Kesämökin lämmitys – karkaako lomakodin sähkönkulutus käsistä?

09/24/2018
mökin lämmitys

Kesämökin lämmitysmuodon valinnassa yhdistyvät tekniikka, kulujenhallinta ja nostalgiset tunteet. Joukkoon mahtuu yhä niitäkin, joiden mielestä mökki kuuluu lämmittää puulla, eikä sinne kaivata lainkaan moderneja mukavuuksia.

Yleisin ja tutuin tapa pitää mökki lämpimänä on kuitenkin sähkölämmitys. Moderni mökinomistaja etäohjaa sitä vaikka kotisohvalta. Systeemi voikin olla puolison valitsemaa taide-elokuvaa huomattavasti vangitsevampaa seurattavaa.

Sähkölämmitys on järkivaihtoehto mökille

Sähkölämmitys pitää pintansa kesämökkien peruslämmönlähteenä, eikä ihme: sähköistettyyn mökkiin sen perustaminen on halpaa, toimintamekanismi on hallittavissa maalaisjärjellä, eivätkä mahdolliset huoltokustannuksetkaan huimaa päätä.

Eniten kesämökkiläisiä mietityttää lämmityksen aiheuttama sähkönkulutus. Huoli ei ole aivan turha, sillä ylilämmitys on yleinen ongelma, eikä varsinkaan tyhjää mökkiä kannata turhaan pitää liian lämpimänä.

Kulutushuolia rauhoittanee tieto siitä, että älypalvelulla lämmitys säätyy itsekseen tarpeen mukaan, eikä haukkaa ”huvikseen” sähkölaskuun lisälukemia. Omakotitaloissa järjestelmillä on saavutettu jopa 40 % säästö lämmityskuluihin, ja paljon tyhjinä olevilla mökeillä säästö voi olla vielä merkittävästi tätä suurempi.

Etäohjauksella käyttömukavuutta ja seurannan iloa

Kesämökin sähkölämmityksen etäohjaus on jo kaikkien mökinomistajien ulottuvissa: helppo käytettävyys ja edullisuus houkuttelevat yhä useamman huolehtimaan mökin lämmityksestä omasta kännykästä käsin.

Monelle etäohjauksen suurin ilo on se, että mökin saa lämpimäksi hyvissä ajoin ennen saapumista. Tällöin viikonloppua ei tarvitse aloittaa kolean ja kostean kesäpaikan kylmäsavustuksella, vaikka ensimmäinen saapuja ei tuntisikaan takansytytyksen niksejä.

Optimointijärjestelmän avulla mökin peruslämpötila säätyy sopivaksi silloinkin, kun kukaan ei ole paikalla. Mittaamisesta kiinnostuneet saattavat jopa jäädä seurantaan koukkuun: on mukavaa elää mielessään mukana mökin olosuhteita, seurata säätä ja vaikkapa tehdä havainnoista muistiinpanoja tulevia vuosia varten.

Työpaikan kahvitunnilla lukemia seuraillessa mieleen saattaa hiipiä ajatus äkkilähdöstä: jos NYT napsauttaa puhelimesta lämmöt päälle ja ottaa auton alle, ehtii vielä kalaan valoisalla. Systeemi laskee sääennusteen avulla optimaalisimman lämmitysajan ja ryhtyy töihin. Saapuessa on enemmän aikaa taimenille ja hauille, kun mökki on jo valmiiksi lämmin.

Sähkölämmityksen älyjärjestelmä osaa myös valvoa mökkiä

Kun sähkölämmityksen etähallintajärjestelmänä on OptiWatti, tulee samassa paketissa myös lisäturvallisuutta.

Järjestelmässä on:

  • liiketunnistin lisävarusteena, joka ilmoittaa, mikäli tyhjässä mökissä havaitaan liikettä,
  • ominaisuus, joka lähettää ilmoituksen, mikäli mökin lämpö- tai ilmankosteusolosuhteissa tapahtuu jotakin tavallisuudesta poikkeavaa: tällöin esimerkiksi ikkunan rikkoutumisesta saa tiedon heti, eikä lämmönhukka pääse pesiytymään sähkölaskun lukemiksi ja
  • erillisenä lisäosana vuotovahti, joka ilmoittaa vesivahingoista.

Kesämökin omistaminen on huomattavasti lupsakkaampaa, kun ei tarvitse miettiä, onko tuulessa lentävä oksa hajottanut ikkunan tai kutsumaton vieras murtautunut sisään etsimään arvoesineitä.

Sopisiko ilmalämpöpumppu mökille?

Sopisihan se, ja etenkin juuri sinne! Laitteiden hinnatkin ovat pudonneet muutamassa vuodessa tasolle, joka ei kirpaise vapaa-ajanasuntokäytössäkään liikaa. Mökillä ilmalämpöpuppu on uskollinen ja varmatoiminen kaveri, jonka vuosittain tuottamasta lämmöstä noin puolet on ilmaista.

Aivan läpi vuoden ilmalämpöpumppu ei mökkiä yksin jaksa lämmittää: kun pakkaset karkaavat koviin lukemiin, tuottaa pumppukin heikommin lämpöä. Talvilämmitykseen ilmalämpöpumppu tarvitseekin kaverikseen esim. suorasähkölämmityksen tai tulisijan.

Myös ilmalämpöpumppua on mahdollista etäohjata OptiWatilla. Ilmalämpöpumpun ohjaus on tarjolla erillisenä lisäpalveluna.

Aurinkopaneeli mökin sähkölämmitykseen?

Aurinkopaneeli on loistava mökin energianlähde, ja kesällä se riittääkin usein kattamaan koko mökin energiatarpeen – ja ylikin.

Suorasähköllä lämpiävällä mökillä, jossa käyttövesi lämmitetään boilerissa, on järkevää käyttää lämminvesivaraajaa auringon tuottaman lämpöenergian varastona keväästä syksyyn. Käyttöveden lämmitys nimittäin on varsinaisen lämmitysjärjestelmän jälkeen ahnein sähkönkuluttaja.

Yksinomaiseksi lämmitysenergian lähteeksi aurinkopaneelista ei meidän leveyspiireillämme talvella ole, sillä lämmitystarve on silloin korkeimmillaan ja tarjoutuvan auringonvalon määrä niukimmillaan.

OptiWatti-palvelu seuraa ja ohjaa syksystä 2018 alkaen myös aurinkopaneelien tuottamaa sähköä.

Kesämökin peruslämpö pitää putket sulana ja rakenteet kuivina

Ainoastaan puulla lämpiävän tai välillä kokonaan kylmäksi jätettävän mökin rakenteet ja sisustus altistuvat ilmankosteuden vaihteluille. Nihkeiltä tuntuvat vuodevaatteet ovat jo hälytysmerkki: ylimääräisestä sisätilojen kosteudesta pitäisi päästä pian eroon, ja jos mökin rakenteet ovat muuten ehjät, on lämmitys siinä avainasemassa.

Peruslämmöstä on hyötyä erityisesti:

  • pakkasten lauhtuessa: mikäli mökin sisälämpötila pääsee ulkolämpötilaa kylmemmäksi, kosteutta tiivistyy sisäpintoihin,
  • puulämmittämisen apuna: ulkolämpötilaa korkeampi sisälämpötila auttaa hormeja vetämään,
  • mökin sähkölaitteille: useimmat kestävät kyllä kylmää hyvin, mutta eivät kosteutta,
  • mökillä, jossa vesijohto tulee sisään: johtoja ei tarvitse laskea talvella tyhjiksi, eivätkä ne silti jäädy ja
  • mökin kuivaajana sateisina kausina, kun ilmankosteus on kaikkialla korkea.

Mökin peruslämmön ylläpidon ei tarvitse olla mahdoton sähkönsyöppö. OptiWatti-palvelu optimoi lämpötilan automaattisesti sopivaksi sääennusteen ja tarvittaessa myös sähkön tuntihinnan mukaan.

Lämpöä ohjaava älyjärjestelmä tuo mielenrauhaa, lisää mukavuutta ja säästää yleensä hintansa nopeasti takaisin pienentyneinä sähkölaskuina – puhumattakaan pitkän ajan säästöistä remonttikuluissa. Kuivana pidetty mökki on pitkäaikainen ilo jälkipolvillekin, ja myös helpompi myydä.

Tiesitkö tämän suomalaisista mökeistä?

91 % on sähköistettyjä
90 %:ssa on lämmitykseen käytettävä tulisija
56 %:ssa käytetään suoraa sähkölämmitystä
36 % mökeistä oli viime talvena peruslämmitettyjä
19 % mökeistä soveltuu vain kesäkäyttöön.

Lähde: Mökkibarometri 2016 (Saaristoasiain neuvottelukunta, Maa‐ ja metsätalousministeriö)

Hyvää Osta työtä Suomeen -päivää!

Onnea 101-vuotias itsenäinen Suomi – ja hyvää Osta työtä Suomeen -päivää! Itsenäisyyspäivää seuraava päivä, 7.12.2018,…

OptiWatti SmartSunin kera Energia-messuilla

OptiWatti ja sen strateginen kumppani Naps Solar kehittävät yhteistä älykkään energian tuotannon sekä kulutuksen hallinnan…

OptiWatti Energia 2018 -messuilla

Huomisen ratkaisut esittelyssä Energia 2018 -messuilla: Aika: 23.-25.10.2018 Paikka: Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Rekisteröidy kävijäksi osoitteessa:…