test

Rukalla lämmitetään lomahuoneistoja hiilineutraalisti

12/14/2018
Ajankohtaista

TIEDOTE 14.12.2018

Lumi on hiihtokeskuksille elinehto. Toiminta ilmaston lämpenemisen haittoja vastaan merkitsee paljon keskuksille ja niiden asiakkaille. Rukakeskus on jo kymmenen vuoden aikana vähentänyt hiilidioksidipäästöjään 80 prosenttia. Alueen majoittajat ovat samoilla linjoilla. MastonAitio -kiinteistöosakeyhtiö päivitti lämmitysjärjestelmänsä energiatehokkaaksi OptiWatti-älyjärjestelmällä.

Rukakeskuksen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2020 mennessä. Rukan itärinteillä sijaitsevissa lomahuoneistoissa majoitutaan jo nyt hiilineutraalisti. Tämä onnistuu vihreällä sähköllä ja säästämällä lämmitysenergiaa OptiWatti-älyjärjestelmän avulla, kertoo Rukakeskus Oy:n isännöitsijä Mikko Hänninen.

Lämmitys päivitettiin energiatehokkaaksi

– Testasimme OptiWatin ohjausjärjestelmää kevättalvella yhdessä huoneistossa kahden kuukauden ajan, ja kokemus vakuutti. Olimme asentaneet kahteen samanlaiseen huoneistoon sähkön kulutusta mittaavat laitteet, toisessa oli OptiWatti ja toisessa ei. Testijakso osoitti, että lämmityskuluista voi helposti leikata yli kolmanneksen pois, Mikko Hänninen toteaa.

Syyskuussa MastonAition 26 paritalohuoneiston vanha lämmitysjärjestelmä päivitettiin OptiWatilla energiatehokkaaksi. Langaton järjestelmä asennettiin nopeasti, ja sen jälkeen säästöä on kertynyt mukavasti. Kyse on vuositasolla huomattavasta summasta.

Huoneistokohtainen lämmityksen optimointi

OptiWatti toimii siten, että silloin kun huoneisto on tyhjillään, sen lämpötila laskee 16 asteeseen. Kun huoneistoon on tulossa majoittujia, huonelämpötila nousee 21–22 asteeseen.

– Nettiselaimen ja sovelluksen kautta järjestelmää on helppo käyttää etänä missä tahansa. Kokemuksemme mukaan järjestelmä pitää tarkasti asetetut lämpötilat. Seuraavassa vaiheessa liitämme OptiWatin varausjärjestelmäämme, jolloin lämpötilan muutokset hoituvat automaattisesti, kertoo Mikko Hänninen.

Ei tyhjiä huoneistoja eikä turhaa lämmitystä

Rukalla suositaan niin sanottua kuuma peti -konseptia, jollaisia ovat myös MastonAitio Ski-Inn-huoneistot. Huoneistot ovat yksityisten omistuksessa, mutta niissä on vuokrausvelvoite silloin, kun huoneistot eivät ole omassa käytössä.

– Ympäristöarvot ovat meille Rukalla kaikki kaikessa. Toki huoneistojen omistajat iloitsevat myös säästöstä lämmityskuluissa ja vastikkeissa sekä älyllä varustetun kiinteistön arvon kehityksestä, huomauttaa Mikko Hänninen.

Lue lisää Rukalla toimivan MastonAito-kiinteistöosakeyhtiön kokemuksista OptiWatista: Näin saatiin ympäristöarvot ja säästö samaan pakettiin.

Lisätietoja:

Ari Tolonen, toimitusjohtaja, OptiWatti Oy, 044 044 1001, ari.tolonen@optiwatti.fi

Mikko Hänninen, isännöitsijä, Ski-Inn Hotels&Apartments Oy / Rukakeskus Oy, 0400 62 75 75, mikko.hanninen@ruka.fi

Rukakeskus-konserni on Suomen johtavia matkailuyrityksiä ja hiihtokeskustoimialan markkinajohtaja lähes 20 % osuudella hissilippujen myynnistä. Yhtiöt toimivat Rukan ja Pyhän kansainvälistyvissä, ympärivuotisissa matkailukeskuksissa. Rinneliiketoiminnan lisäksi yhtiö harjoittaa Rukalla ja Pyhällä majoitus-, vuokraamo- ja myymälätoimintaa. Rukakeskus Oy:n liikevaihto on noin 26 miljoonaa euroa ja se työllistää noin 200 henkilöä. Ski-Inn-huoneistojen vuokrauksesta ja huollosta Rukalla ja Pyhällä vastaa Rukakeskuksen tytäryhtiö Ski-Inn Hotels&Apartments Oy. www.ski-inn.fi 

Kuntamarkkinat 2023: Kiinteistöjen energiaoptimointi osaksi kannattavaa ilmastotyötä

Kiinteistöjen energiaoptimointi on tehokas keino leikata kunnissa energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä. Olemme mukana Kuntamarkkinoilla 13.-14.9.2023 Helsingin…

Pörssisähkön huonekohtaisella optimoinnilla lisätehoa energiakustannusten hallintaan

Pörssisähkön huonekohtainen optimointi mahdollistaa ison säästön sähkön hinnassa. OptiWatti hoitaa ohjauksen automaationa.  OptiWatti toi tänä…

OptiWatilta uusi energianhallinnan kokonaisratkaisu aurinkosähkön tuotannon arvon maksimointiin

TIEDOTE 29.3.2023 Aurinkosähkön arvon maksimointiin kokonaisratkaisu Kotimainen älykkääseen energianhallintaan keskittynyt OptiWatti on kehittänyt pientaloille tavan…