test

Tekoäly auttaa myös energiansäästössä

04/04/2022
Ajankohtaista

Mikko Heinosen mukaan selkeimmät säästöt yrityskiinteistöjen energialaskuun saadaan lämmitysjärjestelmien älykkäällä ohjauksella. Kuva: Marko Paakkanen

Kuinka tekoäly auttaa energiansäästössä? Voimatelin kehitysjohtaja, OptiWatin toimitusjohtaja Mikko Heinonen tarjoaa yritysten energiansäästömurheisiin yksinkertaista ensiapua, joka perustuu kalliiden laite- ja järjestelmäinvestointien sijaan energiankäytön oikea-aikaiseen optimointiin. Aihetta käsiteltiin 2.4.2022 Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen yhteydessä Kiinteistöliiketoiminta ja aluekehitys -julkaisussa seuraavasti.

Monessa yrityksessä haetaan nyt kuumeisesti keinoja hillitä alati nousevia energiakuluja. Summittaisten laiteinvestointien sijaan kannattaa kuitenkin ensin tutkailla, kuinka hyvin kiinteistön nykyiset lämmitysjärjestelmät pelaavat yhteen.

Historiallisen korkealle kiivennyt kaukolämmön, sähkön ja öljyn hinta on saanut yritykset tutkailemaan kuukausittaisia kulutuslukemia huomattavasti aiempaa tarkemmin. Samalla on alettu kysellä konkreettisia säästövinkkejä alan asiantuntijoilta.

Yritysten energiansäästömurheet ovat tulleet viime kuukausina tutuksi myös Mikko Heinoselle. Hän tarjoaa pulmaan yksinkertaista ensiapua, joka perustuu kalliiden laite- ja järjestelmäinvestointien sijaan energiankäytön oikea-aikaiseen optimointiin.

”Useimmiten suurin kuluerä on lämmitys, jossa jo yhden asteen pudotus tuottaa 5 prosentin kustannussäästöt. Tekoälyä hyödyntävä ohjausjärjestelmämme huomioi muun muassa tulevat sääolot ja kiinteistön eri osien käyttöasteen. Näin tyhjänä tai vajaakäytössä olevia tiloja ei lämmitetä turhan takia. Esimerkiksi päiväkodeissa on päästy jopa 40 prosentin kulusäästöihin”, Heinonen selvittää.

Energiansäästössä yhteispeli ratkaisee

Tärkein osa optimointia on lopulta se, kuinka kiinteistön eri osissa olevat lämmitysmuodot ja lämmönlähteet saadaan pelaamaan saumattomasti yhteen. Voimatelin OptiWatti-alusta ratkaisee Heinosen mukaan tämänkin ongelman.

”Sen avulla kaikki lämmityslaitteet perinteisistä lämpöpattereista lämpöpumppuihin saadaan samaan älykkääseen säätöjärjestelmään. Avainsana on ennakointi. Jos lämpötiloja lähdetään muuttamaan manuaalisesti, ollaan jo auttamatta myöhässä”, Heinonen tähdentää.

Samalla hän muistuttaa energiansäästön olevan paitsi kulujen karsintaa myös konkreettinen vastuullisuuteko, jolla pudotetaan oman toiminnan CO2-päästöjä.

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä.

Tutustu lähemmin OptiWatin toimintaan.

OptiWatti on osa Voimatel-konsernia. Teemme yhdessä vastuullisuudesta kannattavaa.

Voimatel on sähkö- ja tietoverkkojen sekä niitä tukevien järjestelmien, elinkaaripalvelujen ja ratkaisujen tuottaja. Varmistamme asiakkaidemme kriittisten järjestelmien ja verkkojen palvelukyvyn. Rakennamme vastuullisempaa, hiilineutraalia yhteiskuntaa suunnittelemalla, toteuttamalla ja optimoimalla ilmastoa rasittamattomia energiaratkaisuja. Alan suurimpiin kuuluvana toimijana asiakkainamme ovat mm. eurooppalaiset teleoperaattorit, Suomen merkittävimmät siirto- ja jakeluverkkoyhtiöt, globaalit laitevalmistajat sekä monet yritykset, kaupungit ja kunnat. Voimatelin yli 1000 palveluammattilaisen organisaatio palvelee asiakkaita Suomesta ja Virosta käsin. Voimatelin omistaa suomalainen Osuuskunta KPY. www.voimatel.fi

Kuntamarkkinat 2023: Kiinteistöjen energiaoptimointi osaksi kannattavaa ilmastotyötä

Kiinteistöjen energiaoptimointi on tehokas keino leikata kunnissa energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä. Olemme mukana Kuntamarkkinoilla 13.-14.9.2023 Helsingin…

Pörssisähkön huonekohtaisella optimoinnilla lisätehoa energiakustannusten hallintaan

Pörssisähkön huonekohtainen optimointi mahdollistaa ison säästön sähkön hinnassa. OptiWatti hoitaa ohjauksen automaationa.  OptiWatti toi tänä…

OptiWatilta uusi energianhallinnan kokonaisratkaisu aurinkosähkön tuotannon arvon maksimointiin

TIEDOTE 29.3.2023 Aurinkosähkön arvon maksimointiin kokonaisratkaisu Kotimainen älykkääseen energianhallintaan keskittynyt OptiWatti on kehittänyt pientaloille tavan…