test

Älykäs lämmityksen ohjaus auttaa seurakuntia

06/21/2018
Ajankohtaista

TIEDOTE 21.6.2018

Kirkkonummen seurakuntayhtymä on saanut tunnustuksen esimerkillisestä aktiivisuudesta kiinteistökannan energiankulutuksen ja kasvihuonepäästöjen vähentämisessä. Kesäkuun Hinku-teko-palkinnon myönsi Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) Kohti hiilineutraalia kuntaa -hanke. Kirkkonummen seurakuntayhtymä on muun muassa käyttänyt OptiWatti-palvelua kiinteistöjensä sähkölämmityksen ohjaamisessa ja optimoinnissa.

Yläkuva: keskellä palkinnon vastaanottanut kiinteistöpäällikkö Anna Antikainen Kirkkonummen seurakuntayhtymältä, vasemmalla Suomen ympäristökeskuksen Venla Riekkinen ja oikealla OptiWatin asiakaspäällikkö Anne Haataja.

Toimiensa ansiosta Kirkkonummen seurakuntayhtymä on hyvä esimerkki muille kunnille ja seurakunnille, jotka etsivät keinoja pienentää kiinteistöjensä energiankulutusta.

”Tunnustus on tärkeä, sillä haluamme toimissamme vaalia ympäristöä ja pyrimme siihen, että myös tuleville sukupolville jää luontoa. Teemme päivittäin pieniä asioita energiakulutuksen pienentämiseksi sekä myös pitkäjänteisempää työtä valitsemalla kestäviä ratkaisuja”, Kirkkonummen seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Anna Antikainen sanoo.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan seurakunnat omistavat ja hallinnoivat Suomessa noin 6 000 kiinteistöä kuten kirkkoja, seurakuntataloja ja leirikeskuksia. Kiinteistöjen hoitoon ja ylläpitoon kuluu vuosittain noin 256 miljoonaa euroa.

”Kirkkonummen seurakuntayhtymän esimerkki osoittaa, että seurakunnat ovat löytäneet ratkaisuja myös vanhojen kirkkojen energiankulutuksen pienentämiseen ilman, että arvokas rakennusperintömme vaarantuu”, Suomen ympäristökeskuksen kehitysinsinööri Jarmo Linjama toteaa Hinkuteko-palkinnon perusteluissa.

Älykäs lämmityksen ohjaus on yksi keino päästä säästö- ja päästötavoitteisiin ilman suuria remontteja ja alkuinvestointeja.

”Etähallittava ja älykkäästi ennakoiva lämmityksen ohjaus on osoittautunut hyväksi tavaksi saada haastavatkin kiinteistöt hallintaan. Langaton palvelumme soveltuu hyvin Haapajärven kirkon kaltaisiin suojelukohteisiin, joissa kattavat remontit eivät ole mahdollisia. Historiallisesti arvokas esineistö asettaa myös vaatimuksia sisälämpötiloille”, sanoo OptiWatti Oy:n toimitusjohtaja Ari Tolonen.

Kirkkonummella sijaitsevassa vuonna 1823 rakennetussa Haapajärven hirsikirkossa otettiin älykäs lämmityksen ohjausjärjestelmä käyttöön keväällä ja kokemukset ovat tähän mennessä olleet erittäin lupaavia.

”Talvella haluamme pitää sisälämpötilan tasaisena, jotta kirkon rakenteet, taulut ja urut eivät kärsi lämpötila- ja kosteusvaihteluista. Kirkossa saa olla talvella mielellään vähän viileämpää kuin asuintalossa. Aikaisemmin lämpötiloja oli vaikea saada sopivaksi, minkä takia helposti lämmitettiin liikaa. Lämmitystä keskitetysti ohjaamalla voimme säätää ja valvoa lämpötiloja tarkasti toimistolta käsin, eikä lämpöenergiaa mene hukkaan. Kirkossa on vielä käytössä penkinaluslämmittimet 60-luvulta, jotka nekin saatiin nyt paremmin hallintaan”, Antikainen sanoo.

Kirkkonummen seurakuntayhtymällä vuosittainen sähkönkulutus on Antikaisen mukaan ollut lähes 80 000 euroa. Haapajärven hirsikirkon lisäksi sähkölämmityksen ohjausjärjestelmä aiotaankin vielä tänä vuonna ottaa käyttöön Räfsön leirikeskuksessa, jossa on seurakuntayhtymän suurin yksittäinen sähkön kulutus.

Keskitetty lämmityksen ohjausjärjestelmä säästää myös seurakunnan työntekijöiden työaikaa ja vaivaa erityisesti kelirikon aikana. Ensi talvikausi näyttää tarkasti, minkälaisiin taloudellisiin säästölukuihin Kirkkonummen seurakuntayhtymän kohteissa on päästy.

Kuukauden Hinku-teko-palkinto

Suomen ympäristökeskus (SYKE) valitsee joka kuukausi Kuukauden Hinku-teon. Hinkuteot valitaan Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeen (HINKU) kunnissa toteutetuista toimenpiteistä. Ne voivat olla kunnan, yrityksen, yhteisön tai yksityishenkilön toteuttamia. Palkintoraati arvostaa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen lisäksi myös mm. toimien tuomia taloudellisia ja sosiaalisia hyötyjä, edelläkävijyyden osoittamista sekä aktiivista työtä ilmastonmuutoksen hillinnän hyvien käytäntöjen edistämiseksi. Lue lisää Hinku-teko-palkinnosta.

Haluatko kuulla lisää OptiWatista?

Lue lisää älykkäästä lämmityksen ohjauksesta julkisyhteisöille, kuten seurakunnille tai soita meille 029 1701 007.

Kuntamarkkinat 2023: Kiinteistöjen energiaoptimointi osaksi kannattavaa ilmastotyötä

Kiinteistöjen energiaoptimointi on tehokas keino leikata kunnissa energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä. Olemme mukana Kuntamarkkinoilla 13.-14.9.2023 Helsingin…

Pörssisähkön huonekohtaisella optimoinnilla lisätehoa energiakustannusten hallintaan

Pörssisähkön huonekohtainen optimointi mahdollistaa ison säästön sähkön hinnassa. OptiWatti hoitaa ohjauksen automaationa.  OptiWatti toi tänä…

OptiWatilta uusi energianhallinnan kokonaisratkaisu aurinkosähkön tuotannon arvon maksimointiin

TIEDOTE 29.3.2023 Aurinkosähkön arvon maksimointiin kokonaisratkaisu Kotimainen älykkääseen energianhallintaan keskittynyt OptiWatti on kehittänyt pientaloille tavan…