Talviasuttava mökki Kuusamossa

Talviasuttava mökki Kuusamossa

Mökin haastava lämmitys haltuun

Ainalien perheen mökkiä Kuusamossa asutetaan ympäri vuoden yhden viikonlopun verran kuukaudessa sekä pari viikkoa loma-aikoina. Mökki on talviasuttava.

Lämmitysratkaisu 2-kerroksisessa mökissä on hyvin haastava: yläkerrassa on pääasiallisena lämmönlähteenä kattolämmitys, alakerrassa on lattialämmitys, yhdessä makuuhuoneessa patteri ja lisäksi vielä iso varaava takka, jossa on sähkövastukset. Lämmintä ilmaa puhaltavat myös kaksi ylimääräistä niin sanottua irtopatteria sekä ylä- että alakerrassa.

Aikaisemmin ongelmana oli, miten tilat saadaan mahdollisimman nopeasti lämpimäksi, kun varaava lämmitys on tyypillisesti hidasta ja kapasiteetti rajallinen. OptiWatti soveltuu hyvin tämän tyyppisiin haastaviinkin kohteisiin, sillä nopeat ja hitaat lämmityslaitteet kootaan yhteen ja hallitaan vaivattomasti yhden käyttöliittymän kautta.

Ratkaisu insinöörin ongelmaan

Insinööri Timo Ainali etsi ratkaisua Kuusamon mökkinsä lämmityksen etäohjaukseen ja lämpötilaseurantaan, kunnes kuuli OptiWatista. Työnsä puolesta Ainalilla oli jo valmiiksi hyvinkin kattavasti tietämystä kotiautomaatiojärjestelmistä.

Tarve sopivan ratkaisun löytämiseen oli ollut niin polttava, että tuotekehittelyn ammattilainen oli harrastuksenaan aloittanut jo oman järjestelmän rakentamisen.

Hanke jäi kuitenkin kesken, sillä Ainali vakuuttui OptiWatin soveltuvuudesta ja päätyi hankkimaan mökille älyohjauksen.

Timo Ainali kertoo kokemuksistaan:

OptiWatti on lisännyt käyttömukavuutta huomattavasti ja tuonut ajansäästöä. Talvisin ennen OptiWattia, kun menimme perjantai-iltana mökille viikonlopuksi, laitoimme lämmöt täysillä päälle ja lämmitin takkaa 4-5 tuntia. Lauantaiaamuna lämpötila oli pahimmillaan lähellä kolmeakymmentä astetta.

Nyt säädän etukäteen lämmöt päälle ja saapuessamme mökissä on valmiiksi miellyttävän lämmintä. On niin eri juttu mennä valmiiksi lämpimään mökkiin kuin sellaiseen kylmään ja kosteaan. Nyt voimme aloittaa heti lomailun, kun pääsemme perille, eikä mene aikaa lämmittäessä tiloja. Myös ylilämmitys on jäänyt nyt kokonaan pois.

Olemme aikaisemminkin pitäneet mökillä matalaa ylläpitolämpötilaa sen ollessa tyhjillään, joten suoraa kustannussäästöä emme lähteneet OptiWatilla hakemaan. Matalan ylläpitolämpötilan saimme säätämällä huonekohtaisia termostaatteja. Oli kuitenkin hankalaa säätää lämpötila riittävän matalaksi siten, ettei sähköä mene liikaa, eikä vesiputket jäädy kovalla pakkasella.

OptiWatin avulla saamme sisälämpötilan pidettyä tasaisena ja aina toivotussa ulkolämpötilasta huolimatta. Putket ovat pysyneet nyt sulana.

Kun on kyseessä vapaa-ajan asunto, jolla on jo ikääkin jonkin verran, niin sehän ei ole yhtä tiivis kuin uusi omakotitalo. OptiWatin ansiosta lämpötila pysyy sopivana jokaisessa huoneessa, eikä tule vedon tunnetta.

Hyvä puoli on myös, että OptiWatti näyttää, miten paljon sisällä on kosteutta. Jos syksyllä on kosteampia ilmoja niin silloin pidän ylläpitolämpötilaa vähän ylempänä, jotta rakennus pysyy kuivana. Kovilla pakkasilla olen laskenut lämpötilaa, koska ilma on kuivempaa.

Seuraan ja säädän lämpötiloja itse, mutta viimeiseen vuoteen en ole paljon enää säätöihin koskenut, vaan annan automatiikan hoitaa. Saan hälytyksen sähköpostiin, jos olosuhteet poikkeavat. Yksi etu on, että ei tarvitse jatkuvasti vahdata, että kaikki on hyvin.

Kännykkä on aina mukana ja sen kautta vaihdan lämmitysprofiilin ja tietokoneelta seuraan tarvittaessa tarkemmin lämpötiloja.

Meillä on mökillä tuntihintainen sähkösopimus, joten olen ollut myös tyytyväinen, että ennakoiva lämmitys ottaa huomioon myös sähkön hinnan.

Mielestäni OptiWatti on luotettava, helppokäyttöinen ja hoitaa sen tehtävän todella hyvin, mihin se on suunniteltu eli optimoi lämmityksen ja minimoi kulut.

Lue seuraavaksi, miten voit tehostaa lomakodin sähkölämmitystä:

Kesämökin lämmitys – karkaako lomakodin sähkönkulutus käsistä?

Kohde

Talviasuttava vapaa-ajan asunto, 2-kerroksinen, noin 100 m2

Lämmitysratkaisu:

Suora sähkölämmitys, yläkerrassa kattolämmitys, alakerrassa lattialämmitys ja patterit sekä varaava takka sähkövastuksilla

OptiWatti otettu käyttöön:

Keväällä 2016

Haluatko kuulla lisää OptiWatista?

TAI SOITA

+358 (0) 29 1701 007
Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslagin yritysmökit Levillä

Lämmityksen etähallinta yritysmökillä säästää ja helpottaa. Mielenrauhaa, huolettomuutta ja turvallisuutta Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslagin omistamaan noin…

Älykäs lämmityksen ohjaus Valkeakosken kaupungin kiinteistöissä

Energiansäästöä kaupungin kiinteistöissä Valkeakoskella. OptiWatti on käytössä useassa Valkeakosken kaupungin kiinteistössä kuten päiväkodissa, perhetyökeskuksessa sekä…

IVG Polar – toimitilojen lämmityksen hallinta kuntoon

Toimitilojen lämmityksen hallinta tehokkaaksi OptiWatti-älyohjauksella. Toimitilat lämpimäksi ja vuokralaiset tyytyväiseksi Kolmikerroksinen IVG Polar Oy:n omistama…

Haluatko kuulla lisää?

Katso kaikki yhteystiedot

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian

Tähdellä (*)  merkityt kentät ovat pakollisia.