test

Asiantuntijajulkaisu: Lämmitätkö tyhjiä huoneita? – OptiWatti minimoi lämmityskustannukset puolestasi

09/27/2021
Ajankohtaista

Kuva: Kauppalehden yhteydessä julkaistiin 27.9.2021 Tulevaisuuden koulu -liite, jossa OptiWatin toimitusjohtaja Mikko Heinonen tarkastelee oppimisympäristöjä kiinteistöjen energiatehokkuuden ja kunta-alan energiatehokkuussopimusten kannalta.

OptiWatti on älykäs energianhallintajärjestelmä, joka ohjaa jokaisen huoneen olosuhdetta yksilöllisesti. Järjestelmä optimoi lämmitysenergian käytön ottamalla huomioon niin energialähteen, ulkolämpötilan, sääennusteen, spottisähkön hinnan kuin halutut tuntiprofiilitkin.

Järjestelmä oppii antureilla kerätystä datasta, miten kukin huone reagoi lämmitykseen, ja alkaa nostaa lämpötilaa juuri oikeaan aikaan.

– Paras tulos saadaan, kun jokaisessa huoneessa on oma mittaus- ja ohjausanturi. Näin lämpötila on aina sopiva: huoneita ei ylilämmitetä, mutta niiden käyttäjillä ei myöskään ole koskaan kylmä. Halutut olosuhteet voi määritellä tunneittain, toimitusjohtaja Mikko Heinonen sanoo.

Sisäolosuhteiden ja energiatehokkuuden parantaminen onnistuu erinomaisesti myös vanhoissa rakennuksissa.

– Useimmiten OptiWatti ei vaadi johdotuksia, joten ”retrofit” onnistuu helposti. Järjestelmän avulla vanhatkin rakennukset saadaan energiatehokkaiksi. Mitä vanhempi talo, sitä suuremmat säästöt tyypillisesti saa, Heinonen jatkaa.

Energianhallinnan lähtökohdaksi kannattaa ottaa kiinteistön käyttäjien profiilit

Suurissa rakennuksissa on epätasaisten lämpötilojen ja ylilämmityksen ohella yleistä, että sisäolosuhteet eivät ole säädettävissä. OptiWatilla kiinteistöhuolto tai vaikkapa koulun vahtimestari voi tehdä tarvittavat muutokset energianhallintaan etänä.

– Nyrkkisääntö on, että yhden asteen alennus tuo viiden prosentin energiansäästön. Järjestelmä huolehtii lämpötilojen noususta ja laskusta automaattisesti annettujen toiveiden mukaan, Heinonen kertoo.

Kun säätökäyrät tehdään rakennuksen käyttäjien tarpeiden mukaisiksi, jokaisella on hyvät työskentelyolosuhteet aina. Esimerkiksi kunnantaloilla on toimistoja, mutta vuokralaisena voi olla myös hieroja, joka tarvitsee lämpimämpää tilaa. Lisäksi koulujen harrastuskäyttö voi luoda tarpeen säätää olosuhteita.

Järjestelmä auttaa saavuttamaan myös kunta-alan energiatehokkuussopimuksen edellyttämät tulokset.

– OptiWatin avulla Oulun kaupunki sai yhdessä päiväkodissa 41 prosentin säästön lämmitysenergian kokonaiskulutuksessa. Lohjalla Vieremän päiväkodissa taas säästöä tuli 25 prosenttia kiinteistön sähkönkulutuksessa, kun lämpötila laskee öisin 17 asteeseen ja päivällä lämpötila on 20 asteessa, Heinonen hymyilee.

OptiWatti tasapainottaa energian kulutuksen ja tuotannon

– Jos kiinteistössä on esimerkiksi oma aurinkovoimala, järjestelmä huolehtii, että oma tuotanto käytetään maksimaalisesti hyödyksi eikä sähköä osteta huippukulutuspiikkien aikana kalliilla, Heinonen kuvailee.

Järjestelmälle annetaan prioriteetit, joiden mukaan se jakaa energiaa. Aurinkoenergiaa voi varastoida esimerkiksi lattiaan, lämminvesivaraajaan ja sähköautojen akkuihin.

OptiWatilla voi ohjata vesi- ja sähkölämmitteisiä kohteita, ja järjestelmään voi kytkeä kaikki kiinteistössä käytössä olevat lämmitystekniikat. Ohjaustietoa voi antaa myös ilmanvaihtojärjestelmään, jolloin esimerkiksi kosteudenhallinta helpottuu.

– OptiWatti on hyvä väline hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa ja rakennuksen muuttamisessa energiapihiksi, Heinonen kiteyttää.

Mitä hyötyä OptiWatista on?

  • Saat säästöä jopa 40 prosenttia lämmitysenergiakustannuksissa.
  • Älykäs ohjaus optimoi sekä energian kulutuksen että sen tuoton.
  • Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on tehokkainta tekoälyohjatulla lämmitysjärjestelmällä.

Lue lisää, mikä on OptiWatti.

Tutustu käyttäjien kokemuksiin OptiWatista.

Tulevaisuuden koulu -julkaisun toteutti Mediaplanet.

OptiWatin käyttöohjeet nyt myös videoina

OptiWatin käyttöohjeet on toteutettu nyt myös videoina. Tuoreet käyttöohjeet löytyvät OptiWatin YouTube-kanavalta omalta soittolistaltaan. Lyhyissä…

Lämmityksen optimointi automatisoi sähkön säästön – ”Merkittävä leikkaus energiakuluihin”

TIEDOTE 14.12.2022 Fiksu energiansäästö ei tarkoita palelemista kylmässä talossa ja pattereiden säätämistä käsin. Sähkölämmityksessä voi…

Älykäs lämmityksen ohjaus ja sähkön säästäminen kiinnostaa

Kiinnostus älykkääseen lämmityksen ohjaukseen on viime kuukausina noussut nopeasti. Seuraavassa poimintoja OptiWatin mediaosumista syksyllä 2022.…