Päiväkodin energiansäästö osa Lohjan ilmastotyötä

Tärkeimpiin toimiin ilmastonmuutoksen hillitsemisen näkökulmasta kuntien tasolla kuuluu kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen.

Lohjan kaupunki kuuluu vastuullisiin energiankäyttäjiin. Lohja on mukana kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) -hankkeessa, jossa tavoitteena on kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 80 prosentilla vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi Lohja on Kunta-alan energiatehokkuussopimuksen (KETS) myötä sitoutunut vähentämään energiankulutustaan 7,5 prosenttia.

Hyvää esimerkkiä Lohjalla näyttää kunnan omistama Vieremän päiväkoti, jossa on onnistuttu vähentämään lämmityksen energiankulutusta yli 25 prosenttia. Noin 900 neliömetrin yksikerroksisessa harjakattoisessa päiväkotirakennuksessa on viime vuosina panostettu monin tavoin kestävään kehitykseen. Tilojen lämmitystä lasketaan OptiWatin automaatiolla öiksi ja viikonlopuiksi, ja katolla kiiltelevät uudet aurinkopaneelit.

Lämmityksen pudotuksella muutamalla asteella tyhjinä aikoina on iso vaikutus päiväkodin energiankulutukseen. Päästöjen vähenemisen lisäksi säästyy kustannuksia.

– Energiansäästö ja käyttökulujen pienentäminen oli OptiWatin ensisijainen hankintaperuste. Lisäksi olemme Lohjan kaupungilla HINKU- ja KETS-toiminnan myötä sitoutuneet tekemään konkreettisia toimia ilmastotavoitteiden edistämiseksi, kertoo Lohjan kaupungin talotekniikan asiantuntija Harri Kivikangas.

Tyhjiä tiloja on turha ylilämmittää

Vieremän päiväkodin touhukkaille lapsiryhmille Kivisille, Sorasille ja Dinoille on hoitopäivien ajaksi taattu mukavat, leikkimiseen sopivat tilat sekä lämmin lattia jalkojen alle. OptiWatti huolehtii siitä, että tilat ovat kellontarkasti asetetussa lämpötilassa, ja että lämmöt nostetaan yöajan 17 asteesta päivisin 21 asteeseen.

Koska useimmat kuntien kiinteistöt eivät ole käytössä vuorokauden ympäri, lämmitystä on järkevää laskea muutamalla asteella koko kiinteistössä tai huonekohtaisesti niinä aikoina, kun tilat ovat tyhjinä. Käyttömukavuus ei häiriinny, sillä tilat ovat aina sopivan lämpimät silloin, kun ihmiset ovat paikalla.

Ylilämmitys on turhaa ja kallista. Lisäksi se kasvattaa kiinteistön hiilijalanjälkeä. Älyohjaus tekee lämpötilojen optimoinnista automaation ja säästää kiinteistönhoidon resursseja.

Oppivana järjestelmänä OptiWatti toimii täysin automatiikalla, joten lämpötilojen säätäminen ei vaadi kiinteistönhuollolta alkusäätöjen jälkeen huolenpitoa. Kaikki kiinteistön lämmittimet toimivat yhdellä ja samalla sovelluksella, jota voi tarpeen tullen hallita täysin etänä.

Helppo käyttöönotto ja hallinta

Päiväkodin toiminta on säännöllistä, joten sen lämpötilojen optimointi toimii käytännössä rutiinisäädöillä. Kivikankaan mukaan OptiWattiin asetettuja lämpötiloja ei ole ollut alkuasetusten jälkeen juurikaan tarpeen säätää.

– OptiWatti on vastannut odotuksiamme, ja siitä on positiiviset käyttökokemukset kaiken kaikkiaan. Käyttöönotto sujui hyvin, ja olemme olleet kiinteistönhoitajan ja päiväkodin johtajan kanssa tyytyväisiä järjestelmän helppokäyttöisyyteen. Myös tekninen tuki ja huolto on toiminut hyvin. Esimerkiksi tilanteessa, jossa laitteeseen on tullut tilapäinen yhteyshäiriö, asia on saatu korjattua jopa samankin päivän aikana.

Muutama poikkeavista lämpötiloista johtuva hälytys on tullut päiväkodilla siitä syystä, että patterin oma termostaatti on säädetty liian pienelle. Selityksenä lienee se, että uteliaan pienen ihmisen on ollut turhan helppo päästä säätelemään termostaatteja. Kivikankaan kehitysideana pattereihin voisikin suunnitella jonkinlaisen eston tai kuvun termostaatin päälle.

Energiansäästön verran pienempi hiilijalanjälki

Harri Kivikangas on laskenut, että OptiWatin asentaminen jälkeen päiväkodin sähkölämmityksen kulutus on laskenut 32 %.

Lukuun vaikuttaa jonkin verran se, että samoihin aikoihin jätettiin pois käytöstä rakennuksen alapohjassa ollut kuivain, jonka arvioitu pohjakulutus oli 1 536 kWh. Tämä huomioiden on OptiWatin ansiosta saavutettu vähintään 25 prosentin vuotuinen säästö lämmityskuluissa.

Vieremän päiväkodin ilmastotyö on osoittanut, kuinka pieninkin askelin ja kohtuullisin kustannuksin voidaan vauhdittaa ilmastonmuutoksen hillintää. Samalla vähennetään päästöjä koko kunnan tasolla ja vahvistetaan Lohjan kaupungin imagoa energia- ja ilmastoalan edelläkävijänä.

Kivikankaan mukaan OptiWatti toimii hyvänä pontimena lisäämään kiinteistöjen omistajien sitoutumista päästöjen vähentämiseen, kun kulutuksen väheneminen on helppo todentaa. Järjestelmän ansiota on myös se, että tulee muutenkin energiatehokkuus- ja ilmastoasioissa entistä tarkemmaksi.

Lohja on vastuullinen energiankäyttäjä

Energiatehokkuus on merkittävä keino torjua ilmastonmuutosta. Suomen ensisijainen keino täyttää EU:n energiatehokkuusdirektiivin tavoitteet ovat vapaaehtoiset energiatehokkuussopimukset. Kunta-alan energiatehokkuussopimus (KETS) ohjaa kuntia tehokkaampaan energian käyttöön.

Lohjan kaupunki on sitoutunut sopimuksen toimenpiteisiin ja tavoitteisiin ja Lohja tähtää noin 4 600 MWh:n energiansäästöön vuosina 2017–2025. Vastuullisuus on Lohjalla konkreettisia tekoja.

Energiansäästöä on viime vuosina ratkaistu uusilla teknologioilla kuten aurinkopaneeleilla, ilmanvaihdon modernisoinnilla ja lämmityksen optimoinnilla. Jokainen hiilidioksidipäästöjä pienentävä teko tekee hyvää Lohjalle – ja maapallolle.

Tutustu OptiWatti-käyttäjien kokemuksiin Janakkalan kunnantalossa ja Valkeakosken kaupungin kiinteistöissä.

 

Kohde

Vieremän päiväkoti Lohjalla 896 m². Harjakattoinen yksikerroksinen kiinteistö rossipohjalla, rakennusvuosi 1988.

Lämmitysratkaisu:

Suora sähkölämmitys, yksi ilmalämpöpumppu. Aurinkopaneelit lisättiin syksyllä 2019.

Sähkönkulutus:

Loka–syyskuu 2017/2018: 235 839,32 kWh. Loka–syyskuu 2018/2019: 160 187,36 KWh. Samaan aikaan jäi pois käytöstä alapohjan kuivain (1 536,96 kWh). Tämä huomioiden OptiWatin tuoma kokonaissäästö oli 58745,4 kWh vuodessa eli 11 snt keskihinnalla 6485,80 €.

OptiWatti otettu käyttöön:

Asennus 2018 lokakuussa, lopullinen käyttöönotto 2019 tammikuussa.

Haluatko kuulla lisää OptiWatista?

TAI SOITA

+358 (0) 29 1701 007
OptiWatti helpottaa Hämeenlinnan seurakuntayhtymässä kiinteistöjen hallintaa

Hämeenlinnan seurakuntayhtymässä otettiin OptiWatti-ohjaus käyttöön Vanajan kirkossa ja Syöksynsuun leirikeskuksessa lokakuussa 2018. Erinomaisten käyttökokemusten myötä…

Tahkolla suuret säästöt mökkien lämmityskuluihin automaationa

Vastuullisuus merkitsee majoitus- ja matkailualalla yhä enemmän. Vastuullisuus ohjaa myös Tahkon matkailualueen suurinta majoitustoimijaa TAHKOcom-keskusvaraamoa,…

Päiväkodin energiansäästö osa Lohjan ilmastotyötä

Tärkeimpiin toimiin ilmastonmuutoksen hillitsemisen näkökulmasta kuntien tasolla kuuluu kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen. Lohjan kaupunki kuuluu vastuullisiin…

Haluatko kuulla lisää?

Katso kaikki yhteystiedot

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian

Tähdellä (*)  merkityt kentät ovat pakollisia.