi-leikkureihin, Jarkko Raski summaa.

– OptiWatti on vastannut odotuksiamme niin käytettävyydeltään kuin kustannussäästöjen osalta, ja Lakistossa saatujen hyvien kokemusten myötä otimme OptiWatin käyttöön myös SHG:n toisella kentällään Luukissa. Investoinnin 3–4 vuoden takaisinmaksuaika on lyhyt verrattuna moniin muihin energiaremontin toimiin. Suosittelen ehdottomasti älyohjausta kaikille golfkeskusten kiinteistöille, Jarkko Raski kannustaa.

Kiinnostavatko muiden golf-asiakkaiden kokemukset OptiWatista?

Lue lisää älykkäästä lämmityksen ohjauksesta golfkeskusten kiinteistöihin – mukana asiaaskokemuksia alan muiltakin toimijoilta!

Kohde

Lakiston klubitalo on noin 100 vuotta vanha navetta, noin 600 m2. Luukin klubilla on 1985 valmistunut hirsirakennus ja 2001 valmistunut klubitalo, yhteensä 425 m2.

Lämmitysratkaisu:

Suora sähkölämmitys ja kaksi ilmalämpöpumppua

Sähkönkulutus:

Ajanjaksolla lokakuu 2017 – maaliskuu 2018 säästettiin lämmityskuluissa noin 17 000 kWh, mikä vastaa 28 % pienennystä lämmityskuluissa. Vertailussa on huomioitu ulkolämpötilan muutoksesta johtunut muutos lämmitystarpeessa sekä kiinteistössä käyttöön otettujen aurinkopaneelien tuottama sähkö.

OptiWatti otettu käyttöön:

Lakistossa maaliskuussa 2017, Luukissa tammikuussa 2019

Haluatko kuulla lisää OptiWatista?

TAI SOITA

+358 (0) 29 1701 007

Haluatko kuulla lisää?

Katso kaikki yhteystiedot

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian

Tähdellä (*)  merkityt kentät ovat pakollisia.