test

Energiaa säästävä Loimaan seurakunta kulkee kestävän kehityksen tiellä

06/05/2019
Ajankohtaista

TIEDOTE 5.6.2019

Suomen seurakunnissa panostetaan entistäkin määrätietoisemmin ympäristönsuojeluun. Loimaan seurakunta on malliesimerkki kestävästä kehityksestä, sillä sen useissa kirkoissa ja huoltorakennuksissa otettiin kevään aikana käyttöön älykäs energianhallinta. Ratkaisu on merkittävä askel kohti hiilineutraaliutta, sillä kiinteistöjen lämmitys on seurakunnissa suurin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja.

– Kirkkojen ja monien muidenkin seurakuntien kiinteistöjen käyttöaste on luvattoman heikko. Suurta määrää rakennuksia käytetään vain satunnaisesti, joten tiloja ei ole järkevää pitää jatkuvasti tasalämpöisinä, pohtii Loimaan seurakunnan kiinteistöpalvelujen työpäällikkö Ari Lindell.

Lämmityksen älyohjaus säästää energiaa, ympäristöä ja työtä

Kotimainen OptiWatti mahdollistaa merkittävän parannuksen kiinteistöjen energiatehokkuuteen älyllistämällä lämmityksen. Älyohjaus leikkaa pois hukkalämmityksen niissä rakennuksissa tai huonekohtaisesti rakennuksen yksittäisissä tiloissa, jotka eivät ole parhaillaan käytössä.

OptiWatti-järjestelmä sopii kaiken ikäisten ja kuntoisten rakennusten lämmitysjärjestelmien modernisoimiseen kattaen niin suoran sähkölämmityksen kuin vesikiertoisen lämmityksen kohteet. Langaton järjestelmä ei vaadi suuria remontteja, joten historiallisiinkaan kirkkorakennuksiin ei tarvitse tehdä näkyviä muutoksia.

Kirkon ilmastostrategia vauhdittaa energiatehokkuustoimia

Seurakuntien aktiivisen ympäristötyön taustalla on paitsi kirkon ydintehtävä huolehtia koko luomakunnasta myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tuore ilmastostrategia ”Hiilineutraali kirkko”, jossa tavoitellaan hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Ilmastostrategian mukaan seurakuntien odotetaan parantavan kiinteistöjensä energiatehokkuutta.

Kirkolla on myös oma ympäristöjärjestelmänsä, Kirkon ympäristödiplomi, jolla seurakuntia kannustetaan kestävää kehitystä edistävään toimintaan. Loimaan seurakunnassa diplomin hankinta on työn alla tämän ja ensi vuoden aikana. Tätäkin hanketta energiaa säästävä OptiWatti tukee.

Hukkalämmityksen leikkaaminen on ekoteko

Loimaan seurakunnassa OptiWatti-älyohjaus on jo käytössä sähkölämmitteisissä Mellilän, Virttaan, Alastaron ja Metsämaan kirkoissa, Alastaron seurakuntatalossa sekä monissa huoltorakennuksissa. Lisäksi järjestelmä päätettiin asentaa seurakunnan vesikiertoisen lämmityksen kohteisiin.

– Kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan 28. toukokuuta, että OptiWatin ohjaus laajennetaan koskemaan myös vesikiertoisia järjestelmiä. Tämän laajennuksen jälkeen kaikki kiinteistömme ovat OptiWatin ohjauksessa. Lisäksi kokonaisuuteen liitetään Katrina-kalenteriohjaus, jolloin mahdolliset unohdukset saadaan karsittua pois, kertoo Ari Lindell.

Rakennusten lämmitys on pohjoisella pallonpuoliskolla huomattava ilmastonmuutokseen vaikuttava tekijä. OptiWatin toimitusjohtaja Ari Tolonen on mielissään siitä, kuinka seurakunnissa ollaan viime kuukausien aikana aktivoiduttu ilmastotyössä.

– Hukkalämmityksen leikkaaminen on helppo keino pienentää hiilijalanjälkeä. Tällä on iso vaikutus, sillä seurakuntien käytössä on merkittävä määrä vain harvakseltaan käytettäviä rakennuksia. Olemme iloisia siitä, että saamme auttaa yhä useampia seurakuntia eri puolilla maata tekemään konkreettia ekotekoja ja näyttämään esimerkkiä muillekin yhteisöille ja yrityksille, Ari Tolonen toteaa.

Lisätietoja:

Ari Tolonen, toimitusjohtaja
OptiWatti Oy
Puh: 044 044 1001
ari.tolonen@optiwatti.fi

Ari Lindell, kiinteistöpalvelujen työpäällikkö
Loimaan seurakunta
Puh: 050 544 2979
ari.lindell@evl.fi

Loimaan seurakunta on evankelis-luterilainen seurakunta Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan rajaseudulla. Loimaan seurakunta otettiin nimenä uudelleen käyttöön vuoden 2005 alussa Kanta-Loimaan ja Loimaan kaupunkiseurakunnan yhdistyessä. Vuonna 2009 Alastaron ja Mellilän seurakunnat liittyivät Loimaan seurakuntaan kuntaliitoksen johdosta. Tällöin Loimaan seurakuntaan perustettiin Alastaron ja Mellilän kappeliseurakunnat. Metsämaan seurakunta oli liittynyt kappeliseurakunnaksi Kanta-Loimaan seurakuntaan vuonna 2000 ja on säilyttänyt asemansa myös myöhemmissä liitoksissa. www.loimaanseurakunta.fi

Asiantuntijajulkaisu: Lämmitätkö tyhjiä huoneita? – OptiWatti minimoi lämmityskustannukset puolestasi

Kuva: Kauppalehden yhteydessä julkaistiin 27.9.2021 Tulevaisuuden koulu -liite, jossa OptiWatin toimitusjohtaja Mikko Heinonen tarkastelee oppimisympäristöjä…

Asiantuntijajulkaisu: Älykkäällä ohjauksella maksimihyödyt irti

Kuva:Talouselämä-lehden yhteydessä 17.9.2021 julkaistussa Rakentaminen ja Infrastruktuuri - Energia & Ympäristö -toimialan liitteessä syvennyttiin elinkaari-…

Uutta voimaa ja asiantuntemusta ratkaisumyyntiin

Esittelyssä Voimatelin Energiapalveluiden ja OptiWatin ratkaisumyynnissä kesäkuussa aloittanut asiakkuuspäällikkö Mika Kärkkäinen. Millaisen työkaverin saimme sinusta? Huumorintajuisen…