test

Lämmityksen ohjaus pörssisähkön mukaan kannattaa

11/23/2023
pörssisähkö

Lämmityksen ohjaus pörssisähkön mukaan on erinomainen valinta omakotiasujalle, joka pystyy ajoittamaan kulutustaan. Huolettominta pörssisähkö on kodeissa, joissa on sähkönkulutusta ohjaava automaatiojärjestelmä.

Pörssisähkö on kasvattanut viime aikoina suosiotaan, kun yhä useammat kuluttajat etsivät kestäviä ja taloudellisesti kannattavia tapoja hallita kodin energiankulutusta. Pörssisähkön hinta vaihtelee, ja useat asiantuntijat arvioivat voimakkaan hintaheilunnan jääneen pysyväksi normaaliksi.

Erityisesti omakotitalossa asuvilla on mahdollisuus hyötyä merkittävästi pörssisähkön hinnanvaihteluista. Mitä enemmän sähkön hinta vaihtelee, sitä kannattavampaan on käytön ajoittaminen. Tässä kohtaa lämmityksen ohjaus pörssisähkön mukaan älyohjauksella astuu kuvaan.

Voiko pörssisähköllä säästää – ja miten?

Pörssisähkön hinta vaihtelee pohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan, ja hinnat voivat vaihdella tunnista toiseen.

Tämä hintojen vaihtelu tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden hyödyntää edullisimpia hintoja painottamalla kulutusta halvoille tunneille. Oikea ajoittaminen on tie säästöön ja pienempään sähkölaskuun.

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa sähkönkulutus on suurta, mutta energiankäytön ajoituksen suhteen on yleensä liikkumavaraa. Karkeasti arvioiden kodin lämmitys haukkaa noin puolet sähkönkulutuksesta, ja käyttöveden lämmittäminen noin viidesosan.

Hyödyllisintä on ajoittaa nämä suurimmat sähkösyöpöt niihin ajankohtiin, jolloin sähkön hinta on alhaisimmillaan.

Lämmityksen ohjaus pörssisähkön mukaan – optimointi halvimmille hinnoille

OptiWatti-älyohjauksen avulla saadaan optimoitua lämmitys viikonpäivä-, tunti- ja huonekohtaisesti siten, että sähköä säästyy asumismukavuudesta tinkimättä.

OptiWatti-käyttäjillä on monipuolisimmat mahdollisuudet hyödyntää lisäksi pörssisähkön halvimmat spot-hinnat, sillä järjestelmä osaa huomioida pörssisähkön hinnanmuutokset automaattisesti – ulkolämpötilan, sääennusteen ja mahdollisesti itse tuotetun aurinkosähkön lisäksi.

Pörssisähkön käyttäjälle OptiWatti optimoi kulutusta vuorokauden edullisimmille tunneille. Spot-ohjaus perustuu huoneen lämpötilatoiveen väliaikaiseen säätämiseen suhteessa sähkön vuorokauden keskihintaan. Keskihintaa halvemmilla tunneilla lämpötilatoivetta nostetaan, ja keskihintaa kalliimmilla tunneilla lämpötilatoivetta lasketaan. Tämä tapahtuu käytännössä huomaamatta, sillä jokainen rakennus varaa lämpöä itseensä, joten optimointi ei vaikuta asuinmukavuuteen.

Huonekohtainen pörssisähkön ohjaus tehokkain keino

Huoneiden käyttötarkoituksen mukaan räätälöitävä spot-optimointi on tehokkain keino energiakustannusten hallintaan. OptiWatti-käyttäjä voi räätälöidä pörssisähkön ohjauksen huonekohtaisesti siten, että siinä huomioidaan kunkin huoneen käyttötarkoitus.

Huonekohtainen optimointi tarjoaa joustavuutta ja mahdollisuuden painottaa mukavuutta niissä tiloissa, joissa tarvitaan eniten tasaista lämpöä ja säästää puolestaan vähemmin käytetyissä tiloissa. Niissä huoneissa, joissa haetaan säästöä, sallitaan suuremmat lämpötilamuutokset.

OptiWatin älyohjaus huomioi kaikki lämmityslaitteet sähköpattereista lattialämmitykseen, lämminvesivaraajaan ja ilmalämpöpumppuihin. Järjestelmä laajenee myös auton lämmitykseen, sähköauton lataukseen ja aurinkopaneelien tuotantoon tarjoten koko kiinteistön kattavan kokonaishallinnan.

Automaatio säästää aikaa, rahaa ja hermoja

On tärkeää huomioida, että pörssisähkössä voi olla suuria hintavaihteluita, ja sähkön hinta voi nousta ajoittain korkeaksi. Hintapiikit voivat ajoittua vuorokauden mihin hetkiin tahansa, vaikka tyypillisesti sähkö on kalleinta arkiaamuisin ja arki-iltaisin.

Pörssisähkö voi aiheuttaa stressiä, jos käytössä ei ole älykästä ohjausjärjestelmää. Hintojen tarkkailuun voi käyttää esimerkiksi Tuntihinta-sovellusta, mutta hintojen seuraaminen ja manuaalinen lämpötilojen säätö on aikaa vievää, epätarkkaa ja tehotonta.

Älykästä ohjausta hyödyntävän ei ole tarpeen seurata sähkön hintoja itse, sillä OptiWatti toimii automaattisesti kodin pörssihintavahtina. Älykäs järjestelmä ohjaa lämmitysajankohdat halvimmille tunneille säästäen aikaa ja rahaa, ja varmistaa samalla kodin optimaalisen lämpötilan.

Energiankulutuksen ja sähkön hinnan tarkka seuranta

Omakotiasujalle on hyödyllistä tietää, paljonko energiaa kussakin huoneessa kuluu. Pörssisähkön käyttäjälle merkityksellistä on myös tieto, paljonko sähköstä joutuu todellisuudessa maksamaan.

Energiankulutuksen ja sähkön hinnan tarkka seuranta on OptiWatin avulla helppoa. Järjestelmä tarjoaa reaaliaikaisen ja takautuvan energiankulutuksen seurannan. Lisäksi se raportoi huonekohtaisesti kulutetun sähkön määrän ja hinnan.

Näin käyttäjät voivat saada tarkan kuvan siitä, paljonko energiaa kuluu kussakin tilassa ja paljonko siitä joutuu maksamaan.

Lisäksi OptiWatti arvioi raportointijaksolla koko kiinteistössä lämmitykseen kulutetun sähköenergian määrän kilowattitunteina sekä raportoi sähköstä maksetun keskihinnan ja kokonaishinnan veroineen.

Lämmityksen ohjaus ja ajoittaminen hyödyttää ympäristöä

Kulutusjousto eli sähkönkulutuksen ajoittaminen säästää rahan lisäksi ympäristöä. Uusiutuvan ja sääriippuvaisen sähkön tuotannon lisääntymisen myötä kulutusjouston merkitys on noussut entistä tärkeämmäksi. Joustava sähkönkäyttö helpottaa sähkönjakelua ja auttaa pienentämään päästöjä.

Painottamalla sähkönkäyttöä edullisiin tunteihin, sähköä ei tarvitse tuottaa niin paljon kalliilla tuotantotavoilla, jotka ovat ympäristölle kuormittavimpia. Hinta ohjaa kuluttajia käyttämään sähköä silloin, kun se tuotetaan mahdollisimman päästöttömästi.

Lämmityksen ohjaus pörssisähkön mukaan älykkäällä ohjausjärjestelmällä tuo energiansäästöä ja parempaa hallintaa kodin energiankulutukseen. Huonekohtainen lämmityksen ohjaus pörssisähkön mukaan tekee kodista energiatehokkaan ja miellyttävän asua. Samalla älykäs ohjaus pienentää asumisen ympäristövaikutuksia.

Kannattaako pörssisähkö?

Kannattaako pörssisähkösopimus verrattuna kiinteähintaiseen sähkösopimukseen? Pörssisähkö voi olla hyvä vaihtoehto, kunhan käyttäjä on valmis seuraamaan hintavaihteluita ja reagoimaan niihin, ajoittamaan sähkönkulutusta ja käyttämään älykästä ohjausjärjestelmää energiatehokkuuden maksimoimiseksi. Silloin pörssisähkö tarjoaa mahdollisuuden säästää rahaa ja ympäristöä.

OptiWatin huonekohtainen optimointi pienentää joka tapauksessa sähkölaskua kaikissa sähkösopimustyypeissä, sillä se leikkaa merkittävän osan hukkalämmitystä pois. Lue lisää, mistä säästö OptiWatilla syntyy.

Lue lisää, miten pörssisähkön huonekohtainen optimointi pienentää sähkölaskua.

Lue lisää sähkön hinnasta blogistamme Sähkön hinta ja pörssisähkö.

Lämmityksen ohjaus pörssisähkön mukaan kannattaa

Lämmityksen ohjaus pörssisähkön mukaan on erinomainen valinta omakotiasujalle, joka pystyy ajoittamaan kulutustaan. Huolettominta pörssisähkö on…

Pörssisähkön huonekohtaisella optimoinnilla lisätehoa energiakustannusten hallintaan

Pörssisähkön huonekohtainen optimointi mahdollistaa ison säästön sähkön hinnassa. OptiWatti hoitaa ohjauksen automaationa.  OptiWatti toi tänä…

Sähkön hinta ja pörssisähkö

Artikkeli päivitetty 20.2.2023 Kuvan lähde: Helen Sähkön hinta ja sen muutokset vaikuttavat selvästi pientaloasujan menoihin.…