test

Pörssisähkön huonekohtaisella optimoinnilla lisätehoa energiakustannusten hallintaan

04/25/2023
Ajankohtaista

Pörssisähkön huonekohtainen optimointi mahdollistaa ison säästön sähkön hinnassa. OptiWatti hoitaa ohjauksen automaationa. 

OptiWatti toi tänä keväänä asiakkaidensa käyttöön huonekohtaisesti räätälöitävän pörssisähkön ohjauksen. Huonekohtainen lämpötilan optimointi on olennainen osa OptiWattia.

Nyt tarkka, huonekohtainen säätömahdollisuus ulottuu myös pörssisähkön hinnan mukaiseen optimointiin, mikä mahdollistaa pörssisähköä käyttäville asiakkaille entistäkin tehokkaamman energiakustannusten hallinnan.

Pörssisähkön spot-ohjaus perustuu huoneen lämpötilatoiveen väliaikaiseen säätämiseen suhteessa sähkön vuorokauden keskihintaan. Vuorokauden keskihintaa merkittävästi halvemmilla tunneilla lämpötilatoivetta nostetaan ja vastaavasti keskihintaa merkittävästi kalliimmilla tunneilla lämpötilatoivetta lasketaan.

Huoneen käyttötarkoitus määrittää painotetaanko asuinmukavuutta vai säästöä

OptiWatti-ohjauksen käyttäjät voivat määritellä kiinteistössään pörssisähkön optimoinnin huonekohtaisilla ohjausprofiileilla kunkin huoneen käyttötarkoituksen mukaan. Aiemmasta poiketen ohjausalgoritmeja on nyt yhden sijaan neljä.

Käyttötarkoituksen mukainen ohjaus tarkoittaa sitä, että kussakin huoneessa voidaan painottaa eri tavalla joko säästöä tai mukavuutta. Esimerkiksi huoneissa, joissa pääasiassa oleskellaan, painotetaan mukavuutta. Säästöt rajataan vähemmän käytössä oleviin tiloihin sallimalla niissä suuremmat lämpötilamuutokset.

Kulutusjousto säästää rahaa ja ympäristöä

Uudistuksen myötä kaikki OptiWatin käyttäjät voivat valita käyttöön pörssisähköohjauksen riippumatta kiinteistön sähkösopimuksen tyypistä. Näin sellaistenkin käyttäjien, joilla ei ole pörssisähkösopimusta tai muuta markkinahintaisen sähkösopimuksen variaatiota, on helppoa osallistua kulutusjoustoon.

Kulutuksen ohjaaminen huippukulutustunneilta hetkiin, jolloin sähköä on saatavilla paljon ja edullisesti, on ympäristöystävällinen valinta, ja lisäksi se helpottaa koko sähköjärjestelmämme toimintaa.

Kiinnostuitko pörssisähkön huonekohtaisesta optimoinnista – kysy meiltä lisää!

Tuotekehitysjohtaja Juha Marjeta vastaa kysymyksiin uudistuksen keskeisistä hyödyistä.

Mitä hyötyä on pörssisähkön ohjauksesta huonekohtaisesti vs. koko kiinteistön ohjaus samalla tavalla?

Aikaisempi spot-ohjauksemme, jota toki nykyisinkin voi käyttää, käsitteli kaikkia tiloja tasa-arvoisesti hintajoustomielessä: Kaikkien tilojen ohjauslämpötiloja laskettiin hiukan silloin, kun sähkö oli kallista ja vastaavasti halvoilla tunneilla hiukan nostettiin.

Uusi tapa antaa mahdollisuuden säätää kunkin tilan hintajoustoa erikseen. Näin voidaan toisarvoisia tiloja säätää jyrkemmin, ja saavuttaa niissä entistä suurempia säästöjä, kun taas toisissa tiloissa halutaan mennä enemmän mukavuuden ehdoilla.

Esimerkiksi kellarissa voidaan nyt tehokkaammin hakea säästöjä, kun taas makuuhuoneissa halutaan usein pienempää vaihtelua.

Millaisissa huoneissa kannattaa painottaa säästöä ja millaisissa mukavuutta?

Tämä riippuu käyttäjän tottumuksista. Itse käytän reilumpaa vaihtelua esimerkiksi vierashuoneessa, pesutiloissa, aulassa jne. Makuuhuoneen osalta taas arvostan enemmän viihtyvyyttä. Olohuoneessa meillä on takka, jota on järkevää käyttää silloin, kun sähkö on arvokasta, ja tästä syystä olohuoneessakin sallitaan suuri vaihtelu. Jos tulee viileä, laitan takkaan tulen.

Onko huonekohtainen pörssisähkön ohjaus vaikeaa?

OptiWatin avulla se on asiakkaamme sanoin ”helppoa kuin heinänteko.” Oletusarvoilla pääsee jo pitkälle. Oletusarvot tulevat käyttöön valitsemalla ”käytä spot-ohjausta”.

Kun nälkä kasvaa syödessä ja haluaa käyttää kaiken järjestelmästä saadun hyödyn, suosittelen miettimään asiaa huonekohtaista optimointia käyttäen.

Mitä etua tuo automaatio vs. termostaattien manuaalinen säätö spot-hintojen mukaan?

Toki säätelyä voi harrastaa itsekin, mutta termostaattien määrä voi yllättää. Meiltä on termostaatteja kotona 13 kappaletta, ja niiden kaikkien säätäminen esimerkiksi kerran tunnissa olisi aika työlästä.

On myös hyvä huomata, että hintavolatiliteetti eli päivien sisäinen ja päivien välinen hintaheilahtelu on kasvussa, eivätkä hintavaihtelut ole enää kovin kaavamaisia. Siis esimerkiksi yleensä päivällä sähkö on arvokkaampaa kuin yöllä, mutta aina ei ole näin.

OptiWatilla ohjataan myös lämminvesivaraajaa, ja tyypillisesti asiakkaamme ohjaavat lämminvesivaraajan päälle esimerkiksi neljänä halvimpana tuntina vuorokaudessa riippumatta siitä, milloin nämä tunnit ovat.

Mitä tärkeää tietoa OptiWatin uudistuneesta raporttinäkymästä löytyy?

Olemme lisänneet asiakkaiden pyynnöstä informaatiota sekä sähkön käytöstä että sen hinnasta.
Uusina tietoina löytyy muun muassa:

. Sähkön tuntikohtainen hinnan näyttö jaoteltuina kustannuskomponentteihin: energia, siirto, sähkövero alv jne. Ei pidä unohtaa, että siirto ja vero näyttelevät edelleen aika suurta osaa sähkön kokonaiskustannuksesta.

. Ostetun energian kumulatiivinen hinta. Spot-asiakkaille kustannus muodostuu tuntikohtaisesta hinnasta ja tunnin energiankulutuksesta. Markkinahintaisen sähkön keskihinta antaa osviittaa, mutta se ei ole kaikille sama.

Näytämme asiakkaan maksaman sähkön kumulatiivisen kustannuksen, jotta olisi helpompi seurata esimerkiksi sitä, paljonko asiakas on sähköstä tänään maksanut tai paljonko hänen viime kuukauden keskihintansa oli.

Miksi kulutusjousto eli kulutuksen ohjaaminen edullisille tunneille kannattaa, vaikka käytössä olisi kiinteähintainen sähkösopimus?

Edullisten tuntien käyttöä kutsutaan kulutusjoustoksi, joka taas on kysyntäjouston merkittävin asia. Käytännössä on niin, että kun sähkö on kallista, sitä tuotetaan ympäristön kannalta epäedullisemmin kuin silloin, kun se on halpaa.

Ohjaamalla kulutusta pois kalliilta tunneilta pienennetään sähkön tuotannon aiheuttamaa ympäristökuormaa.

Ääritilanteissa on kyse myös sähkön saatavuudesta. Jos sähkön riittävyydessä on ongelmia, sen hinta nousee.

Niillä, joilla on OptiWatin tai jonkun muun toimijan kautta hankittu aurinkovoimala eli aurinkopaneelit, on mahdollisuus OptiWatin optimoinnilla myös ajoittaa omaa kulutustaan vastaamaan paneeleiden tuotantoa.

Korkean sähkön hinnan aikana tämä tarkoittaa sitä, että pienennetään kulutusta ja myydään tuotettu energia sähköverkkoon, mikäli se on järkevää. Esimerkiksi viime kesänä tämä oli hyvinkin järkevää.

Lue täältä lisää, kuinka pörssisähkön huonekohtainen ohjaus pienentää sähkölaskua.

Lue lisää blogistamme: Sähkön hinta ja pörssisähkö

Lisätietoja:

Juha Marjeta
tuotekehitysjohtaja
OptiWatti Oy, Voimatel Oy
0440442000
juha.marjeta@optiwatti.fi, juha.marjeta@voimatel.fi

 

Kuntamarkkinat 2023: Kiinteistöjen energiaoptimointi osaksi kannattavaa ilmastotyötä

Kiinteistöjen energiaoptimointi on tehokas keino leikata kunnissa energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä. Olemme mukana Kuntamarkkinoilla 13.-14.9.2023 Helsingin…

Pörssisähkön huonekohtaisella optimoinnilla lisätehoa energiakustannusten hallintaan

Pörssisähkön huonekohtainen optimointi mahdollistaa ison säästön sähkön hinnassa. OptiWatti hoitaa ohjauksen automaationa.  OptiWatti toi tänä…

OptiWatilta uusi energianhallinnan kokonaisratkaisu aurinkosähkön tuotannon arvon maksimointiin

TIEDOTE 29.3.2023 Aurinkosähkön arvon maksimointiin kokonaisratkaisu Kotimainen älykkääseen energianhallintaan keskittynyt OptiWatti on kehittänyt pientaloille tavan…