Talo satamanostureiden juurella minimoi kulutuksensa

OptiWatti leikkasi hukkalämmityksen kokous- ja koulutuskiinteistössä Rauman satamassa.

Talo kallioisella rannalla avomerinäkymin voisi olla leppoisaan vapaa-ajanviettoon kutsuva kesäasunto, mikäli ei kiinnittäisi huomiota vieressä sijaitseviin, pisimmillään puolen kilometrin mittaisiin laitureihin, konttiterminaaliin sekä liutaan jättimäisiä nostureita.

Rakennuksen ympärillä pyörii täydellä teholla Suomen johtava paperisatama ja länsirannikon suurin konttisatama. Monipuoliset palvelut vienti- tuonti- ja transitioliikenteelle tarjoavalla Rauman satamalla osa kokonaisuutta ovat hyvät kokous- ja koulutustilat satamassa toimivien yritysten tarpeisiin.

Rauman Satama Oy:n tekninen johtaja Timo Metsäkallas kertoo, että sataman kokous- ja koulutustiloissa pidetään yritysten kokouksia, koulutuksia ja saunailtoja keskimäärin 4–5 kertaa kuukaudessa. Lisäksi saman katon alla sijaitsevassa talonmiehen asunnossa asuu arkipäivisin sataman investointihankkeissa mukana oleva rakennuttajakonsultti.

OptiWatti leikkasi hukkalämmityksen ja tehostaa ilmalämpöpumpun toimintaa

Ympäristön huomioiminen ja energiatehokkuus kuuluvat olennaisesti tehokkaan, kilpailukykyisenä tunnetun Rauman sataman toimintaan.

Siksi myös sataman 80-luvun alussa valmistunut kokous- ja koulutuskiinteistö on varustettu lämmityksen osalta OptiWatin älykkäällä ohjauksella, joka optimoi sisälämpötilat täsmälleen tilojen satunnaisen käyttötarpeen mukaan – leikaten pois turhan hukkalämmityksen.

– Ohjaamalla lämmitystä älykkäästi olemme onnistuneet säästämään huomattavasti energiaa verrattuna aikaan ennen OptiWatti-ohjausta: 30 % kuudessa kuukaudessa. Säästö on merkittävä senkin takia, että kiinteistössä oli jo käytössä ilmalämpöpumppu, joka jo entuudestaan tehosti energiankulutusta, toteaa Timo Metsäkallas.

Kokous- ja koulutustilojen lämpötilaksi on säädetty 21 asteen normaaliprofiili silloin, kun tiloja käytetään. Tyhjäkäyttöaikana käytössä on 15 asteen säästöprofiili. Satamatoimiston henkilökunta huolehtii OptiWatin ajastuksen samalla, kun he merkitsevät tilavarauksen kalenteriin.

Käyttö on helppoa, ja ”lämmitys ok” -merkintä kalenterissa kertoo kaikille, että OptiWatti on ajastettu. Samalla periaatteella talon asuntopuolen lämpötila ohjataan viikonloppujen ajaksi säästöprofiilille.

Ympäristö ja energiatehokkuus edellä

Rauman Satama liittyi kolmantena suomalaisena satamana osaksi ympäristöystävällistä EcoPorts-satamaverkostoa, joka edistää Euroopan satamien yhteistyötä ympäristönsuojelun parissa muun muassa energiatehokkuutta edistävin ratkaisuin.

Osana ympäristönsuojelullista toimintaa kehitetään sataman energiaratkaisuja ja jätehuoltoa samalla kun sataman vaikutusta ympäristöön seurataan säännöllisesti. Rauman satamassa on esimerkiksi valaistusta vaihdettu järjestelmällisesti energiatehokkaisiin, älyllä ohjattaviin led-valaisimiin.

Satamassa kun ollaan, on edessä ja ajatuksissa koko maailma ja sen elinolosuhteet. OptiWatti on omalta osaltaan ainakin vakuuttanut Timo Metsäkallaksen järjestelmänä, joka huomioi samalla kertaa niin kustannussäästöt kuin ympäristöystävällisyyden.

– Satamalla on tietenkin aina vaikutuksensa merialueelle, mutta OptiWatti tuo toimintaan ehdottomasti positiivisen lisän pienentämällä kiinteistöjen sähkönkulutusta. Järjestelmässä on ehdottomasti iso potentiaali, ja seuraavaksi otamme OptiWatti-ohjauksen käyttöön satamatoimistossa. Suosittelen OptiWattia kaikille kuntien, yritysten ja yhteisöjen kiinteistöistä vastaaville.

Voit ladata tästä linkistä Rauman Sataman kiinteistöjen tarkat sähkönkulutuslukemat, vertailut ja säästölaskelmat.

Tutustu OptiWatin hyötyihin yrityksille ja yhteisöille!

Kohde

Satama-alueella sijaitsevassa 1981 valmistuneessa rakennuksessa olevat kokous- ja saunatilat, 226 m2 sekä talonmiehen asunto 78 m2.

Lämmitysratkaisu:

Suora sähkölämmitys: sähköpatterit, märkätiloissa lattialämmitys ja suuressa kokoustilassa päälämmönlähteenä ilmalämpöpumppu.

Sähkönkulutus:

Säästö lämmityskuluissa 6 kk ajanjaksolla lokakuu 2018–maaliskuu 2019 verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan oli 30 %. Vertailussa on huomioitu ulkolämpötilan muutoksesta johtunut muutos lämmitystarpeessa.

OptiWatti otettu käyttöön:

Lokakuussa 2018

Haluatko kuulla lisää OptiWatista?

TAI SOITA

+358 (0) 29 1701 007

Haluatko kuulla lisää?

Katso kaikki yhteystiedot

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian

Tähdellä (*)  merkityt kentät ovat pakollisia.