Moduulihostellin huima säästö lämmittää kassaa ja mieltä

Lämmityskulut laskivat moduulihostellissa OptiWatti-älyohjauksen ansiosta merkittävästi.

Loppusyksyn aamu on pimeä, ja ilma on pakkasyön jäljiltä kirpeä. Sisällä huoneessa on silti mukavan lämmintä. Paljaat varpaat voi laske sängystä suoraan lattialle. Miellyttävä 21 asteen huonelämpötila on Forenomin projektipäällikön Juuso Mäenpään mielestä yksi niistä asioista, jotka saavat väliaikaisen asunnon tuntumaan kodilta. Isossa kiinteistössä lämmityksen ohjauksen on oltava kuitenkin älykästä.

Forenomin Porvoon Moduulihostelli sijaitsee 6 kilometrin päässä kaupungin keskustasta ja 14 kilometrin päässä Kilpilahden teollisuusalueelta. Kokonaisuus tarjoaa majoituksen asuinkonteissa jopa 180 hengelle, joista iso osa on ammattilaisia teollisuuden projekteihin. Moduulihostellissa asutaan tilanteen mukaan muutamia päiviä, viikkoja tai jopa kuukausia.

Forenom on erikoistunut muuttovalmiisiin kalustettuihin asuntoihin henkilöille, jotka työskentelevät tilapäisesti toisessa kaupungissa. Yritys on alallaan Pohjoismaiden johtava toimija, ja sen valikoimiin kuuluu yli 6 500 kalustettua asuntoa, huoneistohotellia ja hostellihuonetta. Forenomilla tiedostettiin, että suuri kapasiteetti mahdollistaa energiankulutuksessa mittavan säästöpotentiaalin.

Kaikki alkoi OptiWatin kokeiluista

Porvoon moduulihostellissa on suora sähkölämmitys, joka toimii lämpöpattereilla. Varaustilanne vaihtelee paljon, joten hukkalämmitystä todettiin olevan paljon. Ennen OptiWatin hankintaa Juuso Mäenpää teki alkuvuoden 2018 aikana kiinnostavia kokeiluja.

– Manuaalisella patterien säädöllä saatiin aikaan iso pudotus kulutukseen, mutta homma oli työlästä. Kävin käsin aina säätelemässä pattereita tyhjissä huoneissa peruslämmölle. Siitä kehittyi ajatus tehostaa toimintaa ja saada lämmitys älykkääseen ohjaukseen.

Lämmityskulut laskivat merkittävästi

Sähkönkulutusta ohjaava OptiWatti sovittiin otettavaksi käyttöön ennen seuraavan lämmityskauden alkua syyskuun lopussa 2018, ja ensimmäinen täysi vertailukuukausi edelliseen vuoteen on lokakuu. Ohjauksen tuloksena jo ensimmäisen kuukauden lämmityskulut laskivat 45 %. Eri vuosien lämpötilaerot huomioiden säästöksi saatiin 31 %.

– Sähkönkulutus on tippunut valtavasti, ja sen myötä myös CO2-päästöt. Säästöjä seurataan nyt koko ajan, mutta kokemukset ovat tähän mennessä erittäin lupaavat, iloitsee Juuso Mäenpää.

Juuso Mäenpää, Forenomin projektipäällikkö

OptiWatin kalenteriohjaus säästää sähköä, hiilijalanjälkeä ja työtä

OptiWatin asennusprojekti Porvoon moduulihostellille sujui hienosti alusta loppuun. Tuloksena saatiin erinomaisesti toimiva järjestelmä, joka säästää sähköä ja pienentää Porvoon hostellin hiilijalanjälkeä. Siinä missä Forenom yhdistää hotellipalvelujen helppouden asunnon tarjoamaan mukavuuteen ja vapauteen, arvostetaan Forenomilla samoja asioita myös teknologisissa ratkaisuissa. OptiWatti tarjoaa asiakkailleen modernia, sujuvaa palvelua ihan kuten Forenom omille asiakkailleen.

Juuso Mäenpään mukaan oleellista järjestelmässä on se, että nyt kaikki tapahtuu automaattisesti, mikä säästää valtavasti työtä. OptiWatti räätälöi Forenomille ainutlaatuisen lämmityksen ohjauksen, jossa järjestelmä lämmittää huoneita varaustilanteen perusteella. Kun tiettyyn huoneeseen tehdään varaus, automatiikka nostaa lämpötilan 15 asteen peruslämmöstä 21 asteeseen juuri oikeaan aikaan.

Tärkeää on myös kaikki kertyvä tieto ja hälytysrajat. OptiWatti ei anna lämpötilan laskea liian alas. Jos esimerkiksi asukas on epähuomioissa sammuttanut patterin, tästä tulee hälytys.

Helppo käyttää – helppo suositella

-OptiWatin käyttö on varsin helppoa, kertoo Juuso Mäenpää. Minun lisäkseni sitä käyttää alueen operatiivisesta toiminnasta vastaava aluevastaava. Oikeastaan järjestelmää ei tarvitse edes käyttää, kun kaikki on automatisoitu. OptiWatti-järjestelmä pitää itse itsestään huolen, mitä nyt seurailen sitä aika ajoin puhelimellani sovelluksen kautta.

– Olen jo suositellut OptiWattia kollegoille ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille sähkölämmittäjille, niin pientaloille kuin isoille kiinteistöille. Annan OptiWatille tähän mennessä arvosanaksi täyden 10.

Lue lisää Forenomin ja OptiWatin yhteistyöstä

Forenom

Forenom on vuonna 2000 Suomessa perustettu Pohjoismaiden johtava yritysmajoittaja. Forenomin tarjontaan kuuluu yli 6500 valmiiksi kalustettua asuntoa, huoneistohotellia sekä hostellia eri puolilla Pohjoismaita. Forenom majoittaa vuosittain yli 100 000 matkustajaa operoiden Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa 25 paikallisen toimiston voimin. Forenom työllistää yli 450 henkilöä ja yrityksen visiona on kasvaa Pohjois-Euroopan vahvimmaksi yritysmajoittajaksi.

Tutustu Forenomiin

Kohde

Asuinkonteista muodostuva moduulihostelli, johon kuuluu 90 majoituskonttia ja 30 muuta toimintaan liittyvää konttia, joissa mm. keittiöt, WC:t ja suihkut.

Lämmitysratkaisu:

Suora sähkölämmitys

Sähkönkulutus:

OptiWatti-ohjauksessa on 110 huonetta. Kohteen vuotuinen sähkönkulutus on noin 500 000 kWh, josta lämmitys vie noin 80 %. Vertailussa ensimmäinen täysi kuukausi: kulutus lokakuussa 2017 oli 50 000 kWh. Kulutus lokakuussa 2018 oli 29 000 kWh eli 21 000 kWh pienempi.

OptiWatti otettu käyttöön:

Syyskuun lopussa 2018

Haluatko kuulla lisää OptiWatista?

TAI SOITA

+358 (0) 29 1701 007

Haluatko kuulla lisää?

Katso kaikki yhteystiedot

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian

Tähdellä (*)  merkityt kentät ovat pakollisia.