test

OptiWatti lanseeraa älykkään lämmityksen ohjauksen vesikiertoisiin kiinteistöihin

04/24/2019
Ajankohtaista

Älyohjaus vesikiertoiselle lämmitykselle yritysten ja yhteisöjen kiinteistöille OptiWatilta.

TIEDOTE 24.4.2019

Kiinteistöjen ylilämmittäminen on tavallinen, mutta tarpeeton energiasyöppö, jolla on iso vaikutus CO2-päästöihin. Älykkääseen energianhallintaan keskittyvä kotimainen OptiWatti Oy tuo markkinoille automaatiojärjestelmän vesikiertoisen lämmityksen ohjaukseen. Älykkäällä ohjauksella lämmitys saadaan päivitettyä energiatehokkaaksi ilman suuria remontteja.

Sähkölämmitystä huonekohtaisesti käyttötarpeen mukaan optimoiva OptiWatti-ohjaus on ollut markkinoilla viiden vuoden ajan. Nyt palvelu laajennetaan kattamaan myös vesikiertoisen lämmityksen kohteet, ensi sijassa julkiset ja yrityskiinteistöt. Älyohjaus soveltuu erinomaisesti myös kiinteistöihin, joissa on hybridilämmitys eli yhdistelmä vesikiertoista lämmitystä ja suoraa sähkölämmitystä esimerkiksi kosteissa tiloissa.

Energiansäästö hillitsee ilmastonmuutosta

– Teetimme syksyllä selvityksen koskien lämmityksen ohjaustarpeita keskisuurissa vesikiertolämmitteisissä kunta- ja yrityskiinteistöissä, kertoo OptiWatti Oy:n toimitusjohtaja Ari Tolonen ja jatkaa: Kävi ilmi, että energiatehokkuus, energian säästö ja ympäristöarvot kiinnostavat tänä päivänä paljon erityisesti suuria ja keskisuuria kiinteistöjä hallinnoivia toimijoita.

Vastuulliset toimijat kaipaavat Tolosen mukaan konkreettisia keinoja säästää energiaa ja pienentää hiilijalanjälkeään. Suurimmat kaupungit ovat jo sitoutuneet hiilidioksidipäästöjensä vähentämiseen, ja myös kirkko tähtää hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä.

– Energiansäästöä ja ympäristöpäästöjä seurataan julkisten kiinteistöjen lisäksi tarkkaan jo monissa liikekiinteistöissä, hoiva-alan rakennuksissa sekä majoitus- ja matkailualan parissa. Yhä useampi yritys on tiedostanut, että rakennusten energiatehokkuuteen panostaminen on yksi tärkeimmistä ilmastonmuutosta hillitsevistä teoista ilmastossamme. On hienoa työskennellä alalla, joka säästää kustannuksia ja tekee samalla ympäristölle hyvää, kiteyttää Tolonen.

Valkeakosken kaupunki älyohjauksen edelläkävijä

Valkeakosken kaupungin monissa kiinteistöissä on ollut jo vuodesta 2015 käytössä sähkölämmitystä optimoiva OptiWatti-ohjaus. Älyjärjestelmä säästää energiaa ja takaa optimaaliset olosuhteet muun muassa päiväkodeissa, leirikeskuksissa sekä kulttuuri ja vapaa-ajankiinteistöissä.

Hyvien kokemusten myötä OptiWatti-ohjaus otettiin vastikään käyttöön myös Vanhankylän päiväkodissa, jossa järjestelmä ohjaa kaukolämmöllä tuotettavaa lämmitystä. Lisäksi OptiWatilla ohjataan sähköistä lattialämmitystä päiväkodin kosteissa tiloissa. Valkeakosken kaupungin toimitilapäällikkö Jarmo Airaksisen mukaan lähtökohtana oli lisätä kiinteistön energiatehokkuutta ja helpottaa lämpötilojen säädettävyyttä.

– Haluamme ennen kaikkea parantaa käyttäjäkokemusta. Huolimatta siitä, että vuonna 2009 valmistunut päiväkotirakennus on suhteellisen uusi, on ankkurin mallisen rakennuksen optimaalinen lämmitys ollut haasteellista. Samaan aikaan, kun osassa huoneista on huonelämpötila koettu kylmäksi, ovat toiset huoneet eri puolilla taloa koettu liian lämpimiksi. Nyt on tavoitteena saada päiväkotiin jokaiseen huoneeseen mukavat oleskelulämpötilat kaikille siellä päiväänsä viettäville, Jarmo Airaksinen sanoo.

Älyohjaus vesikiertoiselle lämmitykselle – hyviä kokemuksia

OptiWatin vesikiertoisen lämmityksen ohjauksesta on jo kertynyt hyviä kokemuksia. Älyohjaus on tehostanut esimerkiksi Ruka Peak hotelli-ravintolan koko kolmikerroksisen, yli 700 m2 kiinteistön lämmitystä. Lisäksi OptiWatti toimii Rukalla toimivan Villa Veskarannan kymmenessä modernissa lasikattoisessa kelohuoneistossa.

Älykkäällä ja ennakoivalla ohjauksella saadaan tyypillinen ylilämmitys leikattua pois. Tehokkain tapa parantaa energiatehokkuutta on laskea huonetilan lämpötilaa muutamalla asteella silloin, kun se ei ole käytössä. Automaattiohjaus palauttaa oleskelulämpötilan takaisin, kun tilat ovat käytössä. Järjestelmä huomioi ulkolämpötilan ja sääennusteen sekä eri huoneiden reagoinnin. Lisäksi sähkön hinnanvaihtelu otetaan huomioon, kun käytössä on pörssisähkösopimus.

– OptiWatin ansiosta lämmitys toimii entistä täsmällisemmin ja tehokkaammin, mikä parantaa mukavuutta. Manuaalisen lämpötilojen säädön ongelmana ovat usein joko liian viileät tai lämpimät huoneet. Lisäksi käytäntö on osoittanut lukuisissa yritys- ja yhteisöasiakkaidemme kiinteistöissä sen, kuinka merkittävästi etähallinta ja automaatio säästävät henkilökunnan työaikaa, Ari Tolonen toteaa.

OptiWatti valvoo huonelämpötilojen lisäksi ilmankosteutta ja hälyttää mahdollisista muutoksista. Lisäksi älyjärjestelmä mahdollistaa ilmalämpöpumpun integroinnin osaksi ohjattavaa lämmitysjärjestelmää. Lisäpalveluina on saatavilla sisäilman hiilidioksidipitoisuuden ja vesivuotojen valvonta. OptiWatti-ohjaus asennetaan olemassa olevan lämmityksen rinnalle langattomasti ilman suurta remonttia, jolloin kustannukset jäävät varsin kohtuullisiksi.

Lisätietoja:

Ari Tolonen
Toimitusjohtaja
OptiWatti Oy
Puh: 044 044 1001
Sähköposti: ari.tolonen@optiwatti.fi

Älyohjaus vesikiertoiselle lämmitykselle OptiWatilta – lue lisää!

Kuntamarkkinat 2023: Kiinteistöjen energiaoptimointi osaksi kannattavaa ilmastotyötä

Kiinteistöjen energiaoptimointi on tehokas keino leikata kunnissa energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä. Olemme mukana Kuntamarkkinoilla 13.-14.9.2023 Helsingin…

Pörssisähkön huonekohtaisella optimoinnilla lisätehoa energiakustannusten hallintaan

Pörssisähkön huonekohtainen optimointi mahdollistaa ison säästön sähkön hinnassa. OptiWatti hoitaa ohjauksen automaationa.  OptiWatti toi tänä…

OptiWatilta uusi energianhallinnan kokonaisratkaisu aurinkosähkön tuotannon arvon maksimointiin

TIEDOTE 29.3.2023 Aurinkosähkön arvon maksimointiin kokonaisratkaisu Kotimainen älykkääseen energianhallintaan keskittynyt OptiWatti on kehittänyt pientaloille tavan…