Lappeenrannan seurakuntayhtymässä kalenterivaraukset ja lämmityksen ohjaus toimivat yhdessä

Seurakuntien leirikeskusten käyttö painottuu kesään, ja muina vuodenaikoina käyttö on satunnaista. Rakennusten älykäs lämmityksenohjaus optimoi lämmityksen ja säästää energiaa.

Kiljahduksen ja pärskinnän äänet täyttävät ilman. Saimaan vesi on kylmää. Rippikoululaisten iloiset äänet kuuluvat Kesärannan leirikeskuksen kesään. Jos nuorille tärkeintä leirillä on yhdessäolo, Lappeenrannan seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikön ajatuksissa on leiritilojen turvallisuus, käytännöllisyys eri toimintoja ajatellen sekä kiinteistöjen sujuva hallinta.

Leirejä on Joutsenon Kesärannassa ollut aina ja on jatkossakin oleva, huolimatta poikkeuskesän 2020 erityisjärjestelyistä, jolloin leirit järjestetään päiväleireinä ilman yöpymisiä sekä koronarajoitusten salliessa yöpymisineen. OptiWatin älykäs lämmityksen ohjaus on jo vuoden ajan ollut osa modernia kiinteistönhoitoa.

Helpon ratkaisun lämmityksen hallintaan on tuonut lämmitysautomatiikan saumaton yhteistyö seurakunnassa käytössä olevan kalenteri- ja varausjärjestelmän kanssa.

Älykäs lämmityksen ohjaus säästää tyhjien tilojen hukkalämmitykseltä

Kesärannan leirikeskus tarjoaa majoitustilat 38 hengelle 12:ssa kolmen hengen ja yhdessä kahden hengen huoneessa. Keskuksen ruokasaliin mahtuu ruokailemaan 50 henkeä. Sisällä olevan saunan ja kappelin lisäksi käytössä on kaksi rantasaunaa sekä tilava grillikatos.

Lisäksi leirikeskus tarjoaa pitopalveluja erilaisille tilaisuuksille sekä majoituspalveluja ryhmille ympäri vuoden. Lappeenrannan seurakuntayhtymän leirien ja tapahtumien ohella leirikeskuksessa järjestetään perhejuhlia, leirikouluja, työyhteisöjen virkistyspäiviä sekä monenlaisia muita tilaisuuksia. Tilojen käyttöaste vaihtelee paljon, ja väliin jää varsin paljon tyhjiä ajankohtia.

Keskuksen tilavarauksiin käytetään Katrina-kalenterijärjestelmää. OptiWatti on liitetty järjestelmään rajapinnan kautta, mikä optimoi täysin kiinteistön lämmityksen. Periaatteena on säästää lämmitysenergiaa silloin, kun tilat eivät ole käytössä ja varmistaa miellyttävä oleskelulämpötila silloin, kun paikalla on ihmisiä.

Älykäs lämmityksen ohjaus tuo suurimmat säästöt nimenomaan kohteissa, joissa koko kiinteistön tai yksittäisten huoneiden käyttöaste vaihtelee paljon. Siksi seurakuntien kiinteistöissä on huomattavan paljon säästöpotentiaalia.

Seurakuntien leirikeskuksiin helppoa hallintaa yhden varausjärjestelmän kautta

Sähköinen tilavaraus Katrinalla sujuvoittaa työskentelyä Lappeenrannan seurakuntayhtymässä, kun kaiken saa tehtyä yhdessä järjestelmässä ja varaukset näkyvät reaaliaikaisesti kaikille käyttäjille. Samalla kiinteistönhuollon tehtävät helpottuvat, sillä lämpötilojen säätäminen ei vaadi erillistä huolenpitoa.

– Järjestelmä on toiminut hyvin, ja henkilökunnan on helppo käyttää sitä, kertoo Lappeenrannan seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Teijo Kankkunen.

OptiWatti ohjaa lämpötiloja huonekohtaisesti varauskalenterin mukaan. Ennakoiva lämmityksen ohjaus lämmittää tilat täsmälleen oikea-aikaisesti ja päästää ne viileämmiksi silloin, kun tiloissa ei oleskella. Tyhjiä rakennuksia tai huoneita ei pidetä turhaan mukavuuslämpötilassa, sillä rakenteiden kunnolle riittää matalampikin lämpötila.

Digitaalisin askelin hiilijalanjälkeä pienentämään

Ilmaston lämpeneminen on suurimpia maailmanlaajuisia kriisejä, jolla on suuri vaikutus elämään koko maapallolla. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on haastanut niin jäsenensä kuin kaikki yhteiskunnalliset toimijat ja päättäjät mukaan ilmastotyöhön. Kirkko on sitoutunut hillitsemään ilmastonmuutosta energia- ja ilmastostrategiansa konkreettisten toimien avulla. Tavoitteena on kirkon hiilineutraalius vuonna 2030.

Työryhmän arvion mukaan suurin osa kirkon toiminnan päästöistä syntyy kiinteistöjen lämmittämisestä ja sähkönkulutuksesta. Siksi kirkko on kirjannut suositukseksi, että seurakunnat selvittävät rakennustensa energiankulutuksen vuoden 2020 loppuun mennessä. Lisäksi rakennusten energiatehokkuutta tulee parantaa.  Suosituksiin kuuluvat myös vähäpäästöinen liikkuminen sekä kokouksia pidettäessä etäosallistumisen lisääminen.

OptiWatin lämmityksen älyohjaus ja digitaalinen tilojen kalenterivaraus tukevat hienosti kirkon ilmastotavoitteita. Lappeenrannan seurakuntayhtymässä henkilökunta hoitaa leirikeskuksen varaukset omalta työkoneeltaan, joko työpisteeltä käsin tai etänä.

Kiinteistön lämpötiloja ei tarvitse erikseen ajella säätämään eikä edes ajatella, sillä ne hoituvat tarkan automatiikan ansiosta halutulle tasolle kalenteriin määriteltyinä ajankohtina. Näin energiansäästö ja hiilijalanjäljen pienentäminen on jämptisti automatisoitu.

Tutustu lämmityksen älyohjaukseen kunnille, kaupungeille ja seurakunnille.

Seurakuntien leirikeskusten lämmityksenohjaus onnistuu OptiWatilla erinomaisesti. Tutustu muidenkin seurakuntien kokemuksiin esimerkiksi Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa, Hattulassa, Raumalla
tai Loimaalla.

Kohde

Kesärannan leirikeskus

Lämmitysratkaisu:

Sähkölämmitys lämpöpattereilla, ja lisäksi ilmalämpöpumput.

OptiWatti otettu käyttöön:

Käyttöönotto syksyllä 2019, integrointi kalenterijärjestelmään alkuvuonna 2020.

Haluatko kuulla lisää OptiWatista?

TAI SOITA

+358 (0) 29 1701 007
OptiWatti helpottaa Hämeenlinnan seurakuntayhtymässä kiinteistöjen hallintaa

Hämeenlinnan seurakuntayhtymässä otettiin OptiWatti-ohjaus käyttöön Vanajan kirkossa ja Syöksynsuun leirikeskuksessa lokakuussa 2018. Erinomaisten käyttökokemusten myötä…

Tahkolla suuret säästöt mökkien lämmityskuluihin automaationa

Vastuullisuus merkitsee majoitus- ja matkailualalla yhä enemmän. Vastuullisuus ohjaa myös Tahkon matkailualueen suurinta majoitustoimijaa TAHKOcom-keskusvaraamoa,…

Päiväkodin energiansäästö osa Lohjan ilmastotyötä

Tärkeimpiin toimiin ilmastonmuutoksen hillitsemisen näkökulmasta kuntien tasolla kuuluu kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen. Lohjan kaupunki kuuluu vastuullisiin…

Haluatko kuulla lisää?

Katso kaikki yhteystiedot

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian

Tähdellä (*)  merkityt kentät ovat pakollisia.