test

Kirkko uskoo energiatehokkuuteen

02/26/2019
Ajankohtaista

TIEDOTE 26.2.2019

Kiinteistöjen lämmitys aiheuttaa suurimman osan seurakuntien hiilidioksidipäästöistä. 26. helmikuuta hyväksytyn Kirkon energia- ja ilmastostrategian mukaan kirkko sitoutuu vähentämään radikaalisti päästöjään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Raaseporin seurakuntayhtymä aloitti päästövähennykset ottamalla kiinteistöissään käyttöön älykkään energianhallinnan. 

Raaseporin seurakuntayhtymän talousjohtaja Christer Lindvik kertoo, että kotimaisen OptiWatti-järjestelmän käyttöönotto on parantanut seurakunnan rakennusten energiatehokkuutta ja pienentänyt hiilidioksidipäästöjä. Älyjärjestelmä minimoi lämmityksen kulutuksen ja helpottaa kiinteistöjen hallintaa. Sähkölämmitystä ohjataan nyt huonekohtaisesti käyttötarpeen mukaan.

Lämmityksen automatisointi tuo monenlaisia säästöjä

– Seurakunnan rakennukset sijaitsevat laajalla alueella, ja monet niistä ovat suhteellisen vähällä käytöllä, osa pitkiäkin aikoja käyttämättä. Moderni etähallinta merkitsee säästöä paitsi lämmityksessä myös matkakuluissa, kun kohteissa ei tarvitse varmuuden vuoksi käydä katsomassa paikan päällä Christer Lindvik kertoo.

– Kun tiettyä kiinteistöä tai tilaa käytetään vain muutaman tunnin ajan viikossa, voimme helppokäyttöisellä etäohjauksella nostaa lämpötilan sopivaksi tila- ja tuntikohtaisesti täsmälleen kyseisenä ajankohtana. Lämpötilat voi myös täysin automatisoida eri viikonpäiville ja kellonajoille, mikä helpottaa hallintaa entisestään.

OptiWatti Oy:n toimitusjohtajan Ari Tolosen mukaan keskeistä on se, ettei tiloja lämmitetä turhan lämpimiksi silloin, kun ne eivät ole aktiivisessa käytössä.

– Muutamankin asteen ero lämpötilassa merkitsee isoa säästöä lämmityskuluissa ja hiilidioksidipäästöissä, etenkin kun kyseessä ovat kaikki maamme kirkot, kappelit, pappilat, seurakuntatalot, leirikeskukset ja seurakuntakodit. Seurakuntien hallinnoimien tuhansien kiinteistöjen ilmastopäästöillä on iso merkitys. Hienoa, että OptiWatti voi olla mukana hillitsemässä etenevää ilmastonmuutosta, sanoo Ari Tolonen.

Optimaalinen lämpötila kiinteistön mukaan

Ihanteelliset huonelämpötilat riippuvat kohteesta. Vanhoissa, vesijohdoilla varustetuissa rakennuksissa lämpöä ei saa mahdollisten kylmäsiltojen vuoksi päästää laskemaan liian alas. Esimerkiksi Rosvikin leirikeskuksessa lämpötila on 17 astetta silloin, kun tilat eivät ole käytössä ja 21 astetta silloin, kun keskuksessa on väkeä. Nykyaikaisessa Bromarvin kirkossa lämpötila pidetään sen tyhjänä ollessa 15 ja 17 asteen välillä. Koska kirkossa on vaatesäilytys seurakuntalaisten päällysvaatteille, nostetaan kirkonmenojen ajaksi lämpö mukavaan 20–21 asteeseen.

Christer Lindvik seuraa OptiWatin etähallinnan avulla huonekohtaisten lämpötilojen ohella kosteusprosenttia. Muun muassa urkujen toiminta edellyttää tasaista sisälämpötilaa, jotta ne eivät kärsi lämpötila- ja kosteusvaihteluista. OptiWatti myös hälyttää äkillisistä lämpötilan ja ilmankosteuden muutoksista, jolloin muun muassa leirikeskusten tilojen kosteusolosuhteiden muutokset on helppo tarkastaa käyttöliittymästä ja ryhtyä tarvittaessa toimenpiteisiin.

– Raaseporin seurakuntayhtymä haluaa olla edelläkävijä ilmastoasioissa, ja siksi olemme hakeneet Kirkon ympäristödiplomia. OptiWatti tukee työtä, jota teemme energiatehokkuuden parantamisen eteen, sanoo Christer Lindvik.

Lue, miten lämmityksen älyohjaus säästää ja tehostaa Loimaan seurakunnassa.

Kirkkonummen seurakuntayhtymä on saanut tunnustuksen esimerkillisestä aktiivisuudesta kiinteistökannan energiankulutuksen ja kasvihuonepäästöjen vähentämisessä. Lue lisää!

Lisätietoja:

Ari Tolonen
Toimitusjohtaja
OptiWatti Oy
Puh: 044 044 1001
ari.tolonen(at)optiwatti.fi

Christer Lindvik
Talousjohtaja
Raaseporin seurakuntayhtymä
Puh. 0400 488 374
christer.lindvik(at)evl.fi

Raaseporin seurakuntayhtymä (Raseborgs kyrkliga samfällighet) koostuu kolmesta seurakunnasta: Ekenäsnejdens svenska församling, Karis-Pojo svenska församling ja Raaseporin suomalainen seurakunta. Seurakuntayhtymän alueella on muun muassa on seitsemän kirkkoa ja yhtä monta seurakuntakotia, kolme hautakappelia ja kaksi leirikeskusta. Lisäksi seurakuntayhtymä omistaa jonkin verran muita kiinteistöjä.

Kuntamarkkinat 2023: Kiinteistöjen energiaoptimointi osaksi kannattavaa ilmastotyötä

Kiinteistöjen energiaoptimointi on tehokas keino leikata kunnissa energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä. Olemme mukana Kuntamarkkinoilla 13.-14.9.2023 Helsingin…

Pörssisähkön huonekohtaisella optimoinnilla lisätehoa energiakustannusten hallintaan

Pörssisähkön huonekohtainen optimointi mahdollistaa ison säästön sähkön hinnassa. OptiWatti hoitaa ohjauksen automaationa.  OptiWatti toi tänä…

OptiWatilta uusi energianhallinnan kokonaisratkaisu aurinkosähkön tuotannon arvon maksimointiin

TIEDOTE 29.3.2023 Aurinkosähkön arvon maksimointiin kokonaisratkaisu Kotimainen älykkääseen energianhallintaan keskittynyt OptiWatti on kehittänyt pientaloille tavan…