Ympäristöarvot ja säästö samassa paketissa

Lämpötilojen optimointi loma-asunnoissa – OptiWatilla saatiin energiankulutus pysyvästi alas.

Reippaan laskettelupäivän jälkeen on mukava palata lämpimään mökkiin. Toisaalta taas tyhjää mökkiä ei kannata pitää täydessä oleskelulämpötilassa, onpa mökki tyhjillään päivän, viikon tai kuukauden. MastonAitio-kiinteistöosakeyhtiöllä on käytössään älykäs, lomakeskuksen vaihteleviin majoitustarpeisiin sopiva ratkaisu lämmityksen ohjaukseen ja optimointiin: OptiWatti.

Tunturialueen matkailijat arvostavat ainutlaatuista ympäristöä ja riittävän pitkää lumikautta. Pohjoisen ilmaston halutaan säilyvän ennallaan, minkä puolesta myös alueen yrittäjät toimivat aktiivisesti. Rukan hiihtokeskuksessa onkin lasketeltu jo hyvän aikaa vastuullisen kasvun tiellä, ja tavoite hiilineutraaliudesta toteutui lokakuussa 2018.

OptiWatti on helppo keino vähentää turhaa lämmitystä

Tunturin itärinteillä sijaitsevissa MastonAitio Ski-Inn-huoneistoissa päästöjen vähentäminen hoituu lämmityksen osalta helposti. Rukakeskus Oy:n isännöitsijä Mikko Hänninen on tyytyväinen syksyllä 2018 käyttöön otettuun älykkääseen ohjausjärjestelmään. Kun lämpötilojen optimoinnista huolehtii OptiWatti, ei loma-asuntoja lämmitetä enää turhaan.

– Tyhjässä huoneistossa pidetään 16 asteen säästölämpötilaa, ja kun huoneistoon on tulossa majoittujia, lämpötila nostetaan 21–22 asteeseen. OptiWatilla kaikki hoituu huoneisto- ja huonekohtaisesti nettiselaimen, tabletin tai kännykän kautta.

Lämpötilojen optimointi loma-asunnoissa – loistava testijakso sinetöi päätöksen

Mikko Hännisen mukaan sähkön osuus kiinteistöyhtiön vuosittaisista ylläpitokuluista on ollut noin 40 prosenttia. Kokonaisuutena merkittävän suuri kuluerä, 429 000 kWh/vuosi, sai tarttumaan älykkääseen ohjausjärjestelmään. Ennen OptiWatin hankintaa sen vaikutukset testattiin huolella yhdessä huoneistossa, ja loistavat tulokset sinetöivät päätöksen.

Kun kiinteistöyhtiön energiakulutusta saadaan pysyvästi pudotettua 30–40 prosenttia, maksaa investointi itsensä takaisin 3–5 vuodessa. Silti kyse ei ole pelkästään rahasta yhtiön kassassa. Turhan lämmityksen leikkaaminen ja päästöjen vähentäminen tekee hyvää koko Rukan ympäristölle ja takaa alueen vetovoiman tulevinakin vuosina.

Kalenteriohjaus automatisoi lämmityksen jatkossa

Vielä helpompaa lämpötilojen hallintaa kohti ollaan menossa, kun OptiWatti jatkossa liitetään keskuksen varausjärjestelmään. Tavoitteena on helpottaa entisestään kiinteistönhoitoa ja sen myötä työmäärää. Kalenteriohjauksella lämpötilojen muutokset tapahtuvat automaattisesti kunkin huoneiston varaustilanteen mukaan. Vastaava OptiWatin kalenteriohjaus on jo käytössä muun muassa Forenomin moduulihostellissa.

Edistyksellisenä käytäntönä Rukalla on myös niin sanottu kuuma peti -konsepti. Se tarkoittaa sitä, että lämpimiä tiloja ei tule pitää tyhjinä. Omistajilla on velvoite vuokrata lomahuoneistonsa silloin, kun eivät ole itse paikalla. Näin saadaan minimoitua tyhjinä olevat huoneistot.

Vahvistaa kiinteistön arvon kehitystä

Lomahuoneistoihin asennettu OptiWatti takaa majoittujille miellyttävän lämpimät vierailuolosuhteet mahdollisimman energiatehokkaasti. Kiinteistön omistajat hyötyvät siitä, että sähkölaskut ja vastikekustannukset pysyvät kurissa. OptiWatti huolehtii samalla kiinteistön kunnosta, sillä hälytysominaisuuden ansiosta saadaan vältettyä mahdolliset pakkasvauriot ja vuotovahingot, joiden riski kasvaa majoittujien määrän noustessa. Moderni talotekniikka pitää kiinteistön kunnossa, kehittää entisestään sen arvoa ja nopeuttaa myös aikanaan sen myyntiä.

Rukakeskus-konserni on Suomen johtavia matkailuyrityksiä ja hiihtokeskustoimialan markkinajohtaja lähes 20 % osuudella hissilippujen myynnistä. Yhtiöt toimivat Rukan ja Pyhän kansainvälistyvissä, ympärivuotisissa matkailukeskuksissa. Rinneliiketoiminnan lisäksi yhtiö harjoittaa Rukalla ja Pyhällä majoitus-, vuokraamo- ja myymälätoimintaa. Rukakeskus Oy:n liikevaihto on noin 26 miljoonaa euroa ja se työllistää noin 200 henkilöä. Ski-Inn-huoneistojen vuokrauksesta ja huollosta Rukalla ja Pyhällä vastaa Rukakeskuksen tytäryhtiö Ski-Inn Hotels&Apartments Oy. www.ski-inn.fi 

OptiWatti on lämmitystä optimoiva älyjärjestelmä koteihin, mökeille ja yrityskiinteistöihin, lue lisää!

Olemme apunasi niin yksityisten mökkien kuin vuokrakäytössä olevien mökkien ja mökkikylien energianhallinnassa – lämmityskulut kuriin ja mökin lämmitys etähallintaan.

Kohde

26 paritalohuoneistoa pinta-aloiltaan 60 m2 ja 80 m2. Huoneistot sisältävät täyden varustuksen ja oman saunan

Lämmitysratkaisu:

Suora sähkölämmitys

Sähkönkulutus:

Sähkönkulutus 429 000 kWh vuodessa. OptiWatin tuomaa säästöä testattiin huhti-toukokuussa 2018. Testijakson aikana OptiWatti-ohjatussa huoneistossa oli yli 50 % pienempi lämmitysenergian kulutus kuin vastaavassa huoneistossa, jota ei ohjattu OptiWatilla. Koko vuoden kulutusluvut julkistetaan loppuvuonna 2019.

OptiWatti otettu käyttöön:

Syyskuussa 2018

Haluatko kuulla lisää OptiWatista?

TAI SOITA

+358 (0) 29 1701 007

Haluatko kuulla lisää?

Katso kaikki yhteystiedot

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian

Tähdellä (*)  merkityt kentät ovat pakollisia.