test

Asiantuntijajulkaisu: Lämmitätkö tyhjiä huoneita? – OptiWatti minimoi lämmityskustannukset puolestasi

09/27/2021
Ajankohtaista

Minimoi lämmityskustannukset älykkäällä energianhallinnalla. Kerromme seuraavassa miten!

Kuva: Kauppalehden yhteydessä julkaistiin 27.9.2021 Tulevaisuuden koulu -liite, jossa OptiWatin toimitusjohtaja Mikko Heinonen tarkastelee oppimisympäristöjä kiinteistöjen energiatehokkuuden ja kunta-alan energiatehokkuussopimusten kannalta.

OptiWatti on älykäs energianhallintajärjestelmä, joka ohjaa jokaisen huoneen olosuhdetta yksilöllisesti. Järjestelmä optimoi lämmitysenergian käytön ottamalla huomioon niin energialähteen, ulkolämpötilan, sääennusteen, spottisähkön hinnan kuin halutut tuntiprofiilitkin.

Järjestelmä oppii antureilla kerätystä datasta, miten kukin huone reagoi lämmitykseen, ja alkaa nostaa lämpötilaa juuri oikeaan aikaan.

– Paras tulos saadaan, kun jokaisessa huoneessa on oma mittaus- ja ohjausanturi. Näin lämpötila on aina sopiva: huoneita ei ylilämmitetä, mutta niiden käyttäjillä ei myöskään ole koskaan kylmä. Halutut olosuhteet voi määritellä tunneittain, toimitusjohtaja Mikko Heinonen sanoo.

Sisäolosuhteiden ja energiatehokkuuden parantaminen onnistuu erinomaisesti myös vanhoissa rakennuksissa.

– Useimmiten OptiWatti ei vaadi johdotuksia, joten ”retrofit” onnistuu helposti. Järjestelmän avulla vanhatkin rakennukset saadaan energiatehokkaiksi. Mitä vanhempi talo, sitä suuremmat säästöt tyypillisesti saa, Heinonen jatkaa.

Energianhallinnan lähtökohdaksi kannattaa ottaa kiinteistön käyttäjien profiilit

Suurissa rakennuksissa on epätasaisten lämpötilojen ja ylilämmityksen ohella yleistä, että sisäolosuhteet eivät ole säädettävissä. OptiWatilla kiinteistöhuolto tai vaikkapa koulun vahtimestari voi tehdä tarvittavat muutokset energianhallintaan etänä.

– Nyrkkisääntö on, että yhden asteen alennus tuo viiden prosentin energiansäästön. Järjestelmä huolehtii lämpötilojen noususta ja laskusta automaattisesti annettujen toiveiden mukaan, Heinonen kertoo.

Kun säätökäyrät tehdään rakennuksen käyttäjien tarpeiden mukaisiksi, jokaisella on hyvät työskentelyolosuhteet aina. Esimerkiksi kunnantaloilla on toimistoja, mutta vuokralaisena voi olla myös hieroja, joka tarvitsee lämpimämpää tilaa. Lisäksi koulujen harrastuskäyttö voi luoda tarpeen säätää olosuhteita.

Järjestelmä auttaa saavuttamaan myös kunta-alan energiatehokkuussopimuksen edellyttämät tulokset.

– OptiWatin avulla Oulun kaupunki sai yhdessä päiväkodissa 41 prosentin säästön lämmitysenergian kokonaiskulutuksessa. Lohjalla Vieremän päiväkodissa taas säästöä tuli 25 prosenttia kiinteistön sähkönkulutuksessa, kun lämpötila laskee öisin 17 asteeseen ja päivällä lämpötila on 20 asteessa, Heinonen hymyilee.

OptiWatti tasapainottaa energian kulutuksen ja tuotannon

– Jos kiinteistössä on esimerkiksi oma aurinkovoimala, järjestelmä huolehtii, että oma tuotanto käytetään maksimaalisesti hyödyksi eikä sähköä osteta huippukulutuspiikkien aikana kalliilla, Heinonen kuvailee.

Järjestelmälle annetaan prioriteetit, joiden mukaan se jakaa energiaa. Aurinkoenergiaa voi varastoida esimerkiksi lattiaan, lämminvesivaraajaan ja sähköautojen akkuihin.

OptiWatilla voi ohjata vesi- ja sähkölämmitteisiä kohteita, ja järjestelmään voi kytkeä kaikki kiinteistössä käytössä olevat lämmitystekniikat. Ohjaustietoa voi antaa myös ilmanvaihtojärjestelmään, jolloin esimerkiksi kosteudenhallinta helpottuu.

– OptiWatti on hyvä väline hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa ja rakennuksen muuttamisessa energiapihiksi, Heinonen kiteyttää.

Mitä hyötyä OptiWatista on?

  • Saat säästöä jopa 40 prosenttia lämmitysenergiakustannuksissa.
  • Älykäs ohjaus optimoi sekä energian kulutuksen että sen tuoton.
  • Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on tehokkainta tekoälyohjatulla lämmitysjärjestelmällä.

Lue lisää, miten OptiWatti minimoi lämmityskustannukset.

Tutustu käyttäjien kokemuksiin OptiWatista.

Tulevaisuuden koulu -julkaisun toteutti Mediaplanet.

Kuntamarkkinat 2023: Kiinteistöjen energiaoptimointi osaksi kannattavaa ilmastotyötä

Kiinteistöjen energiaoptimointi on tehokas keino leikata kunnissa energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä. Olemme mukana Kuntamarkkinoilla 13.-14.9.2023 Helsingin…

Pörssisähkön huonekohtaisella optimoinnilla lisätehoa energiakustannusten hallintaan

Pörssisähkön huonekohtainen optimointi mahdollistaa ison säästön sähkön hinnassa. OptiWatti hoitaa ohjauksen automaationa.  OptiWatti toi tänä…

OptiWatilta uusi energianhallinnan kokonaisratkaisu aurinkosähkön tuotannon arvon maksimointiin

TIEDOTE 29.3.2023 Aurinkosähkön arvon maksimointiin kokonaisratkaisu Kotimainen älykkääseen energianhallintaan keskittynyt OptiWatti on kehittänyt pientaloille tavan…