OptiWatti helpottaa Hämeenlinnan seurakuntayhtymässä kiinteistöjen hallintaa

Hämeenlinnan seurakuntayhtymässä otettiin OptiWatti-ohjaus käyttöön Vanajan kirkossa ja Syöksynsuun leirikeskuksessa lokakuussa 2018. Erinomaisten käyttökokemusten myötä älyohjaukseen liitettiin marraskuussa 2021 myös Kalvolan, Rengon, Lammin ja Tuuloksen kirkot.

Hämeenlinnan seurakuntayhtymä huolehtii keskitetysti kolmen Hämeenlinnan paikallisseurakunnan kiinteistöistä.

Tavoitteena yhdestä käyttöliittymästä hallinnoitavan, älykkään lämmityksen ohjauksen käyttöönotolle oli helpottaa eri puolilla kuntaa sijaitsevien kiinteistöjen hallintaa ja lämpötilojen seurantaa sekä säästää aikaa ja energiaa.

Useita kirkkoja etähallinnassa yhdessä selkeässä käyttöliittymässä

Kaikissa viidessä OptiWatti-ohjatussa historiallisessa kivikirkossa ovat olosuhteet parhaillaan hyvällä mallilla, ilmankosteus sopiva, ja sisälämpötilat 17–19 asteen haitarissa. Tämän kaiken seurakuntayhtymän kiinteistöjen kunnossapidosta vastaava työnjohtaja Esa Lehtonen näkee yhdellä silmäyksellä työpöytänsä ääressä OptiWatin käyttöliittymästä.

– Meillä on monia kirkkoja, ja järjestelmä kertoo erittäin nopeasti sen, millaiset olosuhteet missäkin kirkossa on. Lämpötiloja ja suhteellista ilmankosteutta on helppo seurata tietokoneelta. Etävalvonta kertoo tilanteen, eikä tarvitse olla arvauksien varassa tai soitella paikan päälle. Heti kun avaa OptiWatin kotinäkymän, näkee kaikki kohteet kerralla ja tietää, että olosuhteet rakennuksissa ovat kuten pitääkin, toteaa Lehtonen.

Energian hinnannousu sai alentamaan kirkkojen lämpötiloja

Perusasetukset on asetettu OptiWatti-järjestelmässä siten, että tyhjillään olevissa kirkoissa sisälämpötila pidetään 17 asteessa, alarajana 16 astetta. Silloin kun kirkoissa on tilaisuuksia ja toimintaa, nostetaan lämpö 19:ään.

– 19 on tällä hetkellä maksimi, jota ei ylitetä. Tämänhetkinen energiakriisi ja Astetta alemmas -energiansäästötalkoot ovat saaneet meidät alentamaan kirkkojen toiminnanaikaista sisälämpötilaa aiemmasta 20–21 asteesta, kertoo Lehtonen.

Nykyisessä energiakriisissä säästötoimenpiteet ovat pakollisia, ja energiansäästöön kannustetaan niin yhteisöjä, yrityksiä kuin kotitalouksiakin. Seurakunnat ja seurakuntayhtymät osallistuvat aktiivisesti kampanjaan. Kiinteistöjen lämpötiloja seurataan entistä tarkemmin, ja lämpöä lasketaan mahdollisuuksien mukaan.

Lämmityksen alentaminen kauttaaltaan vähintään yhdellä asteella on energiateko ja vastuullista toimintaa, jolla on vaikutuksia niin ympäristön kuin yleisen huoltovarmuudenkin kannalta.

Kirkoilla on nykyään paljon erilaista toimintaa, ja tilojen varauksia hoitaa seurakuntayhtymässä moni työntekijä. Komeat puitteet ja suuret yleisötilat tarjoavia kirkkosaleja käytetään kirkollisten toimitusten lisäksi muun muassa konsertteihin.

Lehtonen seuraa tilojen varaustilannetta ja lämpötiloja käyttöliittymästä vähintään kahdesti työvuoronsa aikana. OptiWatin helppoon hallintaan ollaan Hämeenlinnan seurakuntayhtymässä oltu erittäin tyytyväisiä.

Säästöä ja helppoutta – Vanajan kirkossa säästetty OptiWatilla jo vuosien ajan

Lämmityksen ohjauksesta lähempään tarkasteluun otettiin esimerkkinä Vanajan kirkko, jossa OptiWatti on ollut käytössä pisimpään, jo loppuvuodesta 2018. Kirkossa on kuuntelijoille 300 istumapaikkaa, ja sen vuosittaisesta sähkönkulutuksesta arvioitiin lämmityksen osuudeksi 85 %.

Vertailuvuosina kirkon lämmitykseen kului sähköä vuonna 2013: 113 534 kWh ja vuonna 2014: 106 997 kWh. OptiWatin käyttöönoton jälkeen kulutus oli laskenut vuonna 2019: 94 143 kWh:iin ja vuonna 2021: 94 689 kWh:iin. Lämmityksen älyohjauksella saavutettu säästö on 17 %:n luokkaa. Eri vuosien lämmitystarvetta esimerkin luvuissa ei huomioitu.

Säästön ja etähallinnan lisäksi kiinteistöjen seurantaa helpottavat OptiWatin tuottamat tarkat huonekohtaiset raportit lämpötilasta, ilmankosteudesta ja lämmitysenergian kulutuksesta.

– OptiWatti on erittäin helppo ja varmatoiminen järjestelmä. Se on tuonut niin säästöä kuin helppoutta. Mitä enemmän sitä käyttää, sitä enemmän löytyy hienoja ominaisuuksia. Lämpötilojen asetukset ja toteutuma näyttävät olevan hyvin kohdillaan, minkä voi todeta, kun käy paikan päällä. Lämmityksen säätämiseen ja seurantaan todella hyvä järjestelmä, sanoo Lehtonen.

Lue lisää Kirkon ilmastostrategiasta ja hukkalämmityksen leikkaamisesta OptiWatin avulla!

OptiWatti on kiinteistönhoidon apuna monessa seurakunnassa, tutustu kokemuksiin mm. Lappeenrannassa, Hattulassa, Raumalla ja Loimaalla.

Kohde

Vanajan kirkko, Kalvolan kirkko, Rengon kirkko, Lammin kirkko ja Tuuloksen kirkko sekä Syöksynsuun leirikeskus.

Lämmitysratkaisu:

Sähkölämmitys lämpöpattereilla.

Energiansäästö:

Esimerkkikohteena Vanajan kirkko, jossa lämmitykseen kului sähköä vuonna 2013: 113 534 kWh. OptiWatin asennuksen jälkeen vuonna 2019 kulutus laski 94 143 kWh:iin

OptiWatti otettu käyttöön:

Leirikeskuksessa ja Vanajan kirkossa lokakuussa 2018, muissa kirkoissa marraskuussa 2021.

Haluatko kuulla lisää OptiWatista?

TAI SOITA

+358 (0) 29 1701 007
OptiWatti helpottaa Hämeenlinnan seurakuntayhtymässä kiinteistöjen hallintaa

Hämeenlinnan seurakuntayhtymässä otettiin OptiWatti-ohjaus käyttöön Vanajan kirkossa ja Syöksynsuun leirikeskuksessa lokakuussa 2018. Erinomaisten käyttökokemusten myötä…

Tahkolla suuret säästöt mökkien lämmityskuluihin automaationa

Vastuullisuus merkitsee majoitus- ja matkailualalla yhä enemmän. Vastuullisuus ohjaa myös Tahkon matkailualueen suurinta majoitustoimijaa TAHKOcom-keskusvaraamoa,…

Päiväkodin energiansäästö osa Lohjan ilmastotyötä

Tärkeimpiin toimiin ilmastonmuutoksen hillitsemisen näkökulmasta kuntien tasolla kuuluu kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen. Lohjan kaupunki kuuluu vastuullisiin…

Haluatko kuulla lisää?

Katso kaikki yhteystiedot

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian

Tähdellä (*)  merkityt kentät ovat pakollisia.